Boeing start testvluchten met verguisde 737 MAX

De vliegtuigbouwer Boeing begint op maandag met testvluchten voor de 737 MAX. Die is na grote softwareproblemen helemaal herbouwd en zou ten vroegste in september opnieuw kunnen vliegen.

Het vliegtuig moet bij de test scherpe bochten nemen en andere moeilijke manoeuvres uitvoeren in de lucht. Er zal ook gekeken worden hoe snel het kan landen en opstijgen. Het hele proces zou drie dagen in beslag nemen en boven de staat Washington plaatsvinden. Dat zeggen bronnen aan het persagentschap Reuters.

Piloten zullen ook expres proberen te crashen om de anti-crashsoftware, die eerder faalde, te activeren.

Grootste crisis ooit

De testvluchten zijn een belangrijk moment in de grootste crisis ooit voor Boeing. Eind 2018 en begin 2019 crashten er twee Boeings van het type 737 MAX, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen.

Sindsdien ging het van kwaad naar erger met het bedrijf. Een hele hoop landen wereldwijd verboden de 737 MAX in hun luchtruim en luchtvaartmaatschappijen stopten hun bestellingen van het toestel. Op den duur moest Boeing de productie van het vliegtuig stilleggen en in december moest topman Dennis Muilenburg opstappen.

Groen licht

De voorbije maanden heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer samen met de autoriteiten gewerkt aan de verbetering van de software. Die zou nu in orde zijn, want de luchtvaartautoriteit FAA gaf groen licht voor testvluchten.

Dat betekent echter niet dat de vliegtuigen al meteen zullen rondvliegen. Een registratie is ten vroegste voor september, zegt het financiële persbureau Bloomberg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20