Topman Boeing: ‘Minstens één grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij verdwijnt’

Minstens één van de grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zal door de coronacrisis noodgedwongen de boeken moeten sluiten. Dat heeft David Calhoun, topman van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing, in een interview met de Amerikaanse televisiezender National Broadcasting Company (NBC) gezegd.

In het gesprek laat Calhoun uitschijnen dat tegen de maand september een grote maatschappij zijn activiteiten zal hebben gestaakt.

‘Er zal zeker iets gebeuren,’ aldus David Calhoun. ‘De activiteiten van het luchtvaartverkeer zal bij zijn heropstart niet meer terugkeren tot het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis werd gehaald. De trafieken zullen zich zelfs niet tot een peil van 25 procent herstellen.’

‘Mogelijk zal tegen het einde van dit jaar opnieuw een volume van 50 procent worden gehaald. Het is echter duidelijk dat de luchtvaartmaatschappijen zich zullen moeten aanpassen.’

Personeelskosten

Vele Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen hebben gevraagd beroep te mogen doen op een federaal hulpprogramma, dat een budget van 25 miljard dollar heeft voorzien.

Die lijst omvat ook de tien grootste maatschappijen van de Verenigde Staten. Vele carriers hebben al gewaarschuwd dat ze tot besparingen op de personeelskosten zullen moeten overgaan.

Boeing zelf is door de pandemie eveneens zwaar getroffen, nadat de onderneming eerder ook al door de veiligheidsproblemen met het vliegtuigtype 737 Max onder grote druk was gekomen. Boeing heeft aangegeven hulp van de federale overheid te hebben gevraagd.

David Calhoun nam begin dit jaar de leiding over Boeing over. Zijn voorganger Dennis Muilenburg zag zich verplicht door de problemen met de 737 Max op te stappen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20