Beleggersgoeroe Buffett gelooft niet meer in luchtvaartaandelen

Berkshire Hathaway, de investeringsmaatschappij van Warren Buffett, heeft haar belang in vier Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verkocht. Volgens de legendarische belegger heeft Covid-19 het speelveld ‘grondig herschapen’. 

Dat zei hij op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, die online doorging. Berkshire Hathaway kocht zich in bij de vier luchtvaartmaatschappijen in 2016, nadat het de luchtvaartindustrie jaren vermeden had.

Tegen zijn aandeelhouders gaf Buffet nu toe dat het verkeerd was van hem om in de luchtvaartindustrie te investeren. ‘We gaan geen bedrijven meer financieren waarvan we denken dat ze verliesposten worden in de toekomst.’

Het conglomeraat had een belang van 11 procent in Delta Air Lines, 10 procent in American Airlines, 10 procent in Southwest Airlines en 9 procent in United Airlines, volgens persagentschap Reuters.

Buffetts bedrijf rapporteerde het eerste kwartaal een nettoverlies van bijna 50 miljard dollar. De operationele winst echter, de maatstaf waar Buffett zelf het meeste belang aan hecht, steeg met 5,7 procent tot 5,9 miljard dollar.

Nog meer dan in Europa ondergaat de Amerikaanse luchtvaartsector een existentiële crisis dankzij de coronapandemie. Maatschappijen hebben honderdduizenden vluchten geschrapt, en houden duizenden vliegtuigen aan de grond.

‘Het is een zware klap om de vraag zo te zien opdrogen’, zei Buffett daarover nog. ‘Het komt erop neer dat we de vliegreizen in dit land vaarwel zeggen.’

Meer