Superbelegger Warren Buffett verliest 50 miljard dollar aan coronavirus

Ook Warren Buffett, een voorbeeld van menig belegger, heeft last van de coronacrisis. Zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway maakt zaterdag een verlies van maar liefst 50 miljard dollar (45 miljard euro) bekend voor het eerste kwartaal van dit jaar.

Vorig jaar boekte het bedrijf een nettowinst van 21 miljard dollar. Het verlies komt dus erg onverwacht. De operationele winst, waar de verkoop van aandelen onder valt, bedraagt wel 5,8 miljard dollar. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar.

Het nettoverlies is vooral te wijten aan aandelen in portefeuille die slechter presteerden door de coronacrisis. De markten zijn nu weer aan de betere hand, maar heel wat aandelen zijn sinds de recente crash nog lang niet aan hun top beland. Een grote belegger als Buffett lijdt daaronder.

‘Betekenisloos’

De prestatie van nog niet verkochte aandelen is dus een onderdeel van de nettoresultaten. Een nieuwe boekhoudregel, die twee jaar geleden in voege ging, verplicht investeerders om ook papieren winsten en verliezen op te nemen in de nettoresultaten. Maar zolang die aandelen niet verkocht worden, is die winst of dat verlies virtueel. Buffett is er dan ook altijd tegen geweest om dat mee te rekenen door de grote sprongen die dat telkens veroorzaakt in de nettoresultaten.

Buffett focust liever op de operationele winst en noemt de nettoresultaten ‘betekenisloos’. Elk kwartaal voegt hij hetzelfde zinnetje toe aan zijn persbericht: ‘Voor beleggers die geen kennis hebben van boekhoudregels, kunnen de winsten of verliezen per aandeel extreem misleidend zijn.’

De 89-jarige Buffett is 73 miljard dollar waard en is de vierde rijkste man in de wereld.

Meer