Belgische beleggers krijgen weer appetijt in risico

De risico-appetijt bij Belgische beleggers staat op het hoogste peil sinds april 2015. Dat blijkt uit maandelijkse Beleggersbarometer van ING.

De Belgische beleggers lijken zich weinig illusies te maken over de coronapandemie, zo blijkt uit de online enquête. Minder dan een kwart van de 431 ondervraagden verwacht dat de vaccinering van de bevolking tegen eind juni geklaard zal zijn. De meerderheid, 54 procent, verwacht dat groepsimmuniteit voor het coronavirus ten vroegste pas eind dit jaar bereikt wordt.

Beursoptimisme

Maar dat belet niet dat de beleggers voorzichtig positief zijn over de groeikansen voor de economie en over de beurs. Zo verwacht 37 procent dat de Brusselse beurs in de komende drie maanden zal stijgen. In november was dat maar 27 procent en in oktober slechts 13 procent. De optimisten zijn nu ook met meer dan de pessimisten die een daling verwachten (30 procent).

De Bel20-index sloot vorig jaar nog af met gemiddeld 8 procent verlies, maar veerde wel op in de laatste twee maanden van 2020. Dat had veel te maken met positief vaccin-nieuws. ‘De goede prestaties van de beurzen sinds de aankondiging van de corona-vaccins heeft ook bij de Belgische belegger het beursenthousiasme aangewakkerd’, concludeert ING België.

Risico

Ook de risicozin is toegenomen. Voor 31 procent lijkt het nu een goed moment om in meer risicovolle sectoren te beleggen. Dat is het hoogste percentage sinds april 2015. De sectoren farma, technologie en de nutssector worden door de beleggers als de meest belovende sectoren voor de komende drie jaar aangevinkt.

Vooral bij de Nederlandstalige ondervraagden is het optimisme over aandelen groot. De Franstaligen zien meer heil in een vastgoedbelegging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20