Belgische beleggers met bitcoin-ETF’s riskeren een meerwaardebelasting

De Amerikaanse regulatoren hebben onlangs hun goedkeuring gegeven voor enkele trackers die de koers van bitcoin volgen. Ook in Europa bestaan er soortgelijke beleggingsinstrumenten. Wie daarin belegt, loopt het risico dat de Belgische fiscus de meerwaarden belast via de zogenaamde Reynderstaks.

Waarom is dit belangrijk?

De Amerikaanse toezichthouder SEC heeft onlangs het licht op groen gezet voor Bitcoin-ETF’s. Dat zijn beursgenoteerde fondsen of trackers die bitcoin schaduwen. Ze maken het mogelijk om in de cryptomunt te beleggen via de beurs.

Context: Dankzij de goedkeuring van de SEC kunnen Amerikaanse beleggers sinds 11 januari beleggen in trackers die de koers van de grootste cryptomunt volgen.

  • Er werden 11 bitcoin-ETF’s goedgekeurd. Het gaat om fondsen van grote namen als BlackRock, Invesco en Fidelity, maar ook effecten van nichespelers als Valkyrie.

Kunnen Belgen beleggen in bitcoin-ETF's?

Duiding: In principe kunnen Belgische beleggers niet investeren in de bovenstaande bitcoin-ETFs. Dat kan eventueel wel via

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer