Barclays: “Laat je niet afschrikken door de inflatievrees en koop de dip”

De afgelopen weken was er heel wat tumult op de aandelenmarkten. Eerst was er paniek door de schuldencrisis bij Evergrande en nu lijkt de inflatievrees opnieuw de bovenhand te nemen. “Er is nu meer volatiliteit op de markten en de rendementen liggen lager, maar aandelen zijn op dit moment nog altijd een beter alternatief dan obligaties”, zei Emmanuel Cau, hoofd Europese aandelenstrategie bij Barclays.

In september kwam er een einde aan een zeven maanden durende rally van de Eurostoxx600. Die index heeft de eerste maand van het schooljaar 3,2 procent lager afgesloten. Ook de Bel20 moest gedurende die maand wat terrein prijsgeven. De Belgische sterindex verloor toen 3,5 procent. In augustus zat de Bel20 met ruim 4.360 punten nog op een recordkoers.

“Geen stagflatie”

Analisten hadden eerder al gewaarschuwd dat september een mindere maand zou zijn voor de aandelenbeleggers. Voornamelijk de schuldencrisis bij het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande heeft de beleggers toen parten gespeeld. Tegelijk blijft de hoge inflatie als een zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen. De angst voor een verder oplopende inflatie stijgt door de toegenomen energieprijzen.

Hier en daar wordt er geopperd dat we aan de vooravond van een stagflatie, een oplopende inflatie in combinatie met een vertraagde economische groei, staan. Zo’n een vaart zal het volgens Cau niet lopen. “Ondanks een hoge inflatie en kleine vertraging van de economische groei vrezen we niet dat we binnenkort te maken zullen krijgen met stagflatie”, klonk het. “De vraag blijft sterk en de financieringsvoorwaarden soepel.”

Voorkeur voor waardeaandelen

Volgens Barclays is er op dit moment nog geen enkele reden om de aandelenmarkten de rug toe te keren. “Het TINA-principe (there is no alternative red.) blijft standhouden”, aldus Cau. Hij merkte daarbij wel op dat de toekomstige rendementen lager zullen liggen, maar dat ze wel positief blijven.

Barclays geeft daarbij de voorkeur aan waardeaandelen. Ze bieden volgens de bank een goede bescherming tegen hogere rentevoeten en ze zijn niet overkocht. Tot die waardeaandelen behoren de bank- en energiesector. De banksector heeft dit jaar al één van de sterkste prestaties neergezet, terwijl de energiesector momenteel zeer goedkoop gewaardeerd staat.

Grondstoffen kunnen volgens Barclays dan weer een potentiële bescherming bieden tegen dalende aandelenmarkten als de inflatie aanhoudt. Voorts zei Chau in het interview dat Barclays wat meer afstand heeft genomen van de Britse aandelen vanwege aanbodtekorten, afnemende overheidsstimulansen en het vooruitzicht van renteverhogingen door de Bank of England.

Barclays geeft nu de voorkeur aan Duitsland en Italië waar de economieën heropenen, de Europese Centrale Bank (ECB) accommoderend blijft en EU-subsidies nu worden uitbetaald.

Lees ook:

Meer