Banken zetten het mes in rente op energieleningen

Het einde van de maand februari luidt normaliter de start van de bouwbeurs Batibouw in. Door de coronamaatregelen kan een fysieke editie vanzelfsprekend niet plaatsvinden. Dat houdt de banken weliswaar niet tegen om groene renovatieleningen tijdelijk goedkoper te maken.

Het Autosalon en Batibouw. Dat zijn twee evenementen die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekken. Voor de banken het ideale moment om de rente op bepaalde kredieten te verlagen. De annulering van de fysieke edities houdt de kredietgevers niet tegen om de tarieven tijdelijk naar beneden bij te stellen.

Begin dit jaar hebben veel banken de rente op de autoleningen gevoelig verlaagd, met Beobank als absolute uitschieter. De bank verlaagde het tarief op een autolening, net zoals de voorgaande jaren, tot 0,65 procent. Dat tarief is overigens nog geldig tot eind maart.

Groene leningen goedkoper

Naar aanleiding van Batibouw, waarvan de fysieke editie normaal plaatsvond van 27 februari tot 8 maart, hebben de grootbanken de rente op de groene leningen verlaagd. Zo’n lening kan onder meer gebruikt worden om de installatie van zonnepanelen of een zonneboiler te financieren.

BNP Paribas Fortis verlaagt tussen 3 maart en 30 april tijdelijk het tarief voor leningen voor energiebesparende investeringen tot 1,25 procent (voorheen: 1,8 procent). Belfius doet hetzelfde vanaf 1 maart. Bij de staatsbank betreft het wel een beperkte verlaging. Vandaag betaalt u een rente van 1,3 procent voor een groene lening.

De twee grootbanken treden daarmee in de voetsporen van KBC. Die heeft vandaag al de rente op de energieleningen verlaagd. Wie tussen nu en 31 maart een groene lening afsluit bij de bank betaalt een rente van 1,29 procent. Het tarief voor een gewone renovatielening daalt van 2,5 naar 2,4 procent.

Hou er overigens rekening mee dat u bij nagenoeg alle banken aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor een groene lening. Bij BNP Paribas Fortis bijvoorbeeld moet 75 procent van de investeringen een energiebesparend doel hebben.

Aantal renovatieleningen zit in de lift

KBC merkt op dat de vraag naar renovatieleningen stevig in de lift zit. In januari 2021 steeg het aantal leningen voor renovatie bijvoorbeeld met 48 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dezelfde stijgende trend zet zich ook deze maand door. Tot nu is er al een stijging van 38 procent tegenover februari 2020.

KBC hoopt met de verlaging de mensen aan te zetten hun woning energiezuiniger te maken. ‘Recent bleek duidelijk uit diverse studies dat we in Vlaanderen/België nog grote inspanningen moeten doen om de ambitieuze doelstellingen van Europa op het vlak van CO2-uitstootreductie te halen. Ook de renovatie van bestaande woningen maakt deel uit van die inspanningen’, aldus Filip Ferrante, General Manager Group Corporate Sustainability bij KBC.

Lees ook:

Meer