U kunt vanaf volgend jaar bij deze 9 banken het gratis Vlaamse renovatiekrediet aanvragen

Wie een woning koopt en die energiezuiniger wil maken, kan vanaf 2021 een gratis renovatiekrediet aanvragen in Vlaanderen. Volgens De Tijd zullen er in eerste instantie negen banken zo’n lening aanbieden.

Het zal vanaf 4 januari mogelijk zijn om het gratis Vlaamse renovatiekrediet aan te vragen bij Belfius, Triodos, VDK Bank, Crelan, Onesto Kredietmaatschappij en CKV. Later die maand zullen ook Argenta, KBC en BNP Paribas Fortis zo’n krediet aanbieden.

Enkel voor nieuwe eigenaars

Het Vlaamse renovatiekrediet gaat de traditionele renovatielening of groene lening niet vervangen. Zo moet u aan bepaalde vereisten voldoen als u in aanmerking wilt komen voor zo’n krediet. Om te beginnen is het krediet enkel beschikbaar voor wie een woning koopt, krijgt of erft in 2021.

Voorts kunnen enkel eigenaars van een huis of appartement met een ondermaatse energieprestatie de lening aanvragen. Concreet gaat het over huizen met het EPC-Label E of F of appartementen met EPC-Label D, E of F.

Wie de lening krijgt, moet binnen de vijf jaar de energieprestaties van zijn woonst aanzienlijk verbeteren. Na de renovatiewerken moeten huizen minimaal EPC-label C halen. Bij appartementen geldt er minimumvereiste van EPC-label B.

In combinatie met een woonlening

Wie de aankoop van een woning in 2021 financiert met een hypothecair krediet, zal bij de kredietgever naast die lening ook een renovatiekrediet kunnen afsluiten. Voor dat krediet (met een looptijd van maximaal 20 jaar) krijgt u dan een rentesubsidie van de Vlaamse overheid, waardoor het renovatiekrediet renteloos is. U krijgt een keer per jaar de volledig betaalde rente terug van het Vlaams Energieagentschap.

Ook wanneer u geen hypothecaire lening afsluit omdat u bijvoorbeeld de woning zelf bekostigt of erft, kunt u een beroep doen op een gratis lening. In dat geval kunt u vanaf volgend jaar een renteloze Energielening+ bij het lokale Energiehuis aanvragen. Ook hier geldt er een maximale looptijd van 20 jaar.

Het bedrag dat u gratis kunt lenen is afhankelijk van hoe energiezuinig uw woning of appartement is na de renovatie en varieert tussen 30.000 en 60.000 euro.

Andere mogelijkheden

Wie niet in aanmerking komt voor een gratis renovatiekrediet, maar toch zijn woning wil renoveren kan een renovatielening aanvragen bij de bank. Door de lage rente zijn die leningen veel goedkoper dan enkele jaren geleden. Zo betaalt u bij Record Credits, de goedkoopste renovatielening op de markt, 2,39 procent.

Indien u bijvoorbeeld zonnepanelen wenst te plaatsten kunt u een groene lening aanvragen. Die zijn doorgaans goedkoper dan de traditionele renovatielening. Belfius heeft momenteel de goedkoopste groene lening. De staatsbank hanteert een tarief van 1,3 procent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20