Prijs voor een huurauto in Europa is in twee jaar tijd met een vijfde gezakt

De prijzen voor een huurauto in Europa zijn in twee jaar tijd fors gezakt, leert een onderzoek van FerryGoGo, een reisgids voor mensen die met een ferry willen reizen. In vergelijking met 2019 is er wel nog sprake van een prijsstijging met bijna 50 procent.

In het nieuws: Uit de analyse van FerryGoGo blijkt dat het prijskaartje van een kleine huurwagen in de Europese steden sinds 2022 is gedaald van gemiddeld 111 euro per dag naar 87 euro. Dat is een afname van maar liefst 21,6 procent. “De steden die zijn meegenomen in het onderzoek zijn veelal populaire vakantiebestemmingen, eilanden en/of havensteden, bereikbaar per veerboot”, verduidelijkt Jan Willem van Tilburg, woordvoerder voor de reisgids.

  • Nergens zijn de huurprijzen zo fors gedaald als in Ierland. De voorbije twee jaar zijn die met gemiddeld 60 procent gezakt. In Dublin kan je vandaag een auto huren voor 66 euro per dag, terwijl dat twee jaar geleden nog 184 euro was.
  • In Spanje – een populaire reisbestemming bij de Belgen – is de gemiddelde prijs van een huurwagen gezakt met 40 procent ten opzichte van 2022. Vandaag kan je met de wagen door het zuiderse land rijden voor gemiddeld 61,4 euro per dag.
  • In de Franse steden zakte de prijs met zo’n 17,1 procent in vergelijking met 2022. Bij onze zuiderburen betaal je vandaag gemiddeld 89 euro per dag.
  • In het Verenigd Koninkrijk tekende FerryGoGo een daling op van 17,9 procent ten opzichte van 2022. Vandaag kan je in de Britse steden een kleine auto huren voor gemiddeld 94,5 euro per dag.

Huurauto’s niet in alle landen goedkoper

Maar: In sommige landen zijn de prijzen de voorbije twee jaar wel gestegen.

  • In Noorwegen betaal je vandaag gemiddeld 21,9 procent meer voor een huurwagen. Een dag kost je 137 euro. In geen enkel ander land van Europa (dat FerryGoGo heeft onderzocht) moet je meer geld op tafel leggen om een wagen te huren.
  • Hetzelfde geldt voor Duitsland. Het prijskaartje van een huurwagen is bij onze oosterburen sinds 2022 met 24 procent de hoogte ingeschoten tot 84,8 euro per dag.

Kanttekening: Van Tilburg voegt er wel aan toe dat er in vergelijking met 2019 sprake is van een forse stijging van de dagprijzen.

  • De gemiddelde prijs van een Europese huurwagen is de voorbije vijf jaar met 48,9 procent gestegen.
  • Duitsland is een uitzondering. In dat land betaal je voor een huurwagen 9,8 procent minder dan in 2019.

Tip: Van Tilburg merkt op dat je de prijs kan drukken als je een wagen voor meerdere dagen huurt.


Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer
Auto
Gocar.be - Robin Van den Bogaert
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Gocar.be - David Leclercq
Gocar.be - Piet Andries
Meer Auto