Ballonkrediet (ballonlening)

Op het ogenblik dat je op zoek bent naar een geschikte lening om een auto mee te financieren, dan dien je altijd te kijken naar leningen en kredieten die het beste passen bij je droomauto. Vandaag de dag kun je bijvoorbeeld voor een milieuvriendelijke auto een zogenaamd groen ecokrediet aangaan. Verder zal voor een nieuwe auto andere tarieven gelden dan voor een tweedehands exemplaar als je deze met behulp van een lening wilt gaan financieren.

Wat is een tweedehands auto?

Schermafbeelding 2016-07-05 om 12.09.29

Hoe een kredietverstrekker de term tweedehands definieert kan van instelling tot instelling echter sterk uiteenlopen. Sommige aanbieders van leningen en kredieten hanteren hierbij een termijn van 2 jaar, terwijl andere kredietaanbieders 3 jaar gebruiken of zelfs helemaal geen onderscheid maken tussen de financiering van nieuwe- en tweedehands wagens.

Wat is een ballonkrediet of een ballonlening?

Een bijzondere vorm van een autolening is het zogenaamde ballonkrediet of de ballonlening. Je zou
het ballonkrediet als volgt kunnen omschrijven: een leenvorm waar je elke maand lager aflossingenvoldoet in vergelijking tot bij een reguliere autolening. De laatste aflossingstermijn van deze leenvorm bestaat echter niet alleen uit de normale aflossing, maar eveneens de restschuld. Voordat je een ballonkrediet afsluit, zal deze restschuld vast worden gesteld zodat je hier rekening mee kunt houden.

AanbiederGratis adviesHypotheek vergelijken (tip)
Tip: leen tot 110% van uw voertuig.Maak een simulatie
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagenMaak een simulatie
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. Maak een simulatie 

Waarom kiezen voor een ballonkrediet?

Je kunt om een aantal uiteenlopende redenen kiezen voor het aangaan van een ballonkrediet, zoals:

  • je hoeft je spaargeld niet direct volledig aan te spreken,
  • je beschikt pas over een bepaalde tijd over een behoorlijke geldsom,
  • de maandelijkse lasten van een ballonkrediet liggen lager dan die van de meeste regulieren leningen en kredieten.

Het vinden van het meest gunstige ballonkrediet

Op het moment dat je plannen hebt om een ballonkrediet af te sluiten, dan is het erg verstandig om van tevoren goed te kijken welke kredietverstrekkers in ons land deze leenvorm aanbieden. Vervolgens kun je meerdere simulaties uitvoeren voor ballonkredieten om deze met elkaar te kunnen vergelijken. Voor deze simulaties kun je een vestiging te bezoeken van een kredietverstrekker, maar ook steeds vaker door naar de website van de verschillende kredietaanbieders te surfen. In alle gevallen zal het zogenaamde jaarlijks kostenpercentage (JKP) je een heleboel informatie geven over de kosten die een ballonkrediet met zich mee zal brengen. Door het JKP van verschillende ballonkredieten met elkaar te vergelijken, kun je dus al snel de meest voordelige lening vinden.

Valkuilen van een ballonkrediet

Hoewel een ballonkrediet een aantal interessante voordelen kan hebben, wordt er door de overheid toch regelmatig gewaarschuwd voor het aangaan van ballonkredieten. Je betaalt dan een gering bedrag aan aflossing per maand en kunt aan het einde van de looptijd kiezen om de gefinancierde auto te houden of terug te geven. Indien je kiest voor het teruggeven van de auto dan kun je eventueel een ander voertuig aanschaffen (eventueel weer met behulp van een ballonkrediet). Zo kun je weliswaar altijd met een relatief nieuwe auto rijden, maar je blijft dan ook voortdurend met bepaalde betalingsverplichtingen zitten.

Ballonkrediet is geen lease

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken is het aangaan van een ballonkrediet geen vorm van leasen omdat je door een ballonkrediet af te sluiten direct de eigenaar zal worden van de gefinancierde wagen. Bij het leasen van een auto zal de leasingmaatschappij echter eigenaar van het voertuig blijven. Pas wanneer je aan het einde van het leasecontract de auto koopt mag je je in dit geval de eigenaar ervan noemen.

Een ander verschil is dat je bij een ongeval waarbij het volledige voertuig verloren gaat, zul je in tegenstelling tot bij het leasen van een auto toch aan je betalingsverplichtingen blijven voldoen. De overeenkomst die je dient te ondertekenen als je een ballonkrediet aangaat, kan echter eveneens voorwaarden bevatten die betrekking hebben op het gebruik van het voertuig. Zo zal er in een heleboel gevallen worden vastgelegd hoeveel kilometers je hooguit met de auto mag rijden zonder hiervoor extra te hoeven betalen. Het aantal gereden kilometers zal namelijk de waarde van een voertuig beïnvloeden.

Weet waar je aan begint

Voordat je een ballonkrediet afsluit doe je er absoluut verstandig aan om ook andere leenmogelijkheden onder de loep te nemen. In sommige gevallen zul je dan niet alleen geld kunnen lenen tegen voordeliger tarieven, maar ook tegen gunstiger voorwaarden. Achteraf kan je dit dan ook behoeden voor misverstanden en teleurstellingen. In de algemene voorwaarden van alle leenproducten kun je immers de geldende tarieven en voorwaarden nalezen.

Bij de meeste kredietverstrekkers kun je deze algemene voorwaarden niet alleen opvragen, maar vaak ook online opzoeken op hun eigen website. Door de (verschillende) leenproducten van meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken kun je dus vaak behoorlijk wat besparen op de uiteindelijke leenkosten, maar ook onaangename situaties achteraf voor een groot deel voorkomen. Door bijvoorbeeld op een onverantwoorde manier geld te lenen, kun je immers in ernstige financiële problemen terechtkomen en daar ben jezelf, maar ook zeker de kredietverstrekker, niet bij gebaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20