In hoeveel maanden betaal je een lening terug?

Als een bepaalde betaling of aankoop wil doen, maar er zelf niet voldoende financiele middelen voor heeft dan kun je een lening of krediet afsluiten. Je betaling of aankoop betaal je dan ineens om vervolgens de lening in maandelijkse termijn af te lossen. Over het geld dat je hebt geleend moet je echter wel een zekere rente betalen. Hoe lang het duurt om een lening af te betalen hangt van verschillende factoren af.

Het soort lening

Om een aankoop of betaling te kunnen doen, zonder je eigen middelen aan te spreken, kun je een in één van de volgende drie leningsvormen afsluiten.

LeenvormKenmerkenKredietverstrekker
Particuliere lening
 • Bij een particuliere kredietverstrekker, zoals een familielid of een goede vriend
Persoonlijke lening
 • Vaak een korte tot middellange lening,
 • De looptijd varieert afhankelijk van de hoogte van het krediet,
 • Leenvoorwaarden zijn vastgelegd in leenvoorwaarden,
 • Kredietwaardigheid wordt gecheckt bij het CKP,
 • Dient voor je zeventigste verjaardag te zijn afgelost.
 • Bij een bank of andere financiele instelling die leningen en kredieten verstrekt.
Doorlopend krediet
 • Eenmalige beoordeling van kredietwaardigheid,
 • Constant beschikken over extra geld,
 • De looptijd staat niet vast en is afhankelijk van de hoogte van het krediet en de aflossing die worden gedaan,
 • Afgelost krediet kan meteen weer worden geleend.
 • Bij een bank of andere financiele instelling die leningen en kredieten verstrekt.

De looptijd van een hypothecaire lening

De aanschaf van een woning wordt meestal via een hypothecaire lening gefinancierd. Dikwijls wordt een hypotheek afgesloten via een bank of hypotheekverstrekker voor de duur van dertig jaar, zodat je geleidelijk het geleende bedrag kunt terugbetalen. Indien in deze periode de hypotheek helemaal wordt terugbetaald, dan is deze termijn ook aan te bevelen met het oog op de hypotheekrenteaftrek. Je betaalt het geleende geld in dertig jaar af door middel van een lineaire- of annuïtaire hypotheek. Verder je ook, onder bepaalde voorwaarden, kiezen voor het versneld aflossen van een hypotheek door de belastingteruggave hiervoor te gebruiken. De hoogte van de lening en de looptijd zullen dan sneller afnemen, wel kan er soms boeterente in rekening gebracht worden.

Tip! Vergelijk woonleningen bij meer dan 25 banken:

[table id=5 /]

Bereken de looptijd van een lening

Indien je geld leent bij een officiële bank of kredietverstrekker, dan zullen de leenvoorwaarden vast worden gelegd in een leenovereenkomst. Je weet dus exact hoe lang de looptijd van een lening zal zijn De looptijd van een doorlopend krediet kan echter wel variëren, bijvoorbeeld doordat je tussentijds geld op hebt genomen.

 • Bij een lineaire aflossing bereken je de looptijd door de totale lening te delen door de aflossing.
 • Bij een annuïtaire aflossing ga je aanvankelijk ook uit van een vaste looptijd, mits je tussentijds geen geld opneemt. De looptijd is dan eveneens te berekenen door de totale lening te delen door de aflossing. Bij een geldopname dien je echter deze berekening opnieuw uit te voeren.

Welke lening kies je?

Doorgaans zal een lineaire aflossing een beetje voordeliger uitvallen. Bij een hypotheek heb je echter te maken met een langlopende verplichting en hoge leenkosten. Voordat je geld gaat lenen dien je je goed te laten informeren over de afbetalingsmogelijkheden, versnelde aflossing en de termijn waarin dat kan.

Voor de terugbetaling van geleend geld zijn regels opgesteld die betrekking hebben op:

 • in hoeveel maanden je volledige lening terug dient te betalen,
 • de looptijd van je lening,
 • de maandelijkse afbetalingstermijnen,

Er kunnen echter andere betalingsvoorwaarden gelden per kredietverstrekker, maar ook per leenvorm. Het leendoel en de leenvoorwaarden zijn voor een groot deel bepalend wat er mogelijk is.

Looptijd van een lening

Dat op een bepaald ogenblik een lening terugbetaald moet zijn staat vast. Bij een persoonlijke lening de looptijd afhangen van het leendoel. De looptijd van een renovatielening zal dan ook beduidend langer zijn dan die van een lening waarmee je een tweedehands auto wilt financieren.

Een heleboel kredietverstrekkers hanteren een minimale looptijd van zes maanden tot maximaal 144 maanden. Het leendoel is daarbij dikwijls bepalend samen met je onderhandelingskwaliteiten en je bekendheid bij een financiele instelling.

De looptijd van een lening is rechtstreeks van invloed is op je maandelijkse leenlasten. Sneller aflossen is echter in bepaalde gevallen boetevrij toegestaan, maar in andere gevallen zul je bij vervroegt afbetalen moeten bijbetalen. Bij elke kredietverstrekker kunnen de voorwaarden overigens sterk verschillen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20