Autolening tweedehandswagen simulatie

Op de eerste plaats is het van belang dat je je de Car-Pass in handen krijgt van de tweedehandse auto die je wilt gaan kopen. Dit pas kan je immers veel vertellen over de kilometergeschiedenis van de auto. De gegevens op het pas kunnen dus zowel het verkoopverhaal staven als neerhalen. Dit geldt ook voor een aantal andere punten die zeker je aandacht vragen als je een tweedehands wagen wilt kopen

1. Waar moet je op letten bij het kopen van een tweedehands wagen?

 • zelf een autokenner meenemen ter beoordeling van de toestand tweedehands wagen,
 • controleren op tekenen van schade, een ongeluk of verborgen gebreken, bijvoorbeeld plekken met roest, een verschil in breedte van de naden en afwijkende lakkleuren. Tevens dien je te letten op een juiste sluiting van de portieren en ramen en aanwezige slijtage van de toplaag van de pedalen,
 • Start de wagen altijd eerst een keer met een koude motor. Gebreken aan het motorblok of de accu komen zo sneller aan het licht.

Schermafbeelding 2016-06-01 om 13.34.54Een testritje met de tweedehandse wagen zal je eveneens veel informatie verstrekken over de staat van de auto. Onderweg dien je dan zeker te letten op abnormale geluiden, een regelmatig motorgeluid en de wijze van schakeling naar alle versnellingen. Een controle van de wegligging is evenmin overbodige luxe, net zoals het controleren van de werking van de remmen, de verlichting, de richtingaanwijzers en de ruitenwissers.

Een check van de autopapieren van de tweedehandse wagen is ook noodzakelijk. Maar ook het onderhoudsboekje is noodzakelijk om erachter te komen of alle geplande onderhoudsbeurten goed uitgevoerd zijn.

Bij de controle van autopapieren bekijk je:

 • het attest met de keuringsresultaten,
 • het Car-Pass met de kilometergeschiedenis,
 • het nieuw inschrijvingsbewijs om de auto terug in het verkeer te brengen.

De documenten mogen overigens niet ouder zijn dan twee maanden zijn.

Tip: Maak gratis een simulatie

[table id=3 /]

2. Moet je wel geld lenen voor een tweedehands wagen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.05.09Soms heb je echte een andere auto nodig, maar ontbreekt het je aan voldoende eigen middelen om deze aan te schaffen. Zelfs als je van plan bent om een tweedehands wagen te kopen, kunnen je financiën je (tijdelijk) niet gunstig gezind zijn zodat je wel geld hiervoor moet lenen. In bepaalde gevallen heb je gewoon een auto nodig, bijvoorbeeld omdat je hiermee naar je werk of opleiding moet op tijden dat je geen gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

In andere gevallen kun je best nog even de aanschaf van een tweedehands auto uitstellen, bijvoorbeeld als het gaat om een tweede auto, of omdat je op je huidige wagen bent uitgekeken. Je zou dan wat meer op je uitgaven kunnen gaan letten en zo extra financiële speelruimte kunnen creëren. Door dit geld te sparen zul je bovendien nog een (weliswaar geringe) financiële vergoeding krijgen wat uiteraard haaks staat op de kosten die je moet maken als je geld gaat lenen voor de aanschaf van een tweedehands auto.

3. Hoeveel geld kun je lenen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.31.24Voordat je een lening af gaat sluiten, voor de aanschaf van een tweedehands auto, is het goed om precies te weten hoeveel geld je kunt lenen. Wanneer je bijvoorbeeld al één of meerdere schulden hebt lopen, kan een nieuwe lening een behoorlijke extra belasting voor je financiën betekenen. Je kunt het geld dat elke maand binnenkomt immers maar één keer uitgeven en bovendien zul je rekening moeten houden met de vaste lasten waar je keer op keer weer mee te maken krijgt.

Het kan dan ook van geval tot geval verschillen hoeveel geld je kunt lenen voor de financiering van een tweedehands wagen. Iemand die een prima inkomen heeft en verder geen schulden open heeft staan, zal een groter lening aan kunnen gaan dan een persoon bij wie de financiën er wat minder rooskleurig uitzien en die bovendien nog één of meerdere forse leningen heeft lopen. Je hoeft dus niet de lening te krijgen die dezelfde kredietverstrekker ook aan je buurman heeft verstrekt. De persoonlijke- en financiële situatie van je buren kan immers totaal anders zijn dan die van jou.

[table id=6 /]

4. Toetsing bij het CKP

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.31.47Alle in ons land afgesloten leningen en kredieten van minimaal duizend euro en/of een looptijd vanaf drie maanden worden in een databank van het CKP bijgehouden. Tevens beschikt het CKP over een databank van kredietnemers met een opgebouwde betalingsachterstand, of die zelfs als wanbetaler de boeken in zijn gegaan. Deze databanken zijn trouwens niet voor iedereen zomaar in te zien en alleen bepaalde overheids- en financiële instellingen (met een wettelijke bevoegdheid hebben toegang. Een check bij het CKP is echter in alle gevallen tijdrovend te noemen en duurt doorgaans enkele weken.

Iedere aanbieder van leningen en kredieten, dus ook de aanbieder van de lening voor je tweedehandse wagen, is bij wet verplicht om je na te trekken bij het CKP voordat er een eventueel lening kan worden verstrekt. Een dergelijke check is niet alleen een bescherming voor de verstrekker van de lening, maar ook voor alle leningnemers. Indien je immers te veel schulden op hebt gebouwd, wordt de kans op financiële problemen en wanbetaling veel groter. Na een controle bij het CKP kan een kredietverstrekker je dus ook een lening voor de aankoop van een tweedehands wagen weigeren. In bepaalde gevallen zul je wel een kleinere lening aangeboden krijgen, maar dikwijls kun je pas weer geld lenen als je openstaande schulden weer (deels) afbetaald zijn.

Tip: Waar kan je geld lenen voor een tweedehandswagen?

5. Niet meer lenen dat echt nodig is

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.32.12Op het moment dat je besluit om een lening aan te gaan voor de financiering van een tweedehands auto dan kun je gemakkelijk in de verleiding komen om wat meer te lenen dan strikt noodzakelijk is. Het extra geleende geld zou je bijvoorbeeld uit kunnen geven tijdens een dagje onbezorgd winkelen of aan die hippe telefoon waar je anders nog maanden voor moet sparen.

Meer geld lenen dan je nodig hebt, geef je inderdaad wat meer financiële speelruimte, maar zal tevens extra leenkosten met zich meebrengen. Verder zullen de periodieke aflossingstermijnen waarschijnlijk hoger uitvallen en/of zal de looptijd van lening langer worden. Je hebt je dan immers verbonden aan een grotere lening en zult dus ook meer rentevergoeding moeten betalen. Het kan zelfs zo zijn dat als je meer leent dan je nodig hebt, om een tweedehands wagen aan te schaffen, je een bepaalde tijd krapper bij kas komt zitten, je heel zuinig dient te gaan leven of zelfs jezelf een aantal dingen moet gaan ontzeggen, zoals een avondje uitgaan.

Bekijk ook: 

6. Waar kun je geld lenen voor een tweedehands wagen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.32.57Op de eerste plaats kun je natuurlijk geld lenen bij vrienden of familie als je van plan bent om een tweedehands wagen te gaan kopen. Veel mensen zien echter tegen deze vorm van geld lenen op omdat dit doorgaans een bepaalde druk zal leggen op de onderlinge relatie met de persoon van wie je geld leent.

Om die reden kiezen veel mensen dan ook liever voor een lening bij een bank of andere financiële instelling. In tegenstelling tot geld lenen bij familie of vrienden zullen de meeste leenvormen bij officiële kredietverstrekkers een forse rentevergoeding gaan berekenen over de openstaande schuld. Daarbij komt verder nog dat een officiële kredietverstrekker altijd de nodige persoonlijke- en financiële gegevens van je nodig heeft als je een aanvraag voor een lening doet.

Niet alleen zal de kredietverstrekker een interne beoordeling maken of je wel in staat zult zijn om de leensom ook probleemloos weer terug te betalen, maar ook zul je worden nagetrokken bij het CKP. Bij het CKP staan namelijk alle afgesloten leningen en kredieten geregistreerd van 1000 euro of meer en/of met een looptijd van minimaal drie maanden. Ook betalingsachterstanden en wanbetalingen zullen bij het CKP nagetrokken kunnen worden. Dit is dan ook een tijdrovend proces dat er in een heleboel gevallen zelfs voor zorgt dat een kredietaanbieder afziet van het verstrekken van een lening. In dat geval zul je dus je aankoop van de tweedehandse wagen uit moeten stellen, of op een andere manier extra geld moeten regelen.

7. Kies een betrouwbare kredietverstrekker

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.33.12In hun reclamepraatjes beweren vrijwel alle kredietverstrekkers de beste, voordeligste en vooral ook de betrouwbaarste te zijn. Helaas is dat niet bij elke aanbieder van leningen ook echt het geval. Voordat je dus een autolening aan wilt vragen voor de financiering van een tweedehands auto is het checken van de betrouwbaarheid van een kredietaanbieder zeker aan te raden.

Om te weten te komen of je met een gerust hart zaken kunt doen met een bepaalde kredietaanbieder hoef je alleen maar online op zoek te gaan naar reviews en klantbeoordelingen. In tegenstelling tot de veelbelovende verkooppraatjes zullen deze beoordeling je een veel objectiever beeld geven van het bedrijf en de producten die het aanbiedt. Niet alleen zul je zo de positieve kant te zien krijgen, maar ook kennis kunnen maken met eventuele minpuntjes. Door dus enkel de naam van een kredietaanbieder in te geven in een online zoekmachine krijg je een bron aan informatie waarmee je al snel weet of dit de juiste partij voor je is.

Wanneer je echter twijfelt, of direct al een minder goed gevoel hebt, dan doe je er verstandig aan niet in zee te gaan met deze aanbieder. Maar ook als een kredietaanbieder je vreemde voorwaarden stelt, zoals een betaling vooraf moeten doen om geld te kunnen lenen, of een lening aanbiedt die te mooi is om waar te zijn, kun je beter op zoek gaan naar een ander. De kans is dan namelijk groot dat je met een malafide organisatie of persoon te maken hebt.

8. Hoeveel geld kun je lenen?

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.33.30Tegenwoordig bieden steeds meer aanbieders van (auto)leningen hun potentiële klanten de gelegenheid om een online simulatie uit te voeren. Zelfs wanneer je met de lening een tweedehands wagen wilt financieren. Door middel van een simulatie kun je voordat je een leenaanvraag doet al zien wat de mogelijkheden zijn en waar je rekening mee dient te houden. Je weet dan vooraf hoeveel geld je maximaal kunt lenen, maar eveneens tegen welke voorwaarden je een bepaalde lening af kunt sluiten.

Voor een simulatie van een autolening voor een tweedehands wagen hoef je allen de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in te voeren. Je kunt dit doen in een speciaal hulpprogramma op de website van de meeste kredietaanbieders. Op basis van de ingevulde gegevens zal er vervolgens automatisch een simulatie uit worden gevoerd voor de lening die je aan wilt vragen. Na korte tijd krijg je dan de meest gunstige lening(en) te zien en kun je vaak zelfs meteen een offerte aanvragen en/of de leenaanvraag direct verzenden.

Bij de leenaanvraag moet je dan nog wel de nodige bewijsstukken voegen zodat de kredietverstrekker zaken zoals je kredietwaardigheid en je terugbetalingcapaciteit kan checken. Pas als dat in orde is kan de gevraagde autolening aan je toegekend worden.

9. De voordeligste lening zoeken voor een tweedehands wagen

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.33.54Als je geld wilt gaan lenen, ook als dat niet voor de financiering van een tweedehands wagen is, zul je liever niet onnodig veel leenkosten maken. Om echter een lening te vinden die, voor jouw persoonlijke- en financiële situatie, het meest gunstig is, dien je wel meerdere aanbieders en leenproducten te vergelijken. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken:

 • je gaat van aanbieder naar aanbieder en informeert overal persoonlijk naar de mogelijkheden. Dit is echter een erg tijdrovend proces.
 • je vraagt telefonisch- of per e0mail offertes op bij meerdere aanbieders en gaat deze onderling vergelijken. Hierdoor hoe je niet de deur uit en wordt je behoorlijk wat tijd bespaard.
 • je voert bij meerdere aanbieder een online simulatie uit en vergelijkt de uitkomsten met elkaar. Dit kun je doen vanachter je eigen computer en kost aanzienlijk minder tijd.
 • Bij de beoordeling van de verschillende offertes dien je voor te letten op:
 • de rente die je op jaarbasis moet betalen,
 • de looptijd van de autolening,
 • andere kosten die de lening met zich mee kan brengen
 • de algemene voorwaarden waartegen je de autolening aangaat.
 • Als je een voordelige lening en een betrouwbare aanbieder voor je autolening hebt gevonden, kun je overgaan tot de definitieve leenaanvraag. Dikwijls kun je deze ook persoonlijk, telefonisch, per e-mail of online aanvragen. Uiteraard moet je wel altijd de gevraagde bewijsstukken bijvoegen of opsturen.

10. De rente over een lening voor een tweedehands wagen

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.34.17Voor elke lening die je bij een officiële kredietverstrekker afsluit, zal een bepaalde rentevergoeding in rekening gebracht worden. Voor het geld dat je leent om een tweedehands wagen mee te financieren zal dat dan ook niet anders zijn. Toch wil dit niet zeggen dat elke lening en/of aanbieder ook dezelfde rentetarief hanteert. Er kan zelfs een verschil zijn in de rentesoort. Zo zal de ene autolening bijvoorbeeld gebruikmaken van een vaste rente, terwijl een andere juist een variabele rente zal berekenen over de openstaande schuld.

Bij een autolening met een vaste rente weet je dus altijd precies:

 • hoe hoog de rentevergoeding zal zijn (zowel per lening als per periodieke aflossingstermijn),
 • wat de looptijd is van de lening.
 • Een lening die uitgaat van een variabele rente daarentegen zal ervoor zorgen dat:
 • de rente kan fluctueren en dus bij elk periodieke aflossingstermijn anders kan zijn,
 • de looptijd van de lening niet exact bekend is,
 • de leenkosten van de totale lening vooraf niet vaststaan.

Bij een vaste rente kan de rente gedurende de looptijd niet schommelen. Wanneer de rente wordt verhoogd dan heb je hier dus geen last van, maar ook kun je niet profiteren van een rentedaling. Een variabele rente kan echter wel in je voordeel werken als de rente tijdens de looptijd gaat dalen. Bij een rentestijging zullen je uiteindelijke leenkosten juist wel hoger uitvallen.

11. De looptijd van een lening voor een tweedehands wagen

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.34.04Welke looptijd je het beste kunt kiezen voor de lening, om je tweedehandse wagen mee te financieren, hangt af van de hoogte van je leenbedrag en de periodieke aflossingstermijn die je hebt gekozen. Hoe korter de looptijd, hoe groter de periodieke aflossing en hoe lastiger het voor je kan worden om de lening probleemloos af te lossen. Wanneer je leent gedurende een langere looptijd, dan hoef je elke maand minder af te lossen, maar dan duurt het wel langer voordat je schuld helemaal is afgelost en betaal je dus ook meer rente. Bij het kiezen van een looptijd moet je overigens wel altijd rekening houden met een wettelijke beperking voor de looptijd.

Bij het kiezen van de looptijd dien je rekening te houden met een aantal aspecten zoals:

 • kan ik de kosten maandelijks dragen binnen mijn persoonlijke budget,
 • zal de looptijd niet te lang zijn in verhouding tot de levensduur van de wagen die ik wil kopen.

Je moet dus een goede balans vinden tussen de maandelijks af te lossen termijnen en de verwachte levensduur van de tweedehandse wagen die je gaat financieren.

12. Geen langere looptijd dan nodig

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.34.33Een tweedehands wagen kan in een heleboel gevallen een minder lange levensduur hebben. Om die reden wordt dikwijls geadviseerd om de afbetaling van de autolening niet over te veel aflossingstermijnen te spreiden. Wanneer je looptijd erg lang is, kan het dus gebeuren dat je je wagen al weer kwijt bent, maar de aflossing van je lening nog wel door blijft lopen. Ook als je een te grote lening afsluit voor de financiering van een tweedehands wagen kun je met dit probleem te maken krijgen en nog aflossingsverplichtingen hebben terwijl je wagen niet meer voor je deur staat.

Toch lijkt het soms erg aantrekkelijk om de maandelijkse afbetalingen van een autolening zo laag mogelijk te houden. Hierbij wordt echter vaak vergeten dat de meeste tweedehands wagens slechts een beperkte levensduur meer hebben. Een langere looptijd dan strikt noodzakelijk is, is dan ook niet altijd het meest verstandig. Zeker niet als je weet dat je voor een volgende wagen waarschijnlijk ook weer geld moet gaan lenen. De schuld die dan wellicht nog openstaat, kan je dan immers parten gaan spelen, en zelfs een beletsel vormen dat je een (extra) lening af kunt sluiten.

13. Gevolgen van een lening afsluiten voor een tweedehands auto

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.34.58Het afsluiten van een lening, ongeacht voor welk leendoel je dit doet, zal altijd bepaalde gevolgen met zich meebrengen. Zo heb je bijvoorbeeld elke maand minder geld te besteden voor andere zaken. De leenkosten moet je immers tot je vaste lasten gaan rekenen voor de duur van de lening. In het meest ongunstige geval zul je zelfs moeten gaan bezuinigen om elke maand weer rond te kunnen komen. Je kunt het geld dat nodig is voor de aflossing van de autolening immers niet nog een keer aan iets anders uitgeven. Dit kan dus betekenen dat je bepaalde zaken (tijdelijk) gewoonweg niet kunt betalen en zelfs in de financiële problemen kunt belanden als de leenkosten, samen met de andere vaste lasten, maandelijks te hoog zijn.

Verder zal de openstaande schuld worden geregistreerd bij het CKP waardoor je, als je nog een andere lening of krediet aan wilt gaan, op problemen kunt stuiten. Je terugbetalingscapaciteit kan immers door de autolening zijn top hebben bereikt waardoor je dus niet meer in staat zult zijn nog een andere lening probleemloos af te lossen. Met andere woorden: om dat je je voor een bepaalde periode hebt verbonden aan de betalingsverplichtingen van de autolening zal het creëren van een nieuwe schuld onverantwoord zijn en zal dus de aanvraag voor een nieuwe lening worden afgewezen door een kredietverstrekker.

14. De aflossing van een lening voor een tweedehands wagen

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.35.16Net zoals alle andere leningen en kredieten zul je ook het geld, dat je hebt geleend voor de aankoop van een tweedehands wagen, samen met een bepaalde rentevergoeding weer terug moeten betalen aan de kredietverstrekker. In de regel zal de aflossing van een dergelijke lening in meerdere aflossingstermijnen plaatsvinden. De aflossingstermijn kan echter van geval tot geval verschillen omdat deze afhankelijk is van:

 • de hoogte van de lening,
 • de gekozen looptijd van de lening,
 • je financiële situatie,
 • je persoonlijke voorkeuren.

De aflossingen van de autolening die je doet, bestaan altijd uit een aflossingsdeel en een deel dat wordt gevormd door de het percentage aan rentevergoeding dat door de kredietaanbieder in rekening zal worden gebracht over de nog openstaande schuld. Indien je kiest voor een autolening met een vaste rente dan zul je elke maand eenzelfde bedrag betalen. Hierbij zal in het begin het rentedeel groter zijn dan aan het einde van de looptijd. Voor het aflossingsdeel zal dat juist omgekeerd zijn: aanvankelijk zal dat lager zijn dan wanneer de lening al verder is afgelost.

Een autolening met een variabele rente bestaat eveneens uit een aflossings- en een rentedeel, maar hierbij kan het rentepercentage schommelen. Het aantal aflossingstermijnen staat in dit laatste geval dan ook van tevoren niet precies vast.

15. Niet nakomen van betalingsverplichtingen

Schermafbeelding 2016-06-01 om 15.35.29Ondanks de voorzorgsmaatregelen die een kredietaanbieder heeft genomen, zoals de check bij het CKP van elke kredietnemer, zijn er altijd mensen die na verloop van tijd hun schulden niet meer (helemaal) af kunnen lossen. Ook kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een betalingsachterstand op het moment dat je een tweedehands auto hebt gefinancierd met behulp van een lening.

Bij een betalingsachterstand zal een kredietaanbieder je eerst één of meerdere betalingsherinneringen en aanmaningen sturen om je zo toch te bewegen om aan je betalingsverplichtingen te blijven voldoen. De kans bestaat echter dat je extra kosten in rekening gebracht krijgt vanwege bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden die zijn verricht. Wanneer je daar echter geen gehoor aan geeft dan zal de kredietverstrekker zich uiteindelijk genoodzaakt voelen om de zaak uit handen te geven aan een deurwaarder.

Ook deze deurwaarder zal eerst proberen om een betalingsregeling met je te treffen. Ook hierbij zul je echter rekening moeten houden met extra kosten (zoals deurwaarderskosten) die bovenop de bestaande schuld afgelost moeten gaan worden. Als je echter niet kunt, of wilt, betalen dan kan de deurwaarder de gefinancierde auto terugvorderen, beslag laten leggen op het voertuig of zelfs op je inkomsten. Dit alles kun je echter voorkomen door je terugbetalingscapaciteit te berekenen voordat je geld gaat lenen en niet meer te lenen dan strikt noodzakelijk is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20