Australië ontkent dat bosbranden met klimaatverandering te maken hebben

Volgens de regering van Australië hebben de bosbranden niets met klimaatverandering te maken. Ondanks de ophef pleiten premier Scott Morrison en minister van Energie Angus Taylor ervoor om de uitstoot van broeikasgassen niet verder terug te dringen.

Er is ophef ontstaan omdat de Australische regering ontkent dat er een direct verband zou zijn tussen de bosbranden en klimaatverandering, en daarom het ook niet nodig vindt om ambitieuzer klimaatbeleid door te voeren.

‘Als het gaat om het verminderen van de wereldwijde uitstoot, moet Australië zijn steentje bijdragen’, stelde Taylor in een statement aan persagentschap Reuters. ‘Maar nu met de bosbranden moeten we de gemeenschappen verenigen, niet verdelen.’

Eerder stelde Taylor ook al – in de krant The Australian op 31 december – ‘dat het in vele landen niet acceptabel is om de uitstoot te verminderen met beleid dat economische groei belemmert, jobs doet verdwijnen en het leven duurder maakt’.

Australië is momenteel verantwoordelijk voor 1,3 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

350 miljoen ton CO2

Er is een wetenschappelijke consensus dat klimaatverandering een belangrijke oorzaak is in de bosbranden. Daarenboven verergert de ramp het broeikaseffect, enerzijds door de CO2-uitstoot van het vuur, anderzijds door het verdwijnen van bomen die CO2 absorberen. Volgens milieuorganisatie Global Carbon Project hebben de bosbranden tot nu toe 350 miljoen ton CO2 teweeggebracht, ongeveer twee derde van de jaarlijkse uitstoot van de Australische bewoners.

Het klimaatscepticisme van de politici zorgt ook buiten Australië voor verontwaardiging. Bijvoorbeeld bij Nieuw-Zeelands acteur Russel Crowe die de Golden Globes-uitreiking aan zich voorbij liet gaan om de brandweer in Australië bij te staan. En bij Amerikaans presidentskandidaat Bernie Sanders die op Twitter de noodzaak van ambitieus klimaatbeleid liet optekenen.

De bosbranden van Australië hebben ondertussen 25 mensen het leven gekost. Sinds september is bijna 10 miljoen hectare bos afgebrand. Duizenden woningen werden vernietigd. Volgens milieuorganisatie WWF gingen al 1,25 miljard dieren op in de vlammenzee.

Lees ook:

Meer