Australische bosbranden ramp voor zuivelindustrie

Tot nu toe zijn al bijna 4.000 koeien omgekomen in de bosbranden van Australië. De getroffen regio’s hebben een impact op een derde van de Australische melkproductie.

De Australische premier Scott Morrison zei op maandag dat er al 4.000 koeien zijn omgekomen in de bosbranden. Door een gebrek aan veevoeder zullen nog meer dieren het leven laten. De vele wegversperringen zorgen ervoor dat het veevoeder niet tot bij de boeren raakt die het nodig hebben.

Hoeveel verlies de bosbranden precies zullen teweegbrengen, is nog niet duidelijk. ‘We kunnen nog geen volledig beeld krijgen’, zegt Phin Ziebell aan persagentschap Reuters, landbouwanalist bij National Australia Bank. ‘We moeten de volledige evaluatie afwachten.’

De ramp laat zich alleszins al voelen op de beurs. De aandelen van Bega Cheese, het grootste Australische zuivelbedrijf, namen op maandag een duik van 10 procent.

Al vóór de bosbranden liep het spaak met de Australische zuivelindustrie. De aanhoudende droogte is de grote boosdoener.

233 miljoen euro schade

Zuivel is niet de enige industrie die gebukt gaat onder de branden. De branden raasden tot nu toe door 6 miljoen hectare aan grond, met 24 dodelijke slachtoffers tot gevolg. Duizenden gebouwen werden vernietigd, volledige dorpen vielen zonder stroom en mobiele ontvangst.

Volgens Insurance Council of Australia zijn er sinds november 5.850 vuurgerelateerde verzekeringsclaims ingediend, goed voor 233 miljoen euro.

Eerder trok houtverwerkingsgroep Kangaroo Island Plantation Timbers aan de alarmbel. Ze vroeg een handelsstop aan op de beurs tot en met dinsdag.

En ook de toeristische sector ziet af. Op Kangaroo Island, een populair toeristisch eiland in Zuid-Australië, kwamen dit weekend twee mensen om. ‘Toeristen en bewoners werden gevraagd de regio te verlaten’, klinkt het bij Aspen Group, eigenaar van toeristische parken in Australië. Aspen verwacht een verlies van 310.000 euro door de branden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20