Apple doet bij productie iPhones meer beroep op recyclage

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal bij de productie van zijn jongste generatie iPhones gebruik maken van gerecycleerde zeldzame grondstoffen. Bovendien zullen een aantal accessoires niet langer automatisch worden bijgeleverd. Dat heeft Lisa Jackson, hoofd milieubeleid van Apple, bij de lancering van de iPhone 12 benadrukt.

De maatregel vormt volgens Jackson een onderdeel van de strategie van Apple om een compleet klimaatneutraal bedrijf te worden.

‘Voor de eerste keer maken we bij de fabricage van een gadget voor 100 procent gebruik van gerecycleerde zeldzame aardmetalen,’ betoogde Lisa Jackson. ‘Apple zal bovendien bij de iPhones ook niet langer automatisch earbuds en adaptors bijleveren.’

Overbodig

‘De levering van deze accessoires is vaak nutteloos, aangezien de meeste consumenten deze producten al langer in huis hebben,’ verduidelijkte Jackson. ‘Dit biedt Apple de mogelijkheid om de productie van een aantal apparaten te verminderen, terwijl ook de omvang van de verpakkingen kan worden verminderd. Een pallet kan daardoor 70 procent meer producten dragen.’

Jackson beklemtoonde daarbij dat onder de consumenten wereldwijd momenteel al 700 miljoen earpods zijn verdeeld. Bij de laders wordt gewag gemaakt van twee miljard exemplaren. Die apparaten kunnen ook bij de aankoop van een nieuwe iPhone opnieuw worden gebruikt.

Consumenten die de ontbrekende accessoires toch nodig hebben, zullen het product afzonderlijk moeten kopen. Apple heeft daarbij wel voor een prijskorting gezorgd. Tegen dezelfde prijs zou bij een aantal andere gadgets een superieure kwaliteit worden aangeboden.

‘De ingreep is een onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om minder grondstoffen te gebruiken en de afvalberg te beperken,’ aldus nog Jackson. De maatregelen zorgen er volgens haar voor dat de uitstoot van koolstofdioxide door Apple met ongeveer 2 miljoen ton per jaar kan worden teruggeschroefd. Dat komt overeen met de emissies van 450.000 personenwagens.

Hergebruik

Milieugroepen reageerden positief op de aankondiging, maar betoogden dat het bedrijf nog meer inspanningen moet doen om zijn ecologische impact te beperken. ‘De verkoop van de iPhones gaat nog altijd gepaard met een gigantische berg onnodige verpakkingen,’ voerde Steve Hynd, campagne-manager van City to Sea, aan.

‘Apple moet het concept van hergebruik meer centraal in zijn zakelijk model plaatsen. Dat betekent ook betere mogelijkheden voor herstellingen, de introductie van vervangbare componenten en de uitbouw van een efficiënte tweedehandsmarkt.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20