Metaal voor batterijen op Europese lijst strategische grondstoffen

Lithium wordt wellicht later dit jaar door de Europese Unie in de lijst met strategische grondstoffen opgenomen. Daarvoor is ook een heel logische reden. Het metaal is immers een cruciaal onderdeel van de batterijen voor elektrische wagens. Dat hebben bronnen bij de Europese Unie tegenover de nieuwssite Euractiv gezegd.

Naast lithium zouden nog twee of drie andere metalen in aan de lijst met strategische grondstoffen worden toegevoegd.

Eigen ontginning

‘Europa zal in de toekomst grote hoeveelheden lithium nodig hebben,’ zegt Guy Thiran, directeur-generaal van de sectororganisatie Eurometaux. ‘De Europese Unie wil immers een belangrijke batterijproductie uitbouwen. De regio is daarbij echter sterk afhankelijk van de invoer van grondstoffen uit andere delen van de wereld.’

‘Wanneer Europa meer op een eigen productie kan rekenen, zou de weerbaarheid van de regio tegen marktschokken kunnen worden versterkt. Daarvoor moet zowel de mijnbouw als de recyclage worden gestimuleerd.’

Drie grondstoffen voor batterijen van elektrische wagens – kobalt, grafiet en silicium – zijn door de Europese Commissie al op de lijst met strategische grondstoffen geplaatst.

‘Het is belangrijk voor de toekomstige Europese economie en de emissievrije mobiliteit dat de strategische rol van lithium wordt erkend,’ zegt ook Pia Alina, hoofd communicatie bij Recharge, de sectororganisatie van fabrikanten van geavanceerde batterijen.

Europa heeft zijn lijst met strategische grondstoffen drie jaar geleden voor het laatst bijgewerkt. De grondstoffen op de lijst hebben een groot belang voor de Europese economie of kunnen met bevoorradingsproblemen moeten afrekenen.

Alliantie

Lithium is weliswaar niet echt een schaars product, maar is wel van cruciaal belang voor de productie van autobatterijen. Die activiteit is naar voor geschoven als één van de zes strategische waardeketens voor de Europese economie.

In dat kader is overgegaan tot de oprichting van de European Battery Alliance, waar autofabrikanten zijn samengebracht met chemiebedrijven en de technologiespecialisten om de concurrentie met Aziatische en Amerikaanse producenten te kunnen opnemen.

‘Europa moet bijzonder waakzaam zijn dat zijn huidige afhankelijkheid van geïmporteerde olie en gas niet wordt vervangen door een afhankelijkheid van lithium, kobalt, koper en andere grondstoffen die industrieën nodig hebben voor de duurzame transitie.’

Oorspronkelijk was voorzien dat de Europese Commissie de lijst met strategische grondstoffen in maart zou bijwerken. Dat werk is door de problemen met het coronavirus echter uitgesteld.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20