Australiërs willen eerste Europese lithiumfabriek in Oostenrijk opstarten

Het Australische bedrijf European Lithium heeft van de Oostenrijkse mijnautoriteiten een licentie gekregen voor zijn geplande lithium-ontginning in het berggebied van de Koralpe in de regio Karinthië. Lithium is een cruciaal component van batterijen voor onder meer elektrische wagens.

Daardoor kan European Lithium een haalbaarheidsstudie naar de productie van lithium in de Koralpe uitvoeren. Het project moet de grootste lithium-ontginning van Europa worden. De Koralpe situeert zich ongeveer twintig kilometer ten westen van de stad Wolfsberg,

Krediet

Concreet hebben de Oostenrijkse autoriteiten elf mijnlicenties en vierenvijftig exploratievergunningen aan European Lithium voor het Wolfsberg Lithium Project tot eind volgend jaar verlengd.

European Lithium heeft van een groep investeerders rond Helvetican International tevens een nieuw krediet van 7,5 miljoen euro gekregen. Dat moet het bedrijf toelaten om een definitieve haalbaarheidsstudie over het project af te ronden. De nieuwe overeenkomst moet een lopende lening vervangen.

Voorlopige studies hebben uitgewezen dat het project zijn ertsvoorraden – ongeveer 7,4 miljoen ton – zou kunnen gebruiken om jaarlijks 55.400 ton lithium-concentraat te produceren. Dat concentraat zou in een nabijgelegen metallurgie-site kunnen worden omgezet in lithium hydroxide monohydraat. Dat proces zou volgens de studies jaarlijks 8.400 ton kunnen opleveren.

Syndicaat

Tony Sage, voorzitter van European Lithium, zegt dat het bedrijf zich bij de ontwikkeling van het project aangemoedigd voelt door de sterke belangstelling die de Europese Unie toont voor investeringen in nieuwe energietechnologieën.

European Lithium is onderdeel van een syndicaat dat aan de Duitse regering gevraagd heeft gebruik te kunnen maken van een fonds met een omvang van 1 miljard euro voor de ontwikkeling van een Europese industrie voor elektrische wagens. Lithium is immers een cruciaal bestanddeel van de batterijen voor elektrische wagens.

European Lithium hoopt eind volgend jaar in Wolfsberg de productie te kunnen starten. Volgens Sage zal de site de eerste lokale producent van lithium hydroxide in Europa worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20