China versterkt zijn greep op Zuid-Amerikaanse lithium-ontginning

Het Chinese grondstoffenbedrijf Ganfeng wordt meerderheidsaandeelhouder van het mijnconcern Minera Exar. Dat concern wil in de Argentijnse provincie Jujuy starten met de ontginning van lithium.

Ganfeng en Lithium Americas hadden voor de ontginning van de Argentijnse site Cauchari-Olaroz de joint-venture Minera Exar opgezet. Daarin had elke partij een belang van 50 procent. Door de aankoop van een bijkomend pakket aandelen verwerft het Chinese bedrijf echter een grotere greep op de wereldwijde lithium-voorraad.

Strategisch

De grondstof voor batterijen geniet vooral door de ontwikkeling van elektrische wagens een stijgende interesse. Lithium wordt door China als een strategische grondstof bestempeld. Dat geldt echter ook voor een hele reeks andere landen.

Met de operatie is een bedrag gemoeid van 16 miljoen dollar. ‘Bovendien zal Lithium Americas zijn schuldenlast kunnen reduceren en zijn blootstelling aan de moeilijke economische omstandigheden in Argentinië kunnen verminderen,’ aldus het persbureau Reuters. ‘Maar anderzijds garandeert de transactie Ganfeng ook de controle over een belangrijke voorraad grondstoffen.’

De transactie is door Ganfeng bevestigd. Lithium Americas had eerder nog gezegd geen interesse te hebben om een meerderheidsbelang in zijn activiteiten te verkopen.

Verkiezingen

‘De voorbije herfst heeft Argentinië echter Alberto Fernandez tot president verkozen,’ voert Reuters aan. “Fernandez is een Peronist die voorstander is van een grotere interventie van de overheid in de economie. Bovendien zijn de lithium-prijzen de jongste periode gedaald.’

Jon Evans, chief executive van Lithium Americas, erkende niet te kunnen voorspellen wat er in Argentinië op langere termijn zal gebeuren.

Lithium Americas ziet momenteel meer mogelijkheden in de uitbouw van activiteiten in de Amerikaanse staat Nevada. Hij bedrijf wil er in Thacker Pass 400 miljoen dollar investeren. De ontwikkeling van Tacker Pass is inmiddels al door de Amerikaanse overheid goedgekeurd.

Evans gaf ook toe niet uit te sluiten dat de ontginning van Cauchari-Olaroz ooit volledig in handen van Ganfeng zou kunnen komen. De Argentijnse site zou volgend jaar met de productie van start moeten gaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20