Wat het eerder dit jaar al beloofde, doet het ook: de Oekraïense vliegtuigmaker Antonov is bezig met de bouw van een nieuwe Antonov An-225, het grootste vliegtuig ter wereld.
Oekraïense vliegtuigfabrikant Antonov bouwt aan een nieuwe “Droom”

Waarom is dit belangrijk?
Met zijn spanwijdte van 88 meter en maximumgewicht van 640 ton wordt de An-225 "Mriya" (Oekraïens voor "Droom") gezien als het grootste en zwaarste vliegtuig ter wereld. Het vliegtuig werd internationaal ingezet om extreem grote ladingen te vervoeren, zoals de Boeran-ruimteveren en later militaire goederen of industriële componenten.De geschiedenis: Op 28 februari, vier dagen nadat de invasie van Oekraïne begon, werd de enige Antonov An-225 vernield op de luchthaven van Hostomel, niet ver van Kyiv.
- De luchtmachtbasis werd bestormd door Russische luchtlandingstroepen. In een hangar op het vliegveld, dat diende als uitvalsbasis voor Antonov Airlines, stond de “Droom” geparkeerd. Het vliegtuig sneuvelde in de strijd: een vleugel was afgebroken, de neus van het toestel lag eveneens op de grond.
- Meteen na de vernieling sprak de CEO van Antonov, Sergej Bychkov, zijn droom uit om opnieuw een An-225 door de lucht te zien vliegen. “Het vliegtuig is een symbool van ’s werelds meest vooruitstrevende en technische verdiensten in de bouw van moderne transportvliegtuigen”, vertelde de CEO toen.
- De bouw van een nieuw toestel leek ook nog realistisch: begin de jaren 2000 werd beslist om een tweede exemplaar van de An-225 te bouwen, maar om budgettaire redenen werden de plannen snel opgeborgen. Het skelet, dat al gebouw was, werd in een loods opgeborgen. Bychkov gaf aan dat het hiermee een volledig vliegtuig zou kunnen bouwen. En zo geschiedde.
De toekomst: Antonov Airlines zal vroeg of laat, en koste wat het kost, opnieuw een An-225 ‘Mriya’ gebruiken.
- Yevhen Havrylov, de algemeen directeur van Antonov, sprak met de Duitse krant Bild in Leipzig, de uitvalsbasis van de luchtvaartmaatschappij sinds de oorlog in Oekraïne. Hij vertelde dat er momenteel wordt gebouwd aan een An-225, en dat het toestel al voor 30 procent klaar is.
- “We werken aan het vliegtuig op een geheime locatie. De tweede An-225, die nooit was afgewerkt, wordt aangevuld met onderdelen van het vernielde vliegtuig en nieuwe onderdelen”, vertelde de Oekraïner. Hij schatte de totale bouwprijs op 500 miljoen euro.
- Dat bedrag komt niet enkel uit de portefeuille van Antonov zelf. Het startte al met een crowdfunding voor een nieuwe gigant, en ook de luchthaven Leipzig/Halle deelt in de kosten. De luchthaven verkoopt onder meer souvenirs van het toestel, de opbrengst gaat naar de bouw van de nieuwe reus.

(fjc)