Russische invasie eist symbolisch slachtoffer: Antonov AN-225, grootste vliegtuig ter wereld, vernietigd bij bombardement

De Antonov AN-225, het grootste vliegtuig ter wereld, zou tijdens de Russische invasie in Oekraïne vernietigd zijn. De 640 ton zware reus was een symbool voor de Oekraïense luchtvaart en lokte bij elke vlucht heel wat kijklustigen. De Oekraïense overheid laat weten dat het vliegtuig gerestaureerd zal worden “op de kosten van Rusland”.

Het is triest nieuws voor alle luchtvaartliefhebbers: de Antonov AN-225, ook bekend als Mriya of “droom”, zou vernietigd zijn tijdens een Russisch bombardement op de Hostomel luchthaven nabij Kiev. “De Russische bezetter heeft het kroonjuweel van de Oekraïense luchtvaart vernietigd”, schrijft Ukroboronprom, een Oekraïens concern van de defensie-industrie dat het nieuws meldt.

Het reusachtige vliegtuig stond op de Hostomel-luchthaven voor een onderhoud, waardoor het niet naar een veilige locatie kon verplaatst worden voor de Russische invasie. De vernietiging van het vliegtuig wekt heel wat emoties op bij de Oekraïense regering.

“Rusland mag onze Mriya vernietigd hebben. Maar ze zullen nooit onze droom van een sterke, vrije en democratische Europese staat vernietigen. We zullen overwinnen!”, schrijft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba.

Aangezien de luchthaven waar het vliegtuig momenteel geparkeerd staat, bezet is door Russische troepen, is het moeilijk om de ware aard van de schade vast te stellen. Volgens luchtfoto’s en data die CNN kon onderzoeken, zou de luchthaven inderdaad hevige schade hebben opgelopen. Zo zijn er ook aanwijzingen van een brand in de hangar waar de Mriya staat.

Einde aan 30 jaar geschiedenis

Als de schade onherroepelijk is, komt daarmee een einde aan een dertig jaar oud monument voor de luchtvaart. De Antonov AN-225 werd gebouwd in de jaren ’80 in de toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne. Het oorspronkelijke doel van het vliegtuig was om ruimtevaartuigen te vervoeren. Vanaf de jaren ’90 – na de val van het communisme – werd het vliegtuig gebruikt voor goederentransporten en humanitaire missies. Zo leverde de Antonov tijdens de pandemie medisch materiaal en vaccins.

Het vliegtuig houdt verschillende records op zijn naam, het was het zwaarste vliegtuig dat langeafstandsvluchten kon afleggen en kon de zwaarste ladingen ter wereld vervoeren. Het vliegtuig had een draagcapaciteit van ongeveer 250 ton.

Ukroboronprom laat weten dat ze van plan zijn het vliegtuig te herstellen, en daar willen ze Rusland de volle pot voor laten betalen. “Mriya zal zeker herboren worden. De restauratie zal meer dan 3 miljard dollar kosten en duurt meer dan 5 jaar. Ons doel is om te garanderen dat de Russische federatie alle kosten dekt.”

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20