Russisch-Oekraïense gesprekken afgelopen, Wit-Rusland zou troepen klaarstomen, Zelenski vraagt EU-lidmaatschap officieel aan

Met bijdragen van Emmanuel Vanbrussel, Arno Meijnen, Jeremy Van der Haegen en Kasper Goossens.

Op de vijfde dag van de Russische invasie onderhandelde de Oekraïense president Zelenski met een Russische delegatie. Zoals verwacht is daar nog geen grote doorbraak uit gekomen. Een tweede ronde zou gepland zijn.

 • 17.41: De gesprekken tussen de Oekraïense en Russische delegaties in Wit-Rusland zijn afgelopen. Een tweede ronde zou gepland zijn. Dat meldt Reuters.
 • 17.29: De Oekraïense president Volodimir Zelinksi heeft een aanvraagformulier voor het lidmaatschap van Oekraïne van de Europese Unie ondertekend.
 • 16.37: Huurlingen van de privémilitie Wagner Group, nemen momenteel deel aan de invasie van Oekraïne, en vechten allemaal in en rond de hoofdstad Kiev. Ze hebben maar één doel: de Oekraïense president Volodimir Zelenski vermoorden. Lees hier meer.
 • 14.50: De sterke Russische militaire aanwezigheid in Wit-Rusland heeft de strategische situatie voor Litouwen ingrijpend veranderd. Plotseling wordt het land geconfronteerd met een dubbele Russische dreiging: zowel vanuit Wit-Rusland als vanuit de sterk bewapende Russische Baltische exclave Kaliningrad. Dit maakt de zogenaamde Suwalki-kloof (zie kaart), het ongeveer 90 kilometer lange deel van de grens met Polen dat Wit-Rusland scheidt van het Russische Kaliningrad, bijzonder kwetsbaar. De drie Baltische NAVO-staten Litouwen, Letland en Estland zouden snel afgesneden kunnen worden van de rest van de NAVO en hun verdediging nog moeilijker maken dan die nu al is.
 • 14.38: De Oost-Oekraïense stad Charkov is deze middag getroffen door raketaanvallen. Volgens Anton Herashchenko, adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, vielen daarbij tientallen doden en honderden gewonden.
 • 13.51: Gaat voormalig Chelsea-voorzitter Roman Abramovitsj een rol spelen als verzoener? Een woordvoerder van de Russische miljardair bevestigt aan Financial Times dat hij op verzoek van de Oekraïense regering in Wit-Rusland geland is om mee aan een oplossing te werken.
 • 13.37: Verschillende Russische nieuwssites zijn gehackt. Bezoekers van de nieuwssites krijgen een boodschap zien die oproept de oorlog te stoppen: “Beste burgers. We roepen jullie op om deze waanzin te stoppen, stuur je zonen en mannen niet naar hun dood. Poetin verplicht ons te liegen en zet ons in gevaar. Willen jullie een kernoorlog? Willen jullie dat iedereen voor hem sterft? Neem actie! Trek op de straten!”, leest de boodschap. De boodschap zou van hackerscollectief Anonymous komen. Dat schrijft CNN.
 • 12.56: De onderhandelingen tussen de Russische en Oekraïense delegaties zijn gestart. President Zelenski – die zelf niet op het gesprek aanwezig is – liet alvast weten een onmiddellijke staakt-het-vuren en de terugtrekking van alle Russische troepen te eisen. “Jullie kunnen zich hier compleet veilig voelen. Dat is onze heilige plicht”, zei de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei.
 • 11.31: De Russische beurs zal maandag niet openen. De economische sancties komen bijzonder hard aan. De roebel is in vrije val en de Russische Centrale Bank probeert tevergeefs de grootste schade te beperken. Op de Londense beurs krijgen Russische bedrijven enorme klappen.
 • 09.49: Het Russische ministerie van Defensie heeft aan de burgers van Kiev aangekondigd dat ze een “veilige corridor” voorzien voor iedereen die de stad wil verlaten. Volgens het Russische ministerie van Defensie richt het leger zich louter op militaire doelen, maar de Oekraïense regering meldt meerdere burgerdoden en regelmatige bombardementen op residentiële gebieden. In Kiev is deze ochtend voor het eerst sinds vrijdag 17 uur het uitgaansverbod opgeheven. Inwoners zouden in lange rijen voor de winkels staan om voorraden in te slaan.
 • 09.43: De Oekraïense delegatie is aan de grens met Wit-Rusland gearriveerd voor onderhandelingen met Rusland. Het voornaamste doel van het gesprek is volgens Zelenski om een staakt-het-vuren en een terugtrekking van de Russische troepen te forceren. De gesprekken zouden rond de middag lokale tijd (11 uur in België) van start gaan.
 • 09.16: Uit een update van het Britse ministerie van Defensie blijkt dat het grootste deel van de Russische troepen op 30 kilometer van Kiev vastzitten. Omwille logistieke problemen en hevig Oekraïens verzet verloopt de Russische invasie een stuk minder vlot dan het Kremlin had verwacht. Volgens de Britse inlichtingen vinden er hevige gevechten plaats rond Tsjernihiv – nabij de Wit-Russische grens – en in Charkov, de tweede grootste stad in Oekraïne die dicht bij de Russische grens ligt.
 • 08.12: Volgens het Oekraïense leger zou Rusland het tempo van het offensief hebben verlaagd. Toch blijft het Russische leger verschillende steden bestoken met bombardementen, daarbij zouden residentiële gebouwen getroffen worden.
 • 06.45: De financiële sancties tegen Rusland blijven niet zonder gevolgen. De roebel verliest fors terrein tegenover de dollar en de Europese Centrale Bank meldt dat drie Europese filialen van Sberbank waarschijnlijk of zeker failliet gaan. Lees hier meer.
 • 06.42: Er zijn berichten dat Wit-Rusland zijn troepen klaarstoomt om binnenkort het Russische leger bij te staan. Volgens verschillende bronnen zouden Wit-Russische paratroepen klaar staan om maandag de Russen te steunen. Dat schrijft The Kyiv Independent.
 • 06.37: Vijf dagen na de Russische inval in Oekraïne is de hoofdstad Kiev nog steeds onder controle van de Oekraïense regering, meldt The Kyiv Independent.
 • 06.32: Na een bewogen zondag, president Poetin bracht zijn kernarsenaal in paraatheid, zal Oekraïens president Volodimir Zelenski op maandag aan tafel gaan met een Russische delegatie voor onderhandelingen. “Ik heb weinig geloof in de resultaten van deze ontmoeting, maar laat het ze proberen”, zei Zelenski.
Meer