Moordcommando voor Oekraïense president Zelenski blijkt Russisch huurlingenleger

Vijf weken geleden bracht een speciaal transport zo’n 400 mannen naar Oekraïne vanuit Afrika. De mannen, huurlingen van de privémilitie Wagner Group, nemen momenteel deel aan de invasie van Oekraïne, en vechten allemaal in en rond de hoofdstad Kiev. Ze hebben maar één doel: de Oekraïense president Volodimir Zelenski vermoorden.

De oorlog in Oekraïne is volop bezig, en Rusland probeert allerlei oorlogstactieken om die koste wat kost te winnen. Eén van de plannen van president Vladimir Poetin is het uitschakelen van het huidige regime, om een poppenregering, loyaal aan Rusland, te installeren. De gemakkelijkste manier om dit te bekomen, is de huidige regering (en president) ‘uitschakelen’.

Privémilitie of legertak?

Daarvoor doet Poetin beroep op Wagner Group, een bedrijf dat contracten afsluit met schimmige regimes over de hele wereld, waarbij huurlingen worden ingezet in conflicten. Wagner-huurlingen zijn stuk voor stuk voormalige soldaten in het Russisch leger of agenten bij de geheime dienst GRU. Ze worden, hoewel Rusland dit altijd ontkent, gezien als de “illegitieme militaire arm van Poetin”, die worden ingezet in de vuile zaakjes waar Rusland zelf niet aan gelinkt wil worden.

De Wagner-troepen vochten zo onder meer in Syrië, Soedan, Libië en sinds kort ook Mali, waar hun aanwezigheid een van de redenen is dat het Westen haar troepen nu terugtrekt. Ook in Oekraïne was Wagner al actief voor de invasie vorige week: in 2014 waren ze betrokken bij de Russische annexatie van de Krim en sindsdien vechten ze in de Donbasregio tegen het Oekraïens leger.

Het bedrijf is officieel geen onderdeel van het Russisch leger, maar wie iets dieper zoekt, stuit al snel op wat andere informatie. Zo delen de huurlingen trainingskampen met de GRU, de Russische speciale eenheden, en worden zij en hun materieel de wereld rondgevlogen in vliegtuigen van het Russisch leger. Verder is het bedrijf in handen van Yevgeni Prigozjin, een van de intimi van Poetin. Ook de foto van Poetin met enkele topofficieren van de privémilitie tonen aan dat de banden tussen Wagner en het Kremlin nauwer zijn dan wordt voorgehouden.

Smoke and mirrors

Volgens bronnen gelieerd aan Wagner Group zijn er sinds januari zo’n 2.000 tot 4.000 huurlingen aanwezig in Oekraïne, met verschillende opdrachten. De meeste van hen vechten in de frontlinie in het oosten (samen met de separatisten van de ‘Volkrepublieken’ Donetsk en Loehansk), maar 400 van hen zouden vanuit Wit-Rusland zijn afgezakt naar Kiev, om Zelenski en 23 andere politici om te leggen.

Zaterdag nam de Oekraïense regering lucht van de aanwezigheid van Wagner en de plannen, waarop ze prompt een 36 uur durende avondklok (zeg maar huisarrest) oplegde aan de inwoners van de hoofdstad. In die tijd moesten alle Russische ‘saboteurs’ worden opgespoord en geëlimineerd.

Ondanks die poging zouden de huurlingen nog steeds actief zijn in en rond Kiev, en zouden ze zelfs de president en zijn gevolg ten allen tijde schaduwen, door middel van gsm-tracering. De huurmoordenaars zouden nu tijdelijk on hold staan, tot de vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne aflopen. Ze zouden echter al te horen hebben gekregen dat Poetin geen interesse heeft in een vredesdeal, en dat de huidige onderhandelingen ‘een rookgordijn’ zou zijn.

(am)

Meer