Poetin vraagt leger om Russische kernwapens in gereedheid te brengen

Vladimir Poetin heeft in een ontmoeting met zijn minister van Defensie en de chef van het Russische leger de opdracht gegeven om zijn “afschrikkingsmiddelen” in een “speciaal dienstregime” te brengen. In de praktijk komt het erop neer dat Rusland kernwapens in verhoogde paraatheid zal brengen. Poetin noemt de “agressieve verklaringen” en “illegale sancties” van westerse landen als reden voor die beslissing.

Ondanks een openlijke uitnodiging tot vredesgesprekken lijkt Vladimir Poetin allesbehalve van plan om zich snel gewonnen te geven. De Russische president heeft de spanningen met het westen zojuist tot een nieuw hoogtepunt gebracht. Volgens persagentschappen Reuters en AP heeft Poetin aan zijn legerleiding namelijk gevraagd om zijn nucleaire wapens op scherp te stellen.

“Illegale sancties en agressieve verklaringen”

In een mededeling op de Russische staatstelevisie gaf Poetin uitleg over die opvallende actie. “Westerse landen ondernemen niet alleen illegale sancties tegen Rusland op economisch gebied. Topfunctionarissen van vooraanstaande NAVO-leden hebben ook agressieve verklaringen afgelegd over ons land”, zei de Russische president. Wat Poetin exact van plan is met zijn kernwapenarsenaal is niet geweten.

Linda Thomas-Greenfield, de Amerikaanse gezant bij de Verenigde Naties, reageerde bij CBS verontwaardigd op het nieuws uit Moskou. “President Poetin blijft deze oorlog escaleren op een manier die totaal onaanvaardbaar is. We moeten zijn acties op de sterkst mogelijke manier blijven veroordelen”, klonk het daar.

Meer