Eerste onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland beëindigd

Gedelegeerden van Oekraïne en Rusland zijn maandag in Wit-Rusland aan tafel gekomen om de oorlog in Oekraïne te bespreken. Veel werd er niet bereikt, al werd wel een tweede onderhandelingsronde gepland.

De onderhandelingen eindigden maandagnamiddag. Het is niet duidelijk of er iets betekenisvols bereikt werd. Een staakt-het-vuren en een terugtrekking van de Russische troepen uit Oekraïne werden naar verwachting niet bereikt. Wel werden er nieuwe onderhandelingen gepland. Die zouden binnen enkele dagen plaatsvinden aan de Pools-Oekraïense grens.

Lidmaatschap EU

Oekraïense en Russische afgevaardigden kwamen maandag voor het eerst bijeen sinds de start van de oorlog in Oekraïne vijf dagen geleden. De rechtstreekse onderhandelingen tussen de twee landen vonden plaats in Wit-Rusland, nabij de grens met Oekraïne. “Jullie kunnen zich hier compleet veilig voelen. Dat is onze heilige plicht”, zei de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei.

De Oekraïense delegatie werd geleid door David Arachamija, de leider van de parlementaire fractie van de partij van president Volodimir Zelenski. Ook de Oekraïense minister van defensie Oleksii Reznikov en Zelenski’s adviseur Mychajlo Podoljak waren aanwezig.

De Oekraïense president zelf was niet aanwezig. Hij heeft ondertussen wel een document ondertekend waarin hij formeel het lidmaatschap van Oekraïne van de EU aanvraagt.

Raketinslagen

Rusland werd onder meer vertegenwoordigd door delegatieleider Vladimir Medinskij, viceminister van Defensie Alexander Fomin en Leonid Sloetski, voorzitter van de buitenlandcommissie van het parlement.

Zelenski maakte voor de gesprekken begonnen al bekend dat hij geen grote doorbraak verwachtte. Hij eiste een onmiddellijk staakt-het-vuren en de terugtrekking van de Russische troepen uit zijn land.

Tijdens de onderhandlingen kwam het nieuws van raketinslagen op de oostelijke Oekraïense stad Charkov. Volgens Anton Herasjtsjenko, een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, vielen daarbij tientallen doden en honderden gewonden.

Meer