Roebel keldert, Europese filialen van Russische staatsbank Sberbank op rand van bankroet

De financiële sancties tegen Rusland blijven niet zonder gevolgen. De roebel verliest fors terrein tegenover de dollar en de Europese Centrale Bank meldt dat drie Europese filialen van Sberbank waarschijnlijk of zeker failliet gaan.

Op de wisselmarkten verliest de roebel maandagochtend 20 tot 30 procent van zijn waarde tegenover de dollar. Voor 1 dollar moet je nu circa 107 roebel neertellen, tegenover 84 roebel eind vorige week, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Voor de oorlog was een niveau van 70 tot 80 roebel voor een dollar nog gangbaar.

De snelle depreciatie van de Russische munt betekent dat buitenlandse goederen snel duurder dreigen te worden voor de Russische bevolking.

Sberbank

Ook de Russische staatsbank Sber, beter bekend onder zijn oude naam Sberbank, krijgt klappen. De ECB meldt dat zijn Oostenrijkse dochterbedrijf Sberbank Europe AG en haar twee filialen in Kroatië en Slovenië failliet zijn of waarschijnlijk binnenkort failliet gaan. “De huidige geopolitieke spanningen leiden tot een aanzienlijke uitstroom van deposito’s”, meldt de toezichthouder.

De Russische staat is de hoofdaandeelhouder van Sberbank, dat valt onder de Amerikaanse sancties en uitgesloten werd van het bankensysteem SWIFT.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20