Russische centrale bank verdubbelt rente tot 20 procent in poging om vrije val roebel te stoppen

De Russische centrale bank verhoogt haar richtinggevende rente in een ruk van 9,5 naar 20 procent. Dat moet deposito’s in roebel weer aantrekkelijk maken.

De Russische munt staat onder zware druk op de internationale wisselmarkten, met waardeverliezen tussen 20 en 30 procent. Dat leidt tot koopkrachtverlies voor de Russische bevolking, wat sommige bedrijven en burgers zou kunnen aanzetten om hun roebels in te ruilen voor dollars of euro’s.

Om zo’n massale exit uit de roebel te voorkomen, trekt de centrale bank de rente op tot 20 procent. Ze kondigt ook andere maatregelen die er telkens op gericht zijn de roebel te beschermen. Zo worden Russische exportbedrijven, in samenspraak met het Russische ministerie van Financiën, bevolen om 80 procent van hun omzet in vreemde valuta te wisselen voor roebel.

Het lijkt er dus op dat de Russische autoriteiten vooral willen vermijden dat Russische bedrijven massaal gaan overschakelen naar harde buitenlandse valuta.

Financiële isolatie

Rusland raakt almaar meer financieel geïsoleerd na de verbanning van sommige Russische banken uit het internationale bankensysteem SWIFT. “Rusland wordt een paria in de beleggingswereld”, waarschuwen beursexperts. Dat leidt er ook toe dat grote beleggers hun Russisch staatspapier massaal van de hand doen en hun algemene blootstelling op Rusland drastisch verminderen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20