SWIFT-ban is op komst: Hoe Rusland een paria in de wereldeconomie wordt

De Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada zijn zaterdagavond overeengekomen om de grootste Russische banken uit het het SWIFT-systeem te zetten. Die buitengewone maatregel zal het land voor een groot deel van het wereldwijde financiële systeem afsnijden. Het hoofdkantoor van SWIFT is gevestigd in België, ons land zal dus een grote rol spelen in deze affaire.

SWIFT is een in België gevestigd onafhankelijk bedrijf dat dienst doet als intern berichtensysteem tussen meer dan 11.000 banken en financiële instellingen in meer dan 200 landen, legt CNBC uit. Wanneer een land uit het SWIFT-systeem wordt gezet, dan zijn de grootste banken van dat land grotendeels afgesneden van het wereldwijde financiële systeem.

Loskoppelen van de financiële wereld

“De getroffen banken zullen losgekoppeld worden van het internationale financiële systeem, en hun mogelijkheden om op globale schaal te werken zal in het gedrang komen”, schrijven de grootmachten in een gemeenschappelijke verklaring waarin ze de baanbrekende maatregel aankondigen.

Concreet zal Rusland grotendeels afgesneden worden van het globale handelsverkeer. Volgens verschillende analyses is deze sanctie de zwaarste economische straf die mogelijk is, en Russisch president Vladimir Poetin was er doodsbang voor. Maar ondertussen werkt Poetin al aan een alternatief bankensysteem, daarbij krijgt hij hulp uit China. 

Door Moskou uit SWIFT te verbannen, zullen de Russische banken niet meer in staat zijn om op een veilige manier te communiceren met banken buiten de Russische grenzen. Ook Iran werd uit het SWIFT-systeem gezet in 2014, naar aanleiding van de ontwikkeling van hun nucleaire programma. 

 “Schikken naar de Belgische wetgeving”

“Elke beslissing om sancties op te leggen aan individuele landen of entiteiten is louter de verantwoordelijkheid van de betrokken regeringsinstanties en wetgevers”, zegt SWIFT in een verklaring. “Aangezien wij naar Belgisch recht zijn opgericht, zijn wij verplicht de Europese en Belgische regelgeving op dit gebied na te leven.” Het bedrijf zegt op zoek te zijn naar verdere details over welke entiteiten door de nieuwe maatregelen zullen worden getroffen.

Met andere woorden is het ons land dat moet beslissen welke maatregelen aan SWIFT moeten worden opgelegd om Rusland een sanctie op te leggen. Een hele opgave, gezien ons gewoonlijke interne uitstelgedrag.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20