Amerikaanse gezinnen zitten op schuldenberg van 14.000 miljard dollar

Amerikaanse huishoudens hadden nog nooit zoveel schulden als nu. Ze staan in totaal voor 14.000 miljard dollar in het rood.

Nog nooit hadden Amerikaanse huishoudens zoveel schulden als nu. Het totaal aan kredietkaartleningen, hypotheken, studentenleningen en andere vormen van schulden komt op 14.000 miljard dollar. Dat is 0,7 procent hoger dan het vorige kwartaal en 1.300 miljard dollar hoger dan de vorige piek in 2008. De toename heeft te maken met de lage werkloosheid, het hoge consumentenvertrouwen en de lage leenkosten.

De hypotheekleningen hebben nog steeds het grootste aandeel in de schulden, 9.440 miljard dollar, een stijging van 0,3 procent tegenover het vorige kwartaal. De studentenleningen stegen forser, met 1,4 procent, goed voor 1.500 miljard dollar. Kredietsaldo’s klommen met 13 miljard dollar.

Historisch hoog

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, waarschuwde op 13 november dat de schuld ‘historisch hoog’ was, maar gaf wel meteen aan dat hij over consumentenleningen niet bezorgd is omdat de inkomens ook hoog zijn. ‘In verhouding met de inkomens zijn de leningen lager dan voor de crisis’, zei hij. ‘Relatief zijn ze de laatste jaren geleidelijk aan het dalen.’

Al dat lenen zorgt ervoor dat consumenten meer geld uitgeven en functioneert dus als een motor van de Amerikaanse economie. Anderzijds vormt het wel een risico: zulke bedragen zijn moeilijk terug te betalen als er zich weer een recessie zou voordoen.

Einde aan renteverlagingen

Om de economie een boost te geven heeft de Federal Reserve dit jaar al drie keer de rente verlaagd. De laatste keer was op 30 oktober, naar 1,5 procent. Onvoldoende laag volgens Trump, die in een tweet beweerde dat de Federal Reserve problematischer is voor de Amerikaanse economie dan China. De president ijvert voor negatieve rentevoeten – of een rente van 0 procent – om de VS een concurrentieel voordeel te geven tegenover andere landen.

Maar Powell gaf op 13 november aan, in een toespraak in het Amerikaanse congres, dat er hoogstwaarschijnlijk geen renteverlaging meer zal volgen. ‘De rente zal niet wijzigen als de economische groei sterk blijft’, klonk het. ‘We houden de economie nauwlettend in de gaten en sturen bij als dat nodig is.’

Lees ook:
Topeconoom: ‘Kans op recessie erg klein dankzij Trump’
Hoe de tweets van Donald Trump de aandelenmarkt sturen

Meer