Hoe de tweets van Donald Trump de aandelenmarkt sturen

Niet zelden gebruikt Donald Trump Twitter om zijn ontevredenheid over iets of iemand te uiten. En wat blijkt: ook de aandelenmarkten in de Verenigde Staten hebben regelmatig te lijden onder dat fervente tweetgedrag van de Amerikaanse president.

De relatie tussen Trumps tweetgedrag en reacties op de markt werd onderzocht door het Amerikaanse nieuwsmedium Barron’s. Zij analyseerden via Trump Twitter Archive, een website die alle tweets van de president nauwkeurig bijhoudt, 14.000 tweets en vonden patronen met schommelingen op de beurs. Kort gezegd: hoe meer Twitter-berichten Trump gedurende een dag verstuurt, hoe meer de markt zakt.

Aandelenmarkt in beeld

Op dagen dat Donald Trump meer dan 20 keer per dag zijn mening spuit op Twitter, valt er een gemiddeld verlies van 0,03% op te tekenen bij de S&P. De S&P 500 is een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het fungeert als een betrouwbaar beeld van de aandelenmarkt in de Verenigde Staten.

Het omgekeerde is ook waar: wanneer Trump minder dan 5 tweets per dag verstuurt, is de volgende beursdag een gemiddeld dagelijks rendement van 0,13% te noteren op de S&P. Die 0,13% is significant hoger dan het gemiddelde rendement van 0,02% over de hele periode.

Inhoud is ook belangrijk

Niet enkel de hoeveelheid is van toepassing, ook de inhoud van zijn tweets doet ertoe. De Twitterfeed van 1 augustus 2019 illustreert dit: Trump maakte die dag via – hoe kan het ook anders – Twitter bekend dat hij nieuwe importtarieven van 10% zou heffen op Chinese importproducten. Meteen zakte de koers van S&P die donderdag met 0,9%, de maandag daarop zelfs met 3%.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1156979443900067841

Ook bepaalde kernwoorden in zijn tweets hebben een invloed op de beurs. Barron’s toonde eveneens aan dat tweets over de Chinese handelsoorlog en de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, een weerslag hebben op de S&P. Al moeten we hier even nuanceren: naast bezorgdheden van Trump zijn deze thema’s ook gewoon ontzettend belangrijk voor de Amerikaanse markt in het algemeen.

En nog een bedenking: het gaat hier telkens om een correlatie tussen de aandelenmarkt en het tweetgedrag van Donald Trump. Dat betekent niet dat elke tweet van de Amerikaanse president een causale reactie teweegbrengt op dagelijkse basis. Belangrijk om in gedachten te houden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20