Topeconoom: ‘Kans op recessie erg klein dankzij Trump’

De Nobelprijswinnaar Robert Shiller verwacht niet meteen een recessie in Amerika. Het beleid van president Donald Trump moedigt consumptie aan, zegt hij.

Een recessie is een periode waarin het bruto binnenlands product (bbp) van een land twee kwartalen op rij daalt. Dat zit er de eerste drie jaar niet aan te komen, denkt Shiller. ‘We zijn al erg laat in de cyclus en mensen blijven geld uitgeven. Dit is de langste periode van groei ooit’, zegt hij op de Amerikaanse zakenzender CNBC. ‘En dat is zeker ook deels het werk van de vorige president Barack Obama, maar dat het zo lang blijft duren is erg ongewoon.’

Donald Trump met zijn vrouw Melania. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS
Donald Trump met zijn vrouw Melania. EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Hij denkt dat het imago van Trump hier veel aan doet. ‘Hij straalt een luxueuze levensstijl uit en dat zet anderen aan om ook zo te leven’, verklaart de Yale-professor.

Op Wall Street daarentegen is niet alles rozengeur en maneschijn volgens de econoom. Het is een publiek geheim dat de tweets van Trump de aandelenmarkten vaak sturen, maar Shiller verwijst eerder naar de onzekerheid rond de afzettingsprocedure die Trump boven het hoofd hangt.

‘De markten zijn nu nog wat terughoudend door het risico op een afzetting. Maar als hij het overleeft, zal dat een boost geven voor de beurs’, zegt hij. ‘En dan wordt hij waarschijnlijk ook herverkozen. Wat dan opnieuw een positief effect heeft op de markten. Zeker nu de economie zo sterk is.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20