Amerikaanse centrale bank verstrengt kapitaaleisen voor grote banken

De Federal Reserve (Fed), de centrale bank van de VS, vernieuwt de regels rond kapitaalbuffers die banken moeten aanleggen. Grote banken moeten meer opzijzetten, kleine banken minder. Dat schrijft het persagentschap Reuters

Nog geen dag nadat Wall Street een versoepeling van de regels heeft gevraagd om de economische impact van het coronavirus covid-19 te ontmijnen, komt de Fed onrechtstreeks met haar antwoord. Een van de vragen was om de kapitaaleisen te verminderen, maar daar gaat de centrale bank niet op in. Integendeel, ze verhoogt de buffers.

Een bank moet altijd een bepaalde hoeveelheid geld opzijzetten om voorbereid te zijn op grote economische schokken. Dat heet een kapitaalbuffer. Elk jaar is er een zogenaamde stresstest om te zien of de buffers hoog genoeg zijn.

Zomer

De Fed verhoogt die buffers nu. Maar wel alleen voor de grote banken. De kleintjes moeten minder sparen. Volgens berekeningen van de bank zullen zakenbanken als JP Morgan en Citigroup 7 procent meer moeten bijhouden, terwijl banken die minder dan 700 dollar (628 euro) beheren 10 procent minder moeten opzijzetten.

De regels gaan in tijdens de zomer, wanneer 34 banken een stresstest krijgen.

In België geldt voor kapitaaleisen de Europese regelgeving van de Basel-akkoorden, opgesteld in 1998.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20