Raghu Yarlagadda, CEO van cryptobeurs FalconX, haalde voor zakensite Business Insider 3 argumenten aan waarom gedecentraliseerde financiële diensten een rooskleurige toekomst wacht.
3 redenen waarom gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) een blijvertje zijn
Waarom is dit belangrijk?
DeFi is een afkorting van "decentralized finance," een overkoepelende term voor een verscheidenheid aan financiële toepassingen van crypto- of blockchaintechnologie. Deze diensten zijn allemaal gericht op het uitschakelen van tussenpersonen bij financiële transacties. Tussenpersonen (menselijk) of gecentraliseerde systemen (artificieel) kunnen de snelheid en verfijning van transacties immers beperken, terwijl ze gebruikers minder directe controle over hun geld bieden. DeFi, daarentegen, zorgt voor autonomie bij het beheer van de eigen financiën. Een grootschalige implementering van DeFi zou daarom dus een revolutionaire omwenteling zijn binnen de financiële wereld.Yarlagadda sluit de mogelijkheid uit dat er ooit een volledig verbod op crypto komt. Dit vooral vanwege hoe groot crypto is geworden (lees: hoeveel geld er al in zit).
Maar hij gelooft ook dat cryptovaluta’s – en in het bijzonder gedecentraliseerde financiële diensten, of DeFi – niet verdwijnen omdat ze mogelijkheden bieden die het traditionele financiële systeem gewoonweg niet heeft.
Dit zijn de 3 redenen die hij geeft:
1. Rendement
Meer mogelijkheden om rendement te genereren. Bij DeFi kunnen gebruikers hun cryptomunten uitlenen aan andere gebruikers tegen indrukwekkende rendementen in vergelijking met vergelijkbare instrumenten uit de traditionele financiële wereld.
- “In de economie hebben we veel geld dat wordt gedrukt, inflatie is echt, en iedereen is op zoek naar betere opbrengstmechanismen,” weet Yarlagadda.
- De inflatie in de VS was voor de derde maand op rij een negatieve verrassing. Beleggers beginnen zich af te vragen hoe permanent en ernstig de financiële toestand zou kunnen zijn. Aandelen worden verkocht en de rente op staatsobligaties springt omhoog bij het nieuws.
2. Beschikbaarheid
Een andere positieve eigenschap van DeFi is dat het 24 uur per dag beschikbaar is, zegt Yarlagadda. Institutionele beleggers zijn hier steeds meer naar op zoek.
- “Veel van deze instellingen zijn echt op zoek naar technologie die hen helpt 24/7 te opereren en efficiënt te zijn,” zegt hij. “Ze kijken dus niet meer alleen naar de handelsuren. Als ze eenmaal de smaak te pakken hebben van 24/7, waarom kan dan niet elke markt 24/7 zijn? (…) Het neemt de natuurlijke belemmeringen in de markt weg. Dat 24/7 karakter van DeFi biedt veel potentieel.”
3. Elasticiteit
Ook, aldus nog Yarlagadda, biedt DeFi een betere elasticiteit dan traditionele financiering. Daarom maakt het handelen effectiever.
- “In het verleden leende je in principe iets voor een paar dagen of een paar maanden uit; je zette het in om te shorten en als je niet actief handelt, verlies je geld aan rente,” zegt hij. “Nu heb je voor het eerst een quasi-perfect elastisch aanbod. Je kunt de activa slechts voor twee uur en 48 minuten lenen als je daarvoor kiest.”
Om deze drie redenen zegt Yarlagadda dat hij gelooft dat DeFi “zeer complementair” zal zijn met het traditionele financiële systeem. Hij denkt echter niet dat het laatste verdrongen zal worden door het eerste “omdat er aspecten van traditionele financiën zijn die uitzonderlijk worden gedaan.”
5 cryptomunten
Volgens Yarlagadda zal crypto-regulering alleen maar meer institutionele beleggers naar de cryptowereld lokken. Gereguleerd heeft crypto namelijk meer een perceptie van respectabiliteit. Hij deelde vijf cryptomunten waar institutionele beleggers het meest in geïnteresseerd zijn:
- Hedgefondsen geven volgens de CEO de voorkeur aan stablecoins zoals US Dollar Coin (USDC) en Tether (USDT) omdat ze gekoppeld zijn aan een fiatvaluta (de Amerikaanse dollar) en onderhevig zijn aan audits.
- “Ze gaan voor USDC omdat het geaudit wordt – de vertrouwensfactor is er – maar als er een andere stablecoin zou zijn met dezelfde hoeveelheid audits, transparantie en de vertrouwensfactor, lijken instellingen eerder een agnostische houding aan te nemen,” zegt hij.
- Hij heeft ook toegenomen interesse in Ether (ETH) gezien, omdat het DeFi-systeem erop gebouwd is.
- Maar vanwege de hoge kosten die momenteel verbonden zijn aan transacties met Ether, hebben beleggers ook interesse gekregen in tokens als Polkadot (DOT) en Solana (SOL). Beide zijn munten van projecten gebouwd op het Ethereum-netwerk.
Lees ook: