Janet Yellen zit volgende week samen met regulatoren om een eventuele regulering van stablecoins te bespreken

Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Financiën, zal volgende week samenzitten met de Amerikaanse bankregulatoren om te bespreken of er een wettelijk kader gecreëerd kan worden voor stablecoins.

Waarom is dit belangrijk?

In tegenstelling tot veel andere cryptomunten zijn stablecoins niet onderworpen aan volatiele koersbewegingen. De waarde van die digitale munten is gelinkt aan een valuta. Tether (USDT) is een mooi voorbeeld van een stablecoin. De waarde van die munt volgt de koers van de Amerikaanse dollar.

De vergadering van de Working Group on Financial Markets gaat maandag van start, liet de ministerie van Financiën vrijdag weten. Die werkgroep bestaat uit de minister van Financiën en de voorzitters van de Federal Reserve, de beurswaakhond SEC (Securities and Exchange Commission) en de CFTC (Commodity Futures Trading Commission).

Risico’s identificeren

“Door de regelgevers samen te brengen, kunnen wij de potentiële voordelen van stablecoins beoordelen en tegelijkertijd de risico’s die zij voor gebruikers, markten of het financiële stelsel kunnen inhouden, beperken”, liet Yellen vrijdag weten in een verklaring. “In het licht van de snelle groei van digitale activa is het belangrijk dat de toezichthouders samenwerken aan de regulering van deze sector en de ontwikkeling van eventuele aanbevelingen voor nieuwe autoriteiten.”

“De werkgroep zal de huidige regulering van stablecoins onderzoeken, risico’s identificeren, en aanbevelingen doen om deze risico’s aan te pakken. We verwachten de komende maanden schriftelijke aanbevelingen uit te brengen”, staat er in de verklaring te lezen.

Regelgevers maken zich almaar meer zorgen over deze cryptomunten, die een vaste prijs hebben en gedekt worden door echte geldreserves, vanwege de risico’s voor beleggers en het financiële systeem in het algemeen. Verschillende ambtenaren hebben al meermaals hun bezorgdheden geuit.

100 miljard dollar

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, zei eerder deze week dat er een passende regelgeving nodig is voor stablecoins omdat ze veel gelijkenissen vertonen met geldfondsen of bankdeposito’s. “Vandaag is er nog geen sprake van zo’n regelgeving”, zei Powell.

De marktwaarde van door de Amerikaanse dollar gedekte stablecoins is het afgelopen jaar snel gegroeid en rondde in mei de kaap van 100 miljard dollar. Tether is de meest bekende stablecoin met een marktwaarde van 62 miljard dollar. Het is de derde grootste cryptomunt op de markt.

Ook in Europa maken sommige beleidmakers zich zorgen over de impact die stablecoins kunnen hebben op het financiële systeem. Jon Cunliffe, de vicegouverneur van de Bank of Engeland, zei eerder deze week dat “stablecoins onder regulerend toezicht moeten komen.

Lees ook:

Meer