De Altcoin Bijbel: alles wat u moet weten over de 21 meest opmerkelijke altcoins van de cryptowereld

De cryptowereld kent een rijk landschap aan verschillende munten om te gebruiken en in te investeren. Elke dag neemt Business AM in onze dagelijkse nieuwsbrief Crypto Insider een ‘altcoin’ die buiten de top 5 valt onder de loep. Hieronder een overzicht:

1. Shiba Inu

Er beginnen heel wat ‘copycats’ van de immens populaire Dogecoin op te duiken. Neem bijvoorbeeld de Shiba Inu (SHIB). Het idee achter de munt is hetzelfde als die van DOGE; een munt die enkel zal stijgen in verhouding met hoeveel hype zijn beleggers voor de meme kunnen opbrengen.

Een Shiba Inu kostte op 14 mei nog 0,00001 dollarcent. Dat is ongeveer 24908,6 procent meer dan een maand geleden. Die week schoot de munt omhoog met 1591,3 procent in waarde.

SHIB begint ook op steeds meer platformen verhandelbaar te worden. In mei sprong ’s werelds grootste cryptobeurs Binance nog op de kar.

Er zijn overigens nog talloze andere cryptomunten die geïnspireerd zijn door de schattige meme: DogeCash, Kishu Inu, UnderDog, renDOGE, DogeToken, DogeFi, DogeSwap, …

5 zaken die u moet weten over cryptomunt Shiba Inu, de ‘Dogecoin-killer’

2. EOS

Block.one, de ontwikkelaar achter cryptomunt EOS, haalde in mei 10 miljard dollar op bij investeerders om in de nieuwe cryptobeurs Bullish te stappen.

In mei steeg deze munt, met een waarde rond de 10 dollar, al ongeveer met 65 procent. Zijn investeerders zijn met de lancering van Bullish in het vizier hoopvol op meer stierse koersstijgingen.

Block.one stak 20 miljoen EOS-munten ter waarde van maar liefst 250 miljoen dollar in het project. Wanneer Bullish exact lanceert is nog onbekend.

3. Nano

De munt werd in 2015 uit de grond gestampt door de Amerikaan Colin Lemahieu en opereert op zijn eigen blockchain genaamd ‘block-lattice’. Elke digitale ‘wallet’ heeft zijn eigen blockchain-code binnen het netwerk.

Nano kan ook niet gemijnd worden. De munten werden in 2017 vooral verdeeld via het oplossen van captcha’s online. De munt won door zijn ecologische geaardheid recent aan populariteit. Op een jaar tijd steeg de waarde van Nano met 1634,8 procent.

4. Monero

Monero (XMR) is Esperanto voor het woord ‘munt’. Deze cryptomunt ontstond in 2014 als een neefje van Bytecoin op basis van dezelfde filosofie die ontwikkelaar Nicolas van Saberhagen in 2013 neerpende in zijn CryptoNote white paper.

Wat Monero vooral uniek maakt, is de mogelijkheid om data van inkomende en uitgaande transacties verborgen te houden van mensen die de blockchain bekijken. In tegenstelling tot een betaling met Bitcoin, waar zowel het bedrag als de zender en ontvanger zichtbaar zijn.

Monero wordt daarom vaak gecategoriseerd als een privacymunt.

5. Solana

Solana (SOL) werd in 2017 gelanceerd door de Amerikaan Anatoly Yakovenko. Wat er zo uniek is aan SOL is dat de munt niet via ‘proof of work’ werkt, zoals BTC en ETH, maar met ‘proof of history’. Daarmee verwijdert de Solana-blockchain de controle van bots en miners over bepaalde transactiegegevens, wat meer veiligheid zou opleveren.

Ook de snelheid van de Solana-blockchain is befaamd. ‘Ons netwerk kan zo snel als het licht werken’, grapte Yakovenko ooit.

6. Dai

Deze altcoin is eigenlijk een stablecoin op het Ethereum-blockchainnetwerk die, net zoals Tether (USDT), gelinkt is aan de waarde van de dollar.

Uniek aan Dai is dat het andere cryptomunten in onderpand legt telkens wanneer er een nieuwe DAI-munt gemijnd wordt.

De munt werd bedacht door de gedecentraliseerde organisatie MakerDAO, in 2015 uit de grond gestampt door de Deen Rune Christensen.

7. Celsius

Celsius (CEL) is de ‘flagship coin’ van een digitaal bankensysteem met zijn eigen financiële diensten voor cryptobeleggers.

Het Celsius-netwerk werd in 2018 gelanceerd en beloont gebruikers die cryptomunten bij hen op een rekening zetten. Het is zelfs mogelijk om bij deze cryptobank leningen aan te gaan en rente te ontvangen op cryptoportfolio’s.

De koers van de munt bleef tijdens de Bitcoincrash mooi overeind staan rond de 6,53 dollar. Met een marktkapitalisatie van 1,6 miljard dollar is Celsius de 64e grootste cryptomunt.

8. Waves

Waves (WAVES) is de cryptomunt van het gelijknamige blockchain-ecosysteem.

Het Waves-netwerk is eigenlijk een cryptomuntfabriekje. Gebruikers kunnen er namelijk hun eigen cryptomunten ontwerpen en lanceren.

Om die munten te creëren en te verhandelen zou geen kennis van programmering nodig zijn. De creaties van gebruikers worden volledig beheerd door de Waves-blockchain zelf.

Ondernemer Sasha Ivanov kwam in 2016 op de proppen met het idee. Momenteel is WAVES met een marktkapitalisatie van 2,4 miljard dollar de 49e grootste cryptomunt ter wereld.

9. Polygon

Polygon bouwt via het Ethereum-netwerk aan een zogenaamde ‘multi-chain system’, ofwel een soort internet van blockchain-code. 

Het is niet de enige cryptomunt die dat probeert (ook Polkadot, Cosmos en Avalance hebben deze doelstelling), maar wel de enige die volledig geïntegreerd is in het veilige en diverse ecosysteem van Ethereum.

10. Filecoin

Filecoin (FIL) mag dan wel stevig afgestraft zijn door de cryptocrash, toch blijft het een interessante altcoin en de 25e grootste cryptomunt met een martkkapitalisatie van net geen 5 miljard dollar.

Het Filecoin-project werd in 2014 ontworpen door de informaticus Juan Benet als een extra stimulerende laag bovenop zijn Interplanetary File System (IPFS), een soort universele peer-to-peer opslagruimte.

Het is de bedoeling dat de Filecoin-blockchain de meest waardevolle informatie van de mensheid zal bewaren op een gedecentraliseerde manier.

11. Celo

Cryptomunt Celo is één van de twee munten op de Celo-blockchain, samen met stablecoin Celo Dollar (CUSD), die gelinkt is aan de Amerikaanse dollar.

Dit netwerk gebruikt telefoonnummers als publieke identificatie-sleutel bij transacties. Daarmee wil Celo het cryptogebruik onder smartphonegebruikers aanmoedigen die in hun eigen land geen toegang hebben tot online bankieren.

12. Litecoin

In 2011 werd Litecoin (LTC) ontwikkeld door Charlie Lee, een ex-medewerker van Google.

De munt wordt vaak beschouwd als het kleine broertje van Bitcoin, omdat het gebaseerd werd op hetzelfde protocol als BTC. Er is dus ook een plafond aan hoeveel Litecoins er ooit zullen bestaan. De blockchain van LTC kan maar maximum 84 miljoen Litecoins voortbrengen.

Litecoin is, zoals de naam van de munt suggereert, een pak sneller dan grote broer Bitcoin. Een transactie met deze munt zou maar 2,5 minuten in beslag nemen. Bij Bitcoin duurt dat zeker 10 minuten.

13. Basic Attention Token

De koers van Basic Attention Token steeg op een jaar tijd met 260 procent tot een prijs van 74 dollarcent.

Bij de lancering van de munt in 2017 was het één van de meest succesvolle starters ooit. Binnen de 60 seconden nadat de munt opdook op cryptobeurzen, werd er al 35 miljoen dollar ingepompt door beleggers.

BAT is eigenlijk een reclamemunt die wordt uitgedeeld aan gebruikers die reclamefilmpjes bekijken. Reclamebureaus kunnen ook advertenties aanbieden op de BAT-blockchain en zo munten verdienen.

14. Helium

De 66e grootste cryptomunt volgens marktkapitalisatie, Helium (HNT), hield de laatste dagen degelijk stand terwijl de meeste munten stevige klappen kregen dankzij de koersdaling van Bitcoin.

In mei bereikte HNT nog zijn hoogste piek ooit met een koers van 20,76 dollar.

Wat maakt Helium dan juist zo aantrekkelijk? De cryptomunt verbindt met zijn blockchain-netwerk allerlei ‘Internet of Things’-toestellen met elkaar. Dat zijn alle ‘smart’-toestellen die het internet gebruiken voor hun werking.

Je kan thuis Helium-munten delven door simpelweg ‘smart’-toestellen, die aangesloten zijn op het Helium-netwerk, te gebruiken.

15. VeChain

Het blockchain-netwerk achter VeChain (VET) had in mei iets te vieren. Een miljoen mensen gebruiken nu het VeChain-ecosysteem.

Het VeChain-project wil met zijn blockchain oplossingen aanbieden voor bedrijven zoals het tegengaan van nagemaakte merkartikelen en de illegale handel in koolstofkredieten.

De Chinese overheid merkte het nut van de cryptomunt recent op. Beleidsmakers van de metropool Shanghai bezochten onlangs de kantoren van VeChain in Singapore om een partnership te bespreken.

VeChain is met is met een marktkapitalisatie van 7,5 miljard dollar de 10e grootste cryptomunt.

16. Cat Token

Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB) zijn niet de enige mememunten die in de belangstelling staan. Zo begint ook Cat Token steeds meer aandacht te krijgen.

Het CAT-project werd geboren uit een blockchain-gemeenschap die naar eigen zeggen ongelooflijk veel houdt van katten. De munt was van in het begin voorbestemd om ‘de grootste mememunt aller tijden’ te worden.

Er bestaan in totaal 15 miljoen CAT-munten die op dit moment zo’n 0,21 dollar per stuk waard zijn. 4 miljoen van de munten zullen weldra door de gemeenschap verwijderd worden. Er is geen duidelijke uitleg voor die beslissing.

Het CAT-project werkt ook aan memes en ruilkaarten die als NFT’s zullen verkocht worden.

17. Handshake

Op de blockchain-code van Handshake (HNS) worden internetdomeinen verdeeld onder eigenaars van de munten.

Handshake wil zo dus een gedecentraliseerd platform voor domeinnamen creëren, met een totale afwezigheid van een derde partij die bemiddelt tussen het eigendom van namen voor websites.

De munt werd in 2020 opgericht door Joseph Poon en Andrew Lee. Beide heren hadden voorheen al ervaring in de blockchain-wereld. Poon werkte met Ethereum-creator Vitalik Buterin zelfs aan Plasma. Dat is een software-oplossing voor de schaalbaarheid van het Ethereum-ecosysteem.

18. Life Token

Life Token (LTC) is een cryptomunt die zich richt op het ondersteunen van goede doelen. De munt is onderdeel van de Binance Smart Chain-blockchain.

Life Token zet vooral in op zelfmoordpreventie. Vijf procent van alle transactiekosten met Life Token zullen naar een aantal zelfmoordlijnen over de hele wereld gaan.

De munt was het voorbije jaar een bescheiden succes, maar kreeg sinds de laatste Bitcoin-correcties wel stevige klappen.

19. Terra

Terra (LUNA) is een blockchain-netwerk dat stablecoins (cryptomunten waarvan de waarde gelinkt is aan fiatgeld) aanbiedt en combineert met de privacy-protocols van Bitcoin.

Het Terra-netwerk werd opgericht in 2019 en heeft ondertussen een munt voor de Amerikaanse dollar, maar ook voor de Zuid-Koreaanse won en Mongoolse tugrik. 

De hoofdmunt van Terra is de LUNA, die ongeveer 6,65 dollar kost. De LUNA wordt vooral gebruikt om de prijs van de verschillende stablecoins op het Terra-netwerk in balans te houden.

20. Telcoin

In 2017 werd in Singapore de cryptomunt Telcoin (TEL) gelanceerd op de blockchain van Ethereum.

Telcoin heeft een unieke focus op de telecom-markt. De munt ging partnerships aan met verschillende grote telecomspelers om mobiele betalingen en het gebruik van e-wallets te faciliteren.

Medeoprichter Paul Neuner had twaalf jaar ervaring binnen de telecomwereld voor hij besloot om de cryptomunt op te richten met ondernemer Claude Eguienta.

Ondertussen is Telcoin uitgegroeid tot de 58e grootste cryptomunt ter wereld met een marktkapitalisatie van 1,5 miljard dollar.

21. Chainlink

De cryptomunt Chainlink (LINK) werd in 2017 opgericht en is een blockchain-toepassing voor het universeel gebruik van smart contracts. Dat zijn digitale peer-to-peer contracten zonder behoefte aan bevestiging van een derde partij.

Chainlink groeide sinds de laatste jaren uit tot de 14e grootste cryptomunt ter wereld met een marktkapitalisatie van 10,3 miljard dollar.

Dat is ook de rest van de wereld niet ontgaan. In 2020 werd Chainlink door het WEF aangeduid als een van de belangrijkste technologiepioniers van onze tijd.

Meer