Waarom Tether, de op twee na grootste cryptomunt, economen zorgen baart

Tether, een zeer stabiele cryptomunt, dient als veilige haven in de digitale valutamarkt. Maar de groeiende invloed van de digitale valuta doet vrezen dat een crisis nakend is.

Tether is niet de meest bekende cryptovaluta; in feite is deze ronduit obscuur in vergelijking met Bitcoin (BTC). Toch komt de munt op de derde plaats gerangschikt naar marktwaarde. 

Tether werkt echter niet helemaal op dezelfde manier als de rest: het is een stablecoin, een stabiele valuta die gebonden is aan de waarde van een valuta die meer gebruikt wordt in het dagelijkse leven. Tether volgt de Amerikaanse dollar, waardoor de munt veel consistenter is dan andere namen op de cryptomarkt.

Het kan een beetje schommelen, maar over het algemeen is één Tether één dollar waard. Het belangrijkste voordeel is dus de stabiliteit. Het zit er niet in dat Tether van de ene dag op de andere de helft van zijn waarde dreigt te verliezen, zoals Bitcoin de voorbije maanden deed. Naar verluidt zijn er 60 miljard Tethers in omloop.

Niet genoeg kapitaal

Het probleem, zo betogen steeds meer economen, is dat we niet weten of het bedrijf achter Tether over voldoende kapitaal in reële dollars beschikt om de hoeveelheid digitale valuta te absorberen die het op de markt heeft gegooid. 

Slechts 2,9 procent volgens de onderneming zelf; de rest is in feite handelspapier, kortlopende leningen en zonder verzekering. Dit zou Tether een van de 10 grootste houders van handelspapier in de wereld maken.

Verlies van vertrouwen

Volgens analisten van financiële holding JPMorgan zou een plotseling verlies van vertrouwen in Tether het risico met zich meebrengen dat er een enorm liquiditeitstekort ontstaat, en de schok zou zich kunnen verspreiden naar de hele cryptomarkt. Of erger.

Volgens hen zou de terugtrekking van een groot aantal Tethers uit de markt ook de prijs van echte valuta’s kunnen beïnvloeden.

Ook Eric S. Rosengren, econoom en directeur van de Federal Reserve in Boston, uitte zijn bezorgdheid: “Deze stablecoins worden steeds populairder. Een toekomstige crisis zou gemakkelijk kunnen ontstaan als ze een steeds groter deel van de financiële markt gaan uitmaken, tenzij we ze gaan reguleren en ervoor zorgen dat ze echt veel stabieler zijn dan wat aan het grote publiek is verkocht als stablecoin.”

(lb)

Lees ook: Crypto-regulering: “Er is geen bewijs dat Bitcoin een rol van betekenis speelt in het internationale witwascircuit”

Meer