Niet bitcoin, maar deze munt is de meest verhandelde cryptomunt

Dagelijks wordt er voor miljarden dollars aan cryptomunten verhandeld. Bitcoin blijft één van de meest verhandelde cryptomunten wereldwijd, maar moet de eerste plaats wat handelsvolumes betreft wel afstaan aan een andere digitale munt: tether.

Een correctie afgelopen weekend heeft de marktwaarde van veel cryptomunten een stevige dreun gegeven. Waardedalingen met ruim 20 procent waren toen geen uitzonderingen. Veel munten zijn die correctie nog niet te boven gekomen. Zo is bitcoin op dit moment 53.800 dollar waard. Dat is 14,2 procent minder dan zeven dagen geleden.

Tether vs. bitcoin

Desalniettemin blijft bitcoin met een marktkapitalisatie van ruim 1.000 miljard dollar de absolute keizer van de cryptomunten. Maar dat betekent niet dat de digitale munt op dit moment de meest verhandelde cryptomunt is. Op dat vlak moet bitcoin tether voor laten gaan. Volgens Coinmarketcap, een site die de koersen van de cryptomunten volgt, bedroeg de handelsvolume de afgelopen 24 uur maar liefst 139 miljard dollar. Bij bitcoin bleef de handelsvolume de afgelopen 24 uur beperkt tot 61 miljard dollar. Dat is ruim 50 procent minder.

De handelsvolume van dogecoin, de grapmunt die eerder deze week op recordkoers zat, is de afgelopen 24 uur beperkt gebleven tot 10,6 miljard dollar. De koers van de cryptomunt is sinds het hoogtepunt op 19 april gezakt van 0,42 naar 0,27 dollar. Dat is een daling van 35 procent.

Tether is op dit moment de vijfde meest waardevolle cryptomunt op de markt. De munt heeft een marktkapitalisatie van 49,3 miljard dollar. Dat is weliswaar een fractie van de mastodont bitcoin.

Stablecoins

Ondanks de hoge handelsvolumes is tether één van de meer stabielere cryptomunten op de markt. Het behoort dan ook tot de groep ‘stablecoins’. De prijs van die munten is gekoppeld aan cryptocurrency, fiatgeld of aan op de beurs verhandelde goederen. Tether is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Daardoor zijn enorme prijsschommelingen, zoals bij bitcoin of dogecoin, zo goed als onbestaande. Dat zorgt er wel voor dat de munt niet zo populair is bij mensen die snel winst willen boeken.

Maar waarom wordt de munt dan zo veel verhandeld? Volgens experts is tether voornamelijk populair omdat het gebruikt kan worden als digitale dollar om transacties en de handel tussen cryptomunten te vergemakkelijken. Voorts gebruiken veel beleggers de munt om hun cryptowinsten even vast te zetten omdat de munt veel minder volatiel is.

(evb)

Meer