Dogecoin neemt duik na spectaculaire rally: ruim 20 procent verloren in 24 uur

De cryptomunt dogecoin heeft de afgelopen dagen alle aandacht naar zich toegetrokken. Terwijl het merendeel van de overige cryptomunten terrein moest prijsgeven, had de grapmunt de wind in de zeilen. Al lijkt er nu abrupt een einde te zijn gekomen aan die rally.

Dogecoin, een cryptomunt die voor de grap in het leven werd geroepen, blijft vriend en vijand verbazen. De marktwaarde van de cryptomunt was dinsdag opgelopen tot ruim 50 miljard dollar. Daarmee was de munt meer waard dan onder meer de autobouwer Ford. De waarde van de munt was sinds de start van april gestegen van 0,05 tot 0,42 dollar op het hoogtepunt (19 april). Dat is een stijging van maar liefst 840 procent. Dat terwijl de andere cryptomunten sinds dit weekend wat terrein hebben verloren.

Pump en dump

Volgens sommigen lag de verzonnen feestdag ‘DogeDay’ op 20 april aan de basis van die hausse. Zij denken dat veel beleggers in aanloop naar die dag massaal dogecoins gekocht hebben in de hoop de waarde van de munt naar een nieuw record te stuwen.

Volgens analisten is er meer aan de hand. Zij vermoeden dat er sprake is van marktmanipulatie doordat grote beleggers zich schuldig hebben gemaakt aan pump-en-dump-praktijken. Daarbij kopen ze de munten op tegen een lage prijs om zo snel mogelijk weer te verkopen tegen een hogere prijs. En dat is nu net hetgeen dat op het eerste gezicht gebeurd is (of nog steeds aan de gang is).

22 procent gezakt

Dogecoin is de afgelopen 24 uur met 22 procent gezakt, leren de cijfers van Coinmarketcap, een site die de koersen van de cryptomunten opvolgt. Op dit moment betaalt u 0,31 dollar voor een dogecoin. Dat is weliswaar nog altijd 620 procent meer dan begin deze maand.

Door de daling behoort dogecoin ook niet langer tot de vijf meest waardevolle cryptomunten op de markt. De vijfde plaats is nu ingenomen door tether. De marktwaarde van die cryptomunt bedraagt momenteel 49 miljard dollar. Die van dogecoin is sinds de koersdaling afgenomen tot 41,6 miljard dollar.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20