Dogecoin was met kaap van 50 miljard dollar meer waard dan Ford en Kraft

De cryptomunt die begon als een grap, bevond zich gisteren onder serieus gezelschap op het vlak van totale beurswaarde. Dogecoin haalde even de kaap van 50 miljard dollar en was daarmee meer waard dan bedrijven zoals Ford Motor en Kraft Heinz. Niet slecht voor een meme.

Na een ongeziene hausse van 400 procent in de laatste week, kon de meme-munt Dogecoin, met de inmiddels iconische Shibu Ina als aangezicht, dinsdag tot wel 50 miljard dollar beurswaarde pieken. Volgens data van CoinMarketCap.com zakte de crypto later op de dag wel weer met 20 procent. Daarmee kan de meme-gekte voor nu even gaan liggen. De marktkapitalisatie van ‘doge’ stond woensdag zo’n 9 miljard lager.

De ongelooflijke klim van de cryptomunt, die eigenlijk in 2013 begon als een satirische mop, is opmerkelijk. Dinsdag was de totale marktkapitalisatie van de munt hoger dan die van gevestigde beursveteranen zoals Ford Motor en Kraft Heinz. Zelfs de marktkapitalisatie van Twitter (woensdag zo’n 52 miljard dollar) was even binnen het bereik.

Hallucinant, want niemand dacht ooit dat de meme-munt vergelijkbaar zou kunnen zijn met ‘blue chip’-aandelen, de aandelen van bedrijven met een goede reputatie op de beurs. De cryptomunt zou bestemd zijn geweest om een grap te blijven op sociale media, geen ‘booming’ crypto die de regels van de markt dinsdag oversteeg met een ongeziene hausse, terwijl bitcoin en andere crypto zware klappen kregen.

De cryptomunt overtreft daarmee zelfs de stoutste dromen van zijn bekendste aanhangers Elon Musk en Mark Cuban en toont aan hoe crypto de gevestigde waarden van Wall Street volledig op zijn kop kan zetten.

Wat volgt er voor de ‘alt coin’?

Fanaten van de charmante ‘alt coin’ maken zich wel zorgen dat de populariteit van de munt steeds meer volgers zal aantrekken, en daardoor meer volatiel zal worden. Daarmee zou de ware ‘missie’ van de munt in gevaar komen. ‘Doge’ zou bestemd zijn om financiën voor goed te decentraliseren. Of toch, dat geloven de Millennials die massaal in ‘doge’ investeren en de cohorte van (activistische) beleggers op de sub-Reddit WallStreetBets.

Wat we alvast zeker weten is dat Dogecoin de diepte in ging na zijn populairste dag op 20 april, ofwel 4/20 op de Amerikaanse kalender. Een dag die belangrijk is in populaire cannabiscultuur en traditioneel gevierd wordt met het roken van het goedje. De hashtag #DogeDay en #doge420 waren ‘trending’ op Twitter. Een echte meme-gekte om de stijgende prijs van de munt te voeden, zoals we gewoon zijn van ‘doge’-aanhangers, dus.

Ondertussen lijkt het erop dat bitcoin langzaam uit zijn Coinbase-kater ontwaakt. De munt steeg gisteren met een volledige procent tot 56.800 dollar na een stevige vierdaagse correctie.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20