Het Amerikaanse taxibedrijf Uber zal zijn medewerkers in het Verenigd Koninkrijk registreren als loontrekkenden en niet langer als zelfstandige onderaannemers bestempelen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat Uber ergens in de wereld aan zijn medewerkers het statuut van loontrekkende toekent. Door die beslissing krijgen de Britse chauffeurs van Uber toegang tot een aantal voordelen, zoals een gegarandeerd minimumloon van 8,72 pond per uur en recht op betaalde vakantie en pensioenvergoedingen.
De aankondiging betekent een belangrijke koerswijziging in het beleid van het Amerikaanse bedrijf. Voor het Britse Supreme Court had Uber een tijdje geleden nog geargumenteerd dat zijn medewerkers zelfstandigen waren. Dat kon de rechters echter niet overtuigen. Beslist werd dat de chauffeurs van Uber toegang moesten krijgen tot de rechten die in het land aan loontrekkenden in een vast dienstverband worden toegekend.
Aanslepend conflict
Daarmee maakte het Supreme Court een einde aan een aanslepend conflict tussen het Amerikaanse bedrijf en zijn Britse chauffeurs. ’Meer dan 70.000 chauffeurs in het Verenigd Koninkrijk zullen voortaan als loontrekkende worden beschouwd,’ erkent Uber nu. ‘Daardoor zullen ze onder meer recht hebben op een Brits minimumloon. Dat is echter een ondergrens, geen plafond. De chauffeurs zullen uiteraard ook meer inkomsten kunnen genereren.’
‘Door het nieuwe statuut zullen de chauffeurs op gegarandeerde inkomsten kunnen rekenen en kunnen ze ook plannen voor de verdere toekomst maken,’ aldus een woordvoerder van Uber. ‘Tegelijkertijd behouden ze echter ook de flexibiliteit die aan hun specifieke activiteit is gekoppeld.’
Waarnemers merken op dat het bedrijf door het nieuwe beleid met hogere kosten zal worden geconfronteerd, terwijl de inkomsten uit zijn taxidiensten door de impact van de coronapandemie sterk zijn teruggevallen. Het concern kon met zijn divisie Uber Eats, besteller van maaltijden, door de lockdowns wel op een grotere activiteit rekenen.
Uber stelde in een reactie niet de verwachten dat de veranderingen dit jaar een impact op zijn winstcijfers zouden hebben. ‘Wij zijn tot het besef gekomen dat de platformen uit de deeleconomie in verschillende landen ook op een andere manier zullen werken,’ betoogde Dara Khosrowshahi, chief executive van Uber, in een column voor de Britse krant Evening Standard. ‘De toekomst van de arbeidsmarkt zal met verschillende statuten werken.’
Jobcreatie
Dara Khosrowshahi had eerder gepleit om voor de werknemers uit de deeleconomie een afzonderlijk statuut, naast de loontrekkende en de zelfstandige, uit te bouwen. Uber riep vorige maand de regulatoren van de Europese Unie bovendien nog op te erkennen dat opdrachten voor zelfstandigen een belangrijke pijler voor de jobcreatie vormden.
In diverse Europese landen worden Uber en andere bedrijven uit de deeleconomie eveneens met uitdagingen rond het arbeidsstatuut geconfronteerd. In Nederland besliste een rechtbank vorige maand al dat de koeriers van de besteldienst Deliveroo recht hadden op een arbeidscontract.
Een gelijkaardige beslissing werd recenter ook in Spanje genomen. In Italië zijn een aantal besteldiensten tot een boete van 733 miljoen euro veroordeeld. Ook daar werd opgemerkt dat de koeriers als loontrekkenden en niet als zelfstandigen moesten worden bestempeld. In België wordt het statuut van de medewerkers uit de deeleconomie eveneens verder onderzocht.
(NS)