Brussel richt pijlen op Uber: ‘De enige stad waar je geen voertuig kan bestellen via smartphone’

De Brusselse regering verbiedt chauffeurs van diensten zoals Uber hun smartphone te gebruiken om ritten te aanvaarden, meldt La Libre. Een beslissing die het platform ‘onbegrijpelijk’ en de oppositie ‘hallucinant’ noemt.

‘We viseren niet specifiek Uber, maar de regels moeten worden gerespecteerd door alle verhuurders van auto’s met chauffeur’, zo verklaarde het kabinet van minister-president van het Brussels Gewest Rudi Vervoort (PS). Daarin staat dat reserveringen van ritten minstens drie uur op voorhand moeten gebeuren, en dat bestellingen via het geolocatiesysteem van een mobiele telefoon verboden zijn. Chauffeurs die deze regel overtreden, krijgen na een eerste controle een waarschuwing. Daarna volgt een sanctie.

De straf kan variëren van een inbeslagname van het voertuig tot een strafrechtelijke vervolging. Een overtreder kan zelfs zijn vergunning om personen met de wagen te vervoeren permanent kwijtspelen

Kok zonder pannen

‘Dit is als vragen aan een kok om zijn pannen niet meer te gebruiken’, zei CDH-Kamerlid Christophe De Beukelaer in een verontwaardigde reactie. ‘Rudi Vervoort (PS) en Elke Van den Brandt (Groen) verhinderen effectief dat Uber en Heetch in Brussel kunnen rondrijden. Dit is hallucinant! Wij worden de enige stad in Europa waar je geen voertuig kunt bestellen via de mobiele telefoon.’

‘Onder het mom de taxisector te willen beschermen, verstikt deze regering een hele sector’, vervolgt De Beukelaer. Zijn partij wil minister-president Vervoort om meer uitleg vragen in het Brussels parlement.

Grondwettelijk Hof

Uber liet van zijn kant weten het ‘onbegrijpelijk’ te vinden dat de Brusselse regering maatregelen neemt op basis van verordeningen die op dit moment nog in behandeling zijn bij het Grondwettelijk Hof. ‘Dit baart de chauffeurs en hun families ernstige zorgen. We roepen de minister-president op om het werk van het Grondwettelijk Hof te respecteren en hun beslissing af te wachten’, besluit het bedrijf.

(mah)

Lees ook:
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20