China telt sinds 2014 al meer dan 1,4 miljard inwoners. Dit betekent dat ongeveer één op zes van de bijna 8 miljard mensen op deze planeet in China wonen. Dan hebben we de talrijke Chinese diaspora over de hele wereld nog niet eens meegeteld. Het is dan ook geen wonder dat de cijfers over dit land duizelingwekkend zijn. Bovendien heeft China zich de laatste decennia ontpopt tot een geopolitieke en economische macht die de rest van de wereld dwingt om rekening met haar te houden.
Deze 25 feiten over China zullen u versteld doen staan:
1. Als alle Chinezen evenveel olie zouden gebruiken als de inwoners van de VS, dan zijn er 7 extra producenten zoals Saoedi-Arabië nodig
De Chinese consumptie van olie blijft in vergelijking met andere grootmachten nog relatief beperkt. Gelukkig maar, want dan zouden er tot zeven keer meer reserves moeten worden aangeboord. De Amerikanen verbruiken volgens Index Mundi dagelijks ruim 61 vaten olie per duizend inwoners. In China zijn dat slechts 7 vaten.
Als de inwoners van China echter evenveel als de Amerikaanse bevolking zou verbruiken, dan zouden ze plots zeven keer de dagelijkse productie van Saoedi-Arabië, een van de grootste olieproducenten ter wereld, nodig hebben. China’s dorst voor olie is wel aan het aanzwellen. Terwijl Rusland en Saoedi-Arabië een wedloop afleggen om China’s grootste olieleverancier te worden, krikte de grootmacht dit jaar haar eigen raffinagecapaciteit op met 53 procent.
2. China produceert jaarlijks 80 miljard eetstokjes, genoeg om 360 keer de oppervlakte van het Tiananmenplein te bedekken
De bekende eetstokjes die we kennen uit Chinese restaurants zijn een dagelijks instrument voor alle Chinezen. Zo’n stokje smijt je na de maaltijd echter weg, waardoor er jaarlijks heel wat exemplaren nodig zijn om aan de behoeften van de Chinese bevolking te voldoen. Volgens de Jilin Forestry Industry Group, een Chinees staatsbedrijf, gaat het om liefst 80 miljard stokjes. Ongeveer de helft van de stokjes worden geëxporteerd naar Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.
Voor deze nijverheid moeten ook heel wat bomen sneuvelen. Jaarlijks worden voor de stokjes 20 miljoen bomen van gemiddeld 20 jaar oud gekapt. Onder druk van milieugroepen werd daarom enkele jaren geleden opgeroepen om hier bewuster mee om te springen. De Chinese overheid heeft ook de belastingen op wegwerpstokjes verhoogd. Tussen 1990 en 2015 plantte de Chinese overheid wel meer dan 500.000 vierkante kilometer aan bossen.
3. Chinezen eten jaarlijks 5.400 Eiffeltorens aan varkensvlees
Ook het vlees dat Chinezen met die stokjes eten, zorgt voor indrukwekkende cijfers. Vooral varkensvlees is erg populair. Enkele jaren geleden bereikte de consumptie een plafond, waardoor er een lichte terugval is op te merken. Eind vorig jaar nam de prijs van varkensvlees een duik van 12,5 procent en sleurde ze de Chinese inflatie voor het eerst in jaren onder het rood. Toen de Afrikaanse varkenspest vorig jaar uitbrak in China, een epidemie die nog steeds gevoeld wordt in bepaalde delen van Zuidoost-Azië, verstoorde dit danig de globale handel van varkensvlees.
Toch verbruikt de bevolking van China nog altijd 54 miljoen ton varkensvlees per jaar. Dat is meer dan het dubbele van de hele Europese Unie, en ruim zes keer de hoeveelheid van de Verenigde Staten. Om het plastisch uit de drukken: de Chinezen eten jaarlijks een gewicht van 5.400 Eiffeltorens aan varkensvlees. De Eiffeltoren weegt zo’n 10.000 ton.
4. De spoorwegen in China kunnen drie keer de wereld rond
China heeft het op één na grootste spoorwegennetwerk ter wereld. Met 124.000 kilometer aan sporen, zou het hele net drie keer rond de wereld kunnen. De omtrek van de aarde is ruim 40.000 kilometer. Enkel de Verenigde Staten hebben een nog langere spoorlijn, al is die meteen twee keer groter dan die van China.
China is wel koploper in het aantal kilometers spoor voor hogesnelheidstreinen. Eind 2020 zat dat netwerk aan 36.000 kilometer. Tegen 2050 hoopt het land aan 274.000 kilometer spoorwegen te geraken.
5. De Chinese kolenreserves wegen evenveel als 991 miljoen blauwe vinvissen
China neemt ongeveer 46% van de wereldwijde kolenproductie voor z’n rekening. Eind 2017 zou het land een kolenreserve van ongeveer 138,8 miljard ton gehad hebben. Een kwart van die voorraad werd gewonnen uit mijnen rond de stad Taiyuan, de hoofdplaats van de noordelijke provincie Shanxi.
Wetende dat een blauwe vinvis ongeveer 140 ton weegt, zou de hele voorraad kolen in China dus overeenkomen met het gewicht van 991 miljoen blauwe vinvissen. Volgens berekeningen zal de kolenproductie in China tegen 2025 nog aanzienlijk toenemen, om dan tegen 2050 een forse terugval te kennen.
6. China gebruikt in drie jaar meer cement dan de VS in de hele 20ste eeuw
In totaal gebruikten de Chinezen in die drie jaar 6,6 gigaton cement. Recentere cijfers zijn er niet, maar China was ook in 2018 nog met voorsprong de grootste producent van cement. Met een productie van ruim 2,3 miljard ton staan ze hoog boven eerste achtervolger India, nog een ander land in volle ontwikkeling.
7. Jaarlijks sterven een miljoen Chinezen aan de gevolgen van roken
Roken blijft een groot probleem in China. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telt het land meer dan 300 miljoen rokers. Ongeveer één op drie sigaretten wereldwijd wordt door een inwoner van China opgerookt. Daardoor sterven er jaarlijks een miljoen Chinezen aan de gevolgen van roken. Dat is ongeveer evenveel als de totale bevolking van Cyprus. Eén op zes slachtoffers van tabak in de hele wereld komt uit China.
Hoewel strengere regels rond roken bij de bevolking wel goedkeuring lijken te vinden, blijft de overheid achter. Dat komt omdat beslissingen over de gezondheid van de bevolking vaak botsen met economische belangen.
China is de grootste tabaksconsument ter wereld en produceert ook bijna de helft van alle sigaretten. In de hoofdstad Beijing worden sinds 2015 wel boetes opgelegd voor roken op kantoor of in restaurants. En dankzij campagnes zouden er op de werkvloer ook al veel minder sigaretten worden gerookt. In Hongkong werden vorig jaar e-sigaretten verboden, een beslissing die rokers volgens experts eerder terug naar tabaksproducten zou duwen.
8. De Chinese aardgasreserves kunnen 2,2 miljard Olympische zwembaden vullen
Ook de aardgasvoorraad van China is indrukwekkend. Omgerekend zouden ze er 2,2 miljard Olympische zwembaden mee kunnen vullen. En toch staat China deze keer niet bovenaan de lijst. Integendeel, hun aardgasvoorraad is niets vergeleken met de geschatte reserves van Rusland. Ook Iran, Qatar, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Turkmenistan, de Verenigde Arabische Emiraten, Venezuela en Nigeria hebben een grotere aardgasvoorraad.
9. Chinezen eten zoveel instant noedels dat de hele bevolking van Marokko er een jaar lang drie keer per dag van zou kunnen eten
Instant noedels zijn een populaire maaltijd bij de Chinese bevolking. Elk jaar zouden er in een heel jaar 40 miljard pakjes door de inwoners van China gegeten zijn. Drie keer meer dan eerste achtervolger Indonesië. Ervan uitgaand dat één pakje overeenkomt met één maaltijd, zou heel Marokko een jaar lang drie keer dag eten hebben met die hoeveelheid noedels.
En toch kende de consumptie in China tijdelijk een terugval. Sinds 2013 zag deze industrie de verkoop met 13 procent afnemen door de aanloop van online bestellingen van eten. Vanaf 2016 zwelde de verkoop van instant noedels weer aan. Door de COVID-19 pandemie zagen Chinese producenten een ongeziene stijging in de afzet tijdens lockdowns.
10. De 20 rijkste Chinezen hebben samen een groter fortuin dan het bbp van heel Ierland
China heeft natuurlijk ook heel wat nieuwe rijken. Als we het fortuin van de twintig rijkste Chinezen zouden optellen, komen we uit op 336,4 miljard dollar. Dat is meer dan het bruto binnenlands product van Ierland.
De rijkste Chinees is Pony Ma. De oprichter van de Tencent heeft een vermogen van naar schatting 40,5 miljard dollar. Ook Jack Ma, oprichter van Alibaba, en Xu Jiayin, baas van de Evergrande Group, bezitten meer dan 30 miljard dollar. De eerste vrouw op de lijst is de Cypriotisch-Chinese Yang Huiyan met zo’n 27,8 miljard dollar. Zij kreeg een groot deel van haar fortuin via haar vader in handen. Ze is momenteel de rijkste vrouw van Azië.
11. Tientallen miljoenen Chinezen wonen in grotten
Hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, er zouden nog heel wat Chinezen in een grot wonen. Recente cijfers zijn er niet, maar in 2012 waren het er zeker nog 30 miljoen. Dat is evenveel als de totale bevolking van Jemen. Ook de Chinese president Xi Jinping zou tijdens de Culturele Revolutie zelf in een grot gewoond hebben gedurende zijn ballingschap in Shaanxi.
Een Chinese grotwoning heet eigenlijk een ‘yaodong’ (窰洞) en is vaak uitgehouwen in een heuvel. Wetenschappers hebben in het kader van duurzaam wonen interesse in deze grotwoningen. De Chinese regering dwingt de laatste jaren wel vele grotbewoners om te verhuizen naar geürbaniseerde gebieden.
12. In het Chinese Datang District worden jaarlijks 9 miljard sokken gemaakt
Het Chinese Datang District staat bekend als ‘Sock City’. Dat is geen toeval, want bedrijven produceren hier jaarlijks negen miljard sokken. Daarmee staat deze regio in voor 70 procent van alle sokken in China, en zelfs voor 30 procent van de sokken wereldwijd. De laatste jaren zijn vooral uit het buitenland minder bestellingen voor sokken geplaatst, waardoor zo’n 3.000 kleine ondernemingen in de stad moesten sluiten. Ook de stijgende kosten voor arbeid en materiaal maken het niet gemakkelijk voor ‘Sock City’.
13. Het aantal zelfmoorden in China is spectaculair gedaald
Enkele jaren geleden pleegden procentueel twee keer meer Chinezen dan Amerikanen zelfmoord. Sindsdien is het zelfmoordcijfer van de Verenigde Staten licht gestegen tot 15,3 zelfmoorden per 100.000 inwoners. In China is er echter sprake van een spectaculaire daling tot 9,7 zelfmoorden per 100.000 inwoners. België doet het op dit vlak overigens onrustwekkend slecht met 20,7 zelfmoorden per 100.000 inwoners.
De economische groei van China is de belangrijkste verklaring voor de gunstige evolutie van het zelfmoordcijfer. Ook de verstedelijking en de hogere levensstandaard spelen een rol. Verder krijgen Chinezen op het platteland steeds meer toegang tot medische hulp. De daling van het aantal zelfmoorden in China heeft ook het wereldwijde zelfmoordcijfer aanzienlijk doen verbeteren.
14. China heeft slechts één tijdzone
Dat is opmerkelijk als je weet dat de Verenigde Staten bijvoorbeeld zes tijdzones hebben. China is nochtans een gigantisch land en zou geografisch gezien in vijf tijdzones verdeeld kunnen zijn. Tussen 1912 en 1949 was dat ook het geval, maar dan kondigde Mao Zedong in het communistische regime één tijdzone af.
Dat heeft ook gevolgen voor verschillende delen van China. In het westen van het land is het pas om 15 uur officieel middag. Om 12 uur heeft de zon immers haar hoogste punt bereikt in Beijing, maar lang nog niet in de meest westelijke steden.
15. Meer dan 9% van de wereldwijde landbouwgrond ligt in China
China moet de meeste monden voeden en heeft ook de grootste oppervlakte aan landbouwgrond in de wereld. Ruim 5,2 miljoen vierkante meter van de wereldwijde grond voor land (die 48,6 miljoen vierkante meter bedraagt), ligt in China. Dat is ongeveer 9% van de landbouwoppervlakte in de wereld. De Verenigde Staten volgen met 4 miljoen vierkante meter, en Australië telt er 3,7 miljoen.
Niet toevallig is China ook de grootste voedselproducent ter wereld, voor India, de VS en Brazilië. Er werken 315 miljoen Chinezen in de sector, bijna evenveel als de hele Amerikaanse bevolking. China is wereldleider in onder andere rijst, graan, aardappelen, sla, uien, wortelen, komkommers, tomaten, appelen, peren, druiven, pruimen en perziken. Het land produceert ook het meeste schapenmelk, gevogelte, varkensvlees, eieren, vis en honing.
16. Meer dan de helft van alle varkens ter wereld woont in China
De Chinezen eten niet alleen graag varkensvlees, ze beschikken ook over meer varkens dan om het even welk ander land in de wereld. In 2018 leefden 440 miljoen van de 769 miljoen varkens ter wereld in China, ofwel ruim de helft. Ter vergelijking: de Europese Unie telt er 150 miljoen, terwijl de Verenigde Staten zo’n 73 miljoen varkens hebben.
Europa is een van de grootste exporteurs van varkensvlees, terwijl in China de export juist aan het afnemen is.
17. Chinezen zorgen voor bijna een derde van de aankopen van luxegoederen
China heeft de voorbije jaren ook de markt voor de luxegoederen stevig in handen genomen. Steeds meer Chinese families zijn tegenwoordig welvarend genoeg om dit soort producten te kopen. In 2016 konden al 7,6 miljoen gezinnen in China zich deze aankopen veroorloven. Onder impuls van millennials groeide de uitgave in deze sector in 2018 naar 73 miljard dollar. Dat is bijna een derde van de wereldwijde markt voor luxegoederen.
Ook opmerkelijk: deze Chinese gezinnen geven gemiddeld twee keer meer uit aan luxegoederen dan gezinnen in Frankrijk en Italië. Mogelijk zou bijna de helft van de wereldwijde uitgave aan luxegoederen tegen 2025 uit China kunnen komen.
18. Jaarlijks vinden in China 100.000 betogingen plaats
Door de censuur die de overheid oplegt, is het onmogelijk om een cijfer te plakken op het aantal demonstraties in China. In 2010 berekende een student dat er dagelijks zo’n 500 betogingen in het land waren. Een andere statistiek stelt dat het er op jaarbasis zeker 100.000 zijn. Dat is heel opmerkelijk in een land dat zo streng bestuurd wordt.
Veel van die betogingen zijn erg kleinschalig en bestaan uit slechts enkele tientallen demonstranten. Het gaat dan bijvoorbeeld om wanhopige boeren op het platteland. Ook arbeiders laten zich horen, maar de meeste betogingen worden snel uiteengeslagen of worden strikt verzwegen.
19. De Chinese Gobiwoestijn groeit jaarlijks met de omvang van 60 Manhattans
De Gobiwoestijn is de vijf na grootste woestijn ter wereld. Ze strekt zich uit over het noorden en noordoosten van China en over het zuiden van buurland Mongolië. Het hele gebied is even groot als Peru, en de woestijn breidt zich bovendien alarmerend snel uit.
Jaarlijks wordt de Gobiwoestijn zo’n 3.600 vierkante kilometer groter. Dat is meer dan de oppervlakte van Luxemburg, en 60 keer de omvang van Manhattan. Er komen in bepaalde delen van China ook steeds meer zandstormen voor, en die hebben een erg schadelijk effect op landbouw en economie. Toch groeit de woestijn vooral door menselijke activiteiten, zoals ontbossing, overbegrazing en het verbruik van waterbronnen. De Chinese overheid probeert de verwoestijning sinds de jaren ‘70 te vertragen met een ‘groene muur’ van bomen langs de randen van woestijnen.
20. Er leven 31 miljoen meer mannen dan vrouwen in China
China heeft al jaren een erg ongelijke verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen in het land. Zo waren er in 2019 in totaal 715 miljoen mannelijke bewoners tegenover 684 miljoen vrouwen. Dat is een verschil van 31 miljoen. Eigenlijk is de situatie licht verbeterd, want tien jaar geleden waren de mannelijke Chinezen met bijna 38 miljoen in de meerderheid. Ook India kent dit probleem, waardoor er 70 miljoen meer mannen wonen in de twee snelst ontwikkelende landen ter wereld.
Voor de Chinese samenleving is dit een groot probleem. Tientallen miljoenen mannen zullen nooit kunnen trouwen en kinderen krijgen. Meer zelfs, veel mannen zullen volgens demograaf Li Shuzhuo zelden seksuele relaties hebben.
De oorzaak van dit probleem is de Chinese eenkindpolitiek die tot 2015 van kracht was om de bevolkingsgroei onder controle te houden. Miljoenen koppels wilden het liefst een zoon als ze dan toch maar één kind mochten krijgen. Tegenwoordig staat de beperking op twee kinderen per gezin en de overheid probeert de voorkeur voor mannelijke nakomelingen te beperken. Maar in het beste geval zal het nog tientallen jaren duren vooraleer dit onevenwicht zal zijn weggewerkt.
21. Om de vijf dagen bouwt China een nieuwe wolkenkrabber
China is niet alleen de grootste producent van cement ter wereld, het land heeft op korte tijd ook veel cement nodig. Zo berekende Microsoft-oprichter Bill Gates dat China van 2011 tot 2013 meer cement gebruikt heeft dan de Verenigde Staten in de hele twintigste eeuw. Nochtans hebben de Amerikanen in die tijd een pak indrukwekkende wolkenkrabbers gebouwd, maar dat is niets vergeleken met de Chinese bouwkoorts.
In 2018 bouwde het land 88 exemplaren, goed voor zo’n 61,5 procent van alle nieuwe wolkenkrabbers in de wereld.
22. De grootste luchthaven van de wereld ligt in China en is even groot als 98 voetbalvelden
De internationale luchthaven Daxing werd ontworpen om jaarlijks meer dan 45 miljoen passagiers te ontvangen en 300 vluchten per uur te behandelen. Dit zou de enorme druk op de luchthaven van Beijing verlagen. Die laatste is de tweede drukste luchthaven van de wereld, vlak achter de Hartsfield-Jackson International Airport in Atlanta.
Daxing werd officieel geopend in september 2019 maar zal pas dit jaar volledig operationeel zijn. Door de pandemie zijn de plannen voor de verdere inhuldiging van de luchthaven onduidelijk.
23. Er wonen 50 miljoen Chinezen in het buitenland
Dit getal is ongeveer gelijk aan de bevolking van Spanje. Dat is een enorme toename aangezien er in 2009 ongeveer 40 miljoen Chinezen in het buitenland woonden. In Europa wonen er ongeveer 2,3 miljoen Chinezen.
Meer dan 400.000 Chinese studenten trekken elk jaar voor hun opleiding naar het buitenland. Het Verenigd Koninkrijk ontvangt meer dan een vierde van die groep. Vooral de bekende universiteiten met internationaal prestige en de Angelsaksische cultuur hebben aantrek bij de jonge Chinezen.
24. China investeert het meeste in duurzame energie
Sinds 2017 was China al de grootste producent van zonne- en windenergie. In datzelfde jaar ruilde de Chinese overheid plannen voor een nieuwe kolencentrale in voor de bouw van het grootste drijvende zonnepark ter wereld nabij Huainan. Daarnaast blijft de elektrische automarkt van China fors doorgroeien. Tesla zet een derde van haar elektrische wagens af in China.
China heeft er veel baat bij om groene energie te introduceren. Het land worstelt al decennia met extreme luchtvervuiling in haar grootsteden. Volgens experts is 80% van het grondwater in China ondrinkbaar en 70% daarvan is zelfs niet veilig om aan te raken.
25. De langste zeebrug in de wereld verbindt Hongkong en Macau met het vaste land
In oktober 2017 opende Xi Jinping persoonlijk de brug die 55 kilometer strekt en 420.000 ton staal bevat. Het technische wonder was meer dan 10 jaar onder constructie en kostte 48 miljard rmb, ongeveer 6,1 miljard euro dus. Uniek aan deze brug is dat een deel ervan bestaat uit een tunnel die onder de Parelrivierdelta loopt.
Tien bouwvakkers verloren het leven tijdens de opbouw en nog 600 anderen raakten gewond. De Chinese witte dolfijn is door de bouwwerken vrijwel volledig verdwenen uit de wateren rond Hongkong.
Origineel gepubliceerd op 23/05/19. Bewerkt en geschreven door Dominique Dewitte en Jeremy Van der Haegen op 19/01/2021.