Voor de kust van Noorwegen is het sinds dit weekend verzamelen geblazen voor NAVO-troepen. Zo’n 30.000 soldaten zullen deelnemen aan Cold Response 2022, een regelmatig terugkerende NAVO-oefening voor, boven en op de kust van Noorwegen. De Russen kijken aandachtig mee …
Cold Respons 2022 wordt één van de grootste NAVO-oefeningen ooit. Zo’n 30.000 soldaten, 220 vliegtuigen en meer dan 50 schepen, waaronder twee vliegdekschepen, uit 27 landen zullen deelnemen. In maart en april zullen de troepen een fictief scenario afwerken, waarbij twee tegenstanders elkaar bekampen in en rond Noorwegen.
Het scenario is onderverdeeld in drie fases. Fase 1 houdt een zeeslag in, voor de kust van Noorwegen. Eén team moet toegang zien te krijgen tot de wateren, en daar communicatielijnen opzetten om een amfibische landing te kunnen coördineren.
In Fase 2 moet de tegenstander reageren, en met behulp van schepen en vliegtuigen het gebied verdedigen. Fase 3 speelt zich op het land af: de troepen moeten landen op de kust van Noorwegen (één deel in het noorden, één deel meer in het zuiden), en een bepaald gebied onder controle houden.
Hoewel de oefening dus een fictieve simulatie behandelt, zijn er sterke overeenkomsten met Koude Oorlog-scenario’s, waarbij Noorwegen vanuit het noorden wordt aangevallen door Rusland. De NAVO zou dan Noorwegen komen bevrijden, vanuit het zuiden en vanop zee.
Welke landen doen mee?
Verschillende landen sturen een bijzonder zware delegatie naar Noorwegen, in het bijzonder het Verenigd Koninkrijk. Zo zakt de HMS Prince of Wales af naar het noorden, een splinternieuw vliegdekschip dat pas sinds 2019 in gebruik is. Daarnaast gaan nog twee Britse fregatten, een torpedobootjager, een mijnenjager, onderzeeër en het landingsschip HMS Albion mee als begeleiding.
Data van Marine Traffic tonen echter dat ook de vliegdekschip HMS Queen Elizabeth voor de kust van Noorwegen rondvaart. Uit Carrier Strike Group 21, het konvooi dat steevast met het vliegdekschip meevaart, nemen alvast de HMS Defender, Richmond en Tidesurge deel aan Cold Response.
Naast de Britse deelname leveren ook volgende landen schepen aan de oefening:
- België: mijnenjager BNS Lobelia
- Italië: vliegdekschip ITS Giuseppe Garibaldi
- Nederland: drie schepen, waaronder stafschip De Zeven Provinciën
- Verenigde Staten: drie schepen, onder meer commandoschip USS Mount Whitney
- Frankrijk: het helikopterschip FS Dixmude en het fregat FS Languedoc
- Duitsland: twee schepen
- Denemarken: twee schepen
- Noorwegen: één schip
- Letland: één schip
NATO naval power off Norway. pic.twitter.com/xLhbmLQQv0
— The Brit (@TheBrit96) March 14, 2022
Hoe ziet Rusland dit?
Hoewel oefening Cold Response al werd aangekondigd voor de Russische invasie van Oekraïne, is er toch het één en ander veranderd. Allereerst zakt de gevechtsgroep van het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman niet af naar Noorwegen: de Amerikaanse schepen blijven de wacht houden in de Egeïsche Zee, en houden van daaruit de Russische troepenverplaatsing naar en van de Zwarte Zee nauwgezet in de gaten.
In Noord-Europa vindt de omgekeerde beweging plaats: niet-NAVO-lidstaten Zweden en Finland zouden niet deelnemen aan de NAVO-oefening, maar kondigden enkele dagen na de Russische inval wel aan troepen te zullen sturen. Hiermee worden de banden met de NAVO versterkt, en krijgt Rusland het signaal dat de landen toch geen neutrale schaapjes zijn.
De vraag blijft wat Rusland denkt van de hele operatie. In lijn met de overeenkomst van Wenen, heeft de NAVO waarnemers van alle 57 lidstaten van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) uitgenodigd om de oefening te bekijken. Ook Rusland werd uitgenodigd, maar weigerde een waarnemer te sturen. Wel zijn er enkele Russische oorlogsschepen in de buurt, om zo toch een oogje in het zeil te kunnen houden op wat de NAVO uitspookt.
(lp)