VS maakt zich klaar voor grootschalige NAVO-oefeningen in Oost-Europa

De Nederlandse Defensie heeft in de haven van Vlissingen een zogenaamd Tijdelijk Militair Object (TMO) opgesteld om een Amerikaanse landmachtbrigade te ontvangen. De Amerikanen bereiden zich voor op militaire oefeningen van de NAVO.

De NAVO-oefeningen hebben de naam Defender Europe 22 en zouden plaatsvinden in Polen, Duitsland, Letland, Litouwen, Estland en Slovenië. Volgens de planning starten de operaties op 8 mei.

Westerschelde

De oefeningen staan al sinds vorig jaar op schema en niet in verband gezien mogen worden met de oorlog in Oekraïne, zegt de Nederlandse Defensie. “Het gaat dus niet om een activiteit in het kader van de verhoogde paraatheid en activiteit van NAVO-troepen.”

Sinds zaterdag bewaakt de Nederlandse landmacht het terrein in en rond de haven van Vlissingen, terwijl eenheden van de marine voor veiligheid op en in het water zorgen. In totaal worden er 75 militairen ingezet. De haven ligt in de Westerschelde, zo’n 30 kilometer van de have van Zeebrugge.

Middelen of moeite werden niet gespaard. Ook de Nederlandse luchtmacht is ingezet voor de bewaking en beveiliging, terwijl de Nederlandse Marechaussee zijn taak als militaire politie uitvoert. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voorzag een veiligheidsanalyse.

In de laatste week van maart zouden de Amerikanen aankomen met twee schepen, het marineschip Cape Washington en het civiele transportschip Arc Endurance. Het materiaal en de troepen die ze leveren, zullen door Nederland begeleid worden tot de grens met Duitsland in Venlo.

Hoogtepunt in noordoosten van Polen

De NAVO-oefening moet aantonen dat het Amerikaanse leger in staat is om snel een grote, gevechtswaardige troepenmacht in Europa in te zetten, aldus de NAVO.

Dat houdt in dat het Amerikaans leger “soldaten en materieel van de Verenigde Staten naar Europa uitzendt ter ondersteuning van zowel de Amerikaanse Nationale Defensiestrategie als de door de NAVO gedefinieerde doelstellingen, om partnerschappen te versterken, de paraatheid binnen het Bondgenootschap op te bouwen en potentiële tegenstanders af te schrikken.”

“De VS en hun Europese bondgenoten en partners zullen laten zien dat ze in staat zijn een troepenmacht ter grootte van een Amerikaanse divisie te ontvangen en te verplaatsen, snel gevechtsmacht op te bouwen en het commando en de controle over de troepenmacht uit te voeren.”

Hoewel de oorlog in Oekraïne volgens militaire bronnen geen aanleiding is voor het organiseren van de missie, zullen de oefeningen gefocust zijn op Oost-Europa. “Defender Europe 22 zal zijn hoogtepunt bereiken met een multinationale divisie in het noordoosten van Polen.”

Vorig jaar, tijdens de missie Defender Europe 21, namen meer dan 30.000 militaire eenheden uit 27 landen deel aan de oefeningen. Ze voerden gecoördineerde operaties uit op minstens 30 oefenterreinen in een dozijn landen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20