Pyrrusoverwinning lijkt aanstaande voor Poetin: Kiev kan nog zeker 6 weken standhouden en bereidt zich voor op guerilla-oorlog

Amerikaanse inlichtingendiensten geloven dat Oekraïne de hoofdstad Kiev nog zeker 4 tot 6 weken in handen kan houden. Dankzij snelle Oekraïense hit-and-run-aanvallen met lichte infanterie zal Rusland een zware prijs moeten betalen voor de verovering van hoofdstad. Een Pyrrusoverwinning doemt op aan de horizon voor poetin.

Terwijl Rusland verwachtte de controle over de hoofdstad Kiev binnen twee dagen te hebben overgenomen, ziet de situatie er nu heel anders uit. Hoewel Russische troepen de stad al dagen hebben omsingeld, is een overwinning nog zeker niet dichtbij. 

De Amerikaanse inlichtingendienst gelooft dat de strijd nog wekenlang kan duren. Oekraïne gebruikt namelijk een gelaagde verdediging, in combinatie met snelle hit-and-run-aanvallen met lichte infanterie en draagbare anti-pantserwapens. Het Oekraïense leger vecht daarnaast op zijn eigen bekende terrein en gebruikt de lokale bevolking voor belangrijke informatie over Russische stellingen. 

Steden zijn een ware hel voor soldaten

Voorzitter van het onderzoekscentrum Urban Warfare Studies, John Spencer, is gespecialiseerd in stedelijke oorlogsvoering. Hij stelt dat de Oekraïners de meeste kans maken om de aanstaande aanvallen af te slaan, door gebruik te maken van guerilla-oorlogsvoering. “Blokkeer alle wegen, deuren en ramen. Positioneer mobiele gevechtsposities en beschiet ze door kleine gaten in muren. Blijf constant in beweging en verander van positie”, zegt hij op Twitter.

Rusland heeft de kracht, dus moet je slim vechten, aldus Spencer. Hij zegt dat steden een ware hel zijn voor soldaten. Eén verdediger kan in zijn eentje vijf aanvallers afhouden en die aantallen heeft Rusland momenteel niet. 

Wrede tactieken

De vraag is echter niet óf Rusland de stad in handen krijgt, maar wanneer. Door steeds wredere tactieken te gebruiken – waaronder het beschieten van scholen, ziekenhuizen en burgers – hoopt Poetin het moraal van zijn tegenstanders te breken. “Ik denk dat Poetin op dit moment boos en gefrustreerd is. Hij zal proberen het Oekraïense leger neer te halen zonder rekening te houden met burgerslachtoffers”, zegt William Burns, directeur van de CIA, tegen de New York Times.

Daarnaast zijn westerse inlichtingendiensten van mening dat, vanwege de militaire problemen, Poetin nog harder zal gaan optreden. “Analisten zijn van mening dat het onwaarschijnlijk is dat Poetin door dergelijke tegenslagen wordt afgeschrikt. In plaats daarvan zou het juist kunnen escaleren en gaat hij nog harder optreden om de Oekraïense ontwapening en neutraliteit te bereiken”.

Discrepantie

De Amerikaanse inlichtingendienst zegt dat de Russen nog steeds het overweldigende militaire overwicht hebben, maar dat ze het niet effectief kunnen gebruiken of coördineren. Hoewel de exacte cijfers momenteel niet objectief te bepalen zijn, lijkt het land niet ongeschonden uit de strijd te komen. De Oekraïense krant Kyiv Independent maakte op 9 maart melding van ongeveer 12.000 Russische slachtoffers. Het Russisch ministerie van Defensie sprak dan weer van 500 doden.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20