Oorlog in Oekraïne zorgt voor stijgende vraag naar huursoldaten. Sommigen verdienen tot 2.000 dollar per dag

Door de oorlog in Oekraïne is er een stijgende vraag naar geprivatiseerde legers. Uit onderzoek van BBC News blijkt dat Amerikaanse en Europese particuliere aannemers steeds meer kansen zien om te opereren te midden van het conflict in Oost-Europa. Het varieert hierbij van hulp bij logistieke projecten tot daadwerkelijke gewapende ‘extractie’-missies.

Aan de BBC vertelt Robert Pelton, een expert op het gebied van particuliere militaire bedrijven, dat er momenteel een “losgeslagen razernij’ op de markt is. Dat er inderdaad veel vraag is naar privésoldaten is te zien op de website Silent Professionals, waar opdrachtgevers advertenties kunnen plaatsen. De site staat sinds 2017 geregistreerd in het Amerikaanse Arizona.

Maximaal 2.000 dollar per dag

Op de site van Silent Professionals staat momenteel een aanbieding van een niet bij naam genoemde opdrachtgever uit de VS, die op zoek is naar personeel voor in Oekraïne. Voor een dagprijs van 1.000 tot 2.000 dollar, bestaat het takenpakket van een aannemer uit het voeren van verkenningen, “samenwerken” met Oekraïense soldaten en het evacueren van burgers.

De minimale kwalificaties voor een aannemer zijn streng en er worden geen uitzonderingen gemaakt, zo valt er te lezen. Zo moet een persoon vijf jaar militaire ervaring hebben, waarvan minimaal één jaar in een gewapend conflict. Ook moet hij de vuurwapens van zowel de NAVO als Rusland kunnen bedienen. Aanvullende gewenste kwalificaties zijn een sterke kennis van het Oekraïense wegennetwerk, terrein en cultuur alsook in staat zijn om Russische en westerse voertuigen te besturen. 

Uiteraard wordt er gedurende de avonden en weekenden gewerkt. Geïnteresseerden kunnen meteen beginnen. Het is niet bekend van wie de advertentie afkomstig is. 

Rijke families bieden 6 miljoen dollar

Volgens Pelton plaatsen rijke Oekraïense families ook zelf advertenties op vergelijkbare sites. Daar worden aannemers bedragen tussen de 30.000 en 6 miljoen dollar geboden om families te helpen ontsnappen uit het door oorlog verscheurde land. De prijs wordt daarbij bepaald door de complexiteit van de operatie. Een grote groep mensen is uiteraard duurder dan een individuele persoon en ook de aanwezigheid van kinderen drijft de prijs omhoog.

Verschillende aannemers zeggen zelf dat ze momenteel niet gewapend betrokken zijn in Oekraïne. Ze stellen dat ze enkel werkzaam zijn met humanitaire werkzaamheden en het ondersteunen van medische diensten. “De meeste van de jongens die ik stuur zijn dokters, arts-assistenten, paramedici en verplegers”, aldus Mykel Hawke aan de BBC. Hij is een voormalig aannemer die in oorlogsgebieden heeft gewerkt. 

Wagner Group

Naast westerse, zijn er ook Russische private aannemers actief in Oekraïne. Zo vonden Oekraïense militairen de identiteitsplaatjes, of “dog tags”, van Russische leden van de Wagner Group. De echtheid en oorsprong van de beelden is echter nog niet bevestigd. De leden van de groep staan bekend om hun wreedheid en het schenden van mensenrechten. De groep wordt vaak het privéleger van het Kremlin genoemd en was actief in Afrika en het Midden-Oosten.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20