Hoeveel slachtoffers vielen er al bij Russische troepen? Propagandamachines zorgen voor grote onenigheid

Over het aantal slachtoffers in de oorlog in Oekraïne bij het Russisch leger heerst grote onenigheid Oekraïense en Russische autoriteiten gebruiken daarbij totaal andere cijfers. Ook bij buitenstaanders van het conflict heerst grote onzekerheid.

De grote variaties in slachtoffercijfers aan de verschillende kanten zijn tekenend voor een gewapend conflict. Ze onderstrepen de strijd die gaande is om de controle over het oorlogsverhaal.

“Propaganda is niet alleen gericht op het buitenland, maar ook op de burgerbevolking die de oorlogsinspanningen onderhoudt en op de leden van de strijdkrachten die deze uitvoeren”, zo citeert het Spaanse blad El País Alejandro Pizarroso Quintero, een propagandadeskundige die doceert aan de Complutense Universiteit van Madrid.

“Geen duurzaam politiek eindspel”

De Oekraïense krant Kyiv Independent had het woensdag over meer dan 12.000 slachtoffers.

De krant beweert dat het Oekraïense leger op 9 maart ook 1.070 pantserwagens, 482 voertuigen, 317 tanks, 120 artilleriesystemen, 60 brandstoftanks, 56 meervoudige raketlanceersystemen, 81 helikopters, 49 vliegtuigen, 28 luchtafweersystemen, 7 onbemande luchtvaartuigen en 3 boten heeft vernietigd.

Volgens het Amerikaanse Defense Intelligence Agency zouden er tussen de 5,000 en 6,000 Russische troepen gesneuveld zijn sinds het begin van de oorlog op 24 februari. Twee dagen geleden spaken de Amerikanen nog van 2.000 tot 4.000 doden.

“Ik denk dat Poetin op dit moment boos en gefrustreerd is. Hij zal zich waarschijnlijk herhalen en proberen het Oekraïense leger te vermorzelen, zonder rekening te houden met burgerslachtoffers,” zei het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA William Burns dinsdag. “Zijn militaire planning en aannames waren gebaseerd op een snelle, beslissende overwinning.”

“Poetin heeft geen duurzaam politiek eindspel tegenover de felle weerstand die de Oekraïners zullen blijven bieden. Waar dat toe leidt, zijn een lelijke volgende paar weken waarin hij op meer geweld zal blijven aansturen.”

Het Russische ministerie van Defensie sprak een week geleden over zo’n 500 Russische slachtoffers. Op dat moment spraken de Oekraïense autoriteiten over een cijfer van bijna 6.000 slachtoffers aan de Russische kant. Sindsdien geeft Rusland geen officiële cijfers meer vrij over gesneuvelde troepen.

Generaals en burgers

Rusland heeft al twee generaals verloren in de oorlog volgens verschillende onafhankelijke bronnen. De Russische generaal Andrej Soechovetski werd eind februari gedood en generaal-majoor Vitaly Gerasimov kwam maandag om het leven.

Er gaan daarentegen berichten rond die zeggen dat er al negen generaals het leven hebben gelaten in de oorlog.

Volgens de meest recente gegevens van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn er tussen 24 februari en 6 maart in het land 406 burgerdoden gevallen. De werkelijke cijfers liggen volgens de VN aanzienlijk hoger. “De ontvangst van informatie uit sommige plaatsen waar intense vijandelijkheden hebben plaatsgevonden, is vertraagd en veel meldingen wachten nog op bevestiging.”

De laatste update van de Oekraïense regering zelf op 2 maart sprak al van meer dan 2.000 burgerdoden.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20