50 meest populaire en leuke hobby’s voor mannen (voor weinig geld)!

 

Vroeger werd vrije tijd beschouwd als een mogelijkheid om je te wijden aan passies en interesses. Mannen hadden immers een uitlaatklep nodig na een tijd van hard werken. Hobby’s waren vroeger dus ook al belangrijk om het leven van een man te kunnen versterken. Hobby’s kunnen voor plezier zorgen, je geest scherp houden, je creativiteit stimuleren, je helpen bij het opbouwen van een sociaal netwerk en je waardevolle vaardigheden bijbrengen. Hobby’s maken het leven dus een stuk interessanter en kunnen een persoonlijkheid completeren. Tegenwoordig wordt de vrije tijd vaak gebruikt te gaan bankhangen voor de televisie of zich achter een computer te verschuilen. Het lijkt er bijna op dat tegenwoordig het leven zo druk en stressvol is geworden, dat wanneer mensen hun vrije tijd niet verder in weten te vullen dan tot op dit niveau.

Voor iedere man die wel een interessante hobby wil, maar die niet zeker weet welk tijdverdrijf het beste bij hem past, hebben we een aantal tips verzameld. De onderstaande lijst bevat echter zowel oude hobby’s als modernere manieren om je vrije tijd door te brengen. Het is bovendien geen uitputtende lijst, maar zal absoluut een hobby bij zijn die je voorkeur weg kan dragen, of je minimaal aan zal sporen om deze nogmaals in overweging te nemen onvermeld.

1. Gitaar spelen

Gitaar spelen is een vaardigheid die jou, en de mensen om je heen, jarenlang plezier laat hebben. Bovendien vallen een heleboel vrouwen als een blok voor een goede gitarist omdat ze prima in staat zijn hen een romantische serenade te brengen. Verder kun je familie en vrienden vermaken met gitaarmuziek bij bijvoorbeeld kampvuur of een avondje vol samenzang. Het leren om een instrument te bespelen is weliswaar erg mannelijk en tevens een relatief goedkoper manier om je nieuwe vaardigheden bij te brengen. In een paar lessen leer je al snel wat leuke melodieën spelen. De gratis lessen zijn, zowel voor beginners als gevorderden, niet tegenwoordig gemakkelijk online te vinden.

2. Hout bewerken

Het is vaak bewonderenswaardig dat sommige mensen stukken hout om kunnen vormen tot iets nuttigs of moois. Dit zijn bijvoorbeeld mannen die zelf hun kerstcadeaus maken, in plaats van deze te gaan kopen, en die vol trots hun zelfgemaakte meubels aanwijzen. Elke man kan echter leren hoe hij hout moet bewerken en zo niet alleen een nuttige vaardigheid onder de knie krijgen, maar ook zijn stresslevel verlagen en zijn geduld oefenen. Zodra met een beitel een stuk hout wordt bewerkt, kan dit immers al snel leiden tot een soort zen toestand. Cursussen houtbewerking zijn niet alleen op scholen te volgen, maar soms eveneens in winkels of buurthuizen.

3. Kanoën of kajakken

Ontspannen over het water peddelen, kan worden gezien als één van de grote geneugten van de mens. Of je dit nu vooraf hebt gepland samen met vrienden of je spontaan wilt genieten van de natuur in je eentje, er zullen weinig andere zo relaxte recreatieve activiteiten te noemen zijn als kanoën en kajakken. Het peddelen op zich lijk wellicht zo gemakkelijk als bijvoorbeeld fietsen, maar helaas dien je eerst de basisvaardigheden goed te beheersen om in een kano of kajak te kunnen varen. Om te beginnen kun je een vaartuigje huren en wanneer deze hobby je aanspreekt, kun je een eigen exemplaar aanschaffen. Een ervaren kanoer of kajakker kan na verloop van tijd zelfs meerdaagse tochten gaan maken op de talloze wateren in ons land.

4. Lezen

Er is waarschijnlijk geen mannelijker hobby dan lezen. Veel grote mannen in onze geschiedenis zaten immers ook veelvuldig met hun neus in de boeken. Door te lezen kun je verbonden raken met de grote denkers en schrijvers uit vervlogen tijden. Daarnaast kun je nieuwe ideeën opdoen. Lezen zal je intelligenter en completer maken. Als lid van een bibliotheek kun je dan ook onbeperkt gratis leesvoer tot je nemen. Vandaag de dag hoef je bovendien niet met zware boeken te gaan sjouwen omdat je eveneens een lichtgewicht e-reader (een smartphone of een tablet kan overigens ook) kunt gebruiken om diverse boeken mee te nemen.

5. Restaureren van een oldtimer

Vroeger leken, vooral mannen, dagenlang in garages te zitten om aan hun auto’s te sleutelen. Tegenwoordig zijn auto’s echter meer geavanceerde en computergestuurd zodat het zelf sleutelen er niet meer bij is. Wanneer je dan ook aan een auto wilt sleutelen, dan is een oldtimer een prima hobby omdat je dan techniek kunt leren, je probleemoplossende vaardigheden kunt verbeteren en kunt genieten van behaalde successen. De restauratie van een oldtimer is echter wel een dure hobby. Je dient namelijk niet alleen de, te restaureren, auto te kopen, maar ook de onderdelen, ruimte en de benodigde gereedschappen. Door de volledig gerestaureerde oldtimer weer te verkopen, zullen deze kosten doorgaans weer terugverdiend worden. Informatie over het uitvoeren van de restauratie is over het algemeen online te vinden.

6. Metaal bewerken

Het bewerken van metaal heeft vergelijkbare voordelen als de houtbewerking, uitgezonderd de zoete geur van zaagsel, zul je je omringen met de heerlijke geur van verhit metaal. Wanneer je je wat vaardigheden eigen hebt gemaakt, kun je fantastische creaties maken, zoals gietijzeren sier- en kunstvoorwerpen, maar ook tuinafscheidingen en -decoraties. Op veel technische scholen worden regelmatig cursussen metaalbewerking verzorgd. Daarnaast is er online ook een heleboel informatie te vinden over deze bijzondere hobby. Een prima manier om je creativiteit en je fantasie de vrije loop te laten en steeds weer nieuwe dingen te scheppen.

7. Tuinieren

Een tuinierende man is wellicht wel het meest mannelijke beeld dat je je kunt bedenken. Deze man is immers het toonbeeld van zelfredzaamheid en in staat om diens eigen land te cultiveren om zo te voorzien in de behoeften van zijn gezin. Gelukkig hoef je niet al te veel moeite te doen om te weten te komen wat het land nodig heeft; een klein stukje van je achtertuin is immers voldoende. Zeker als je je opgesloten voelt in je werk, bijvoorbeeld omdat je heel de dag in een kantoor zit vol kunstlicht en de muffe lucht uit een airco, dan is tuinieren een uitstekende hobby en bovendien een uitstekende vervanging voor een paar uurtjes in de sportschool. Je geniet niet alleen van zon en frisse lucht, maar eveneens van het groeien van alles wat je hebt gepland en de wisseling van seizoenen. Bij het oogsten zul je je trots kunnen voelen, hoe klein de opbrengst soms ook is, en de eerste maaltijd van de zelfgeteelde groenten zal je dan ook buitengewoon goed smaken.

8. Zingen

Indien je regelmatig onder de douche zingt, of met elk liedje op de radio meegalmt wanneer je aan het werk bent, dan moet je misschien je zangkunsten serieus gaan nemen en deze tot een hobby bombarderen. Je weet wellicht niet goed of je stem wel geschikt is om op een boeiende manier te gebruiken. In dit geval kun je bijvoorbeeld de mening vragen van een koor of zanggroep bij je in de buurt. Ook kun je je geluk gaan beproeven in een karaoke-bar (waar zelfs regelmatig wedstrijden worden gehouden). Zodra je besluit om serieus wat met je zang wilt gaan doen, dan kun je beginnen met zangwedstrijden of optreden op feesten en partijen. Vaak is het dan wel raadzaam om wat zanglessen te nemen bij een zangpedagoog en je stem regelmatig te oefenen.

9. Geocaching

Wanneer je je voorliefde voor het spel van verstoppertje nog altijd niet bent kwijtgeraakt en nog steeds gel bent op een schattenjacht, dan is geocaching wellicht iets voor jou. Mensen over de hele wereld verbergen hierbij voorwerpen of containers op de meest uiteenlopende locaties en posten vervolgens de bijbehorende coördinaten online. Je kunt dan met een GPS-apparaat deze verborgen schatten gaan zoeken. Geocaching is een geweldige manier om in de buitenlucht bezig te zijn en delen van je vertrouwde omgeving te ontdekken die je nog niet eerder waren opgevallen. 

10. Modelbouw

Modelbouw betekent het maken van replica’s van auto’s, vliegtuigen, schepen en gebouwen. Iets wat je misschien al eens hebt gedaan in je jeugd, maar waar je prima opnieuw mee kunt beginnen. Modelbouw is namelijk een uitstekende hobby voor een volwassen man omdat je hiermee je oog voor detail kunt versterken en je kunt laten inspireren door de geschiedenis van de modellen die je bouwt. Daarnaast zal het resultaat vaak erg leuk zijn en kunnen dienen als decoratie van je kantoor of woonkamer. Zowel online als in een heleboel fysieke winkels zijn uiteenlopende, maar doorgaans compleet uitgeruste, modelbouwkits te koop.

11. Kamperen of backpacken

De moderne mens is rusteloos en ongelukkig omdat het contact met de natuur zoek is geraakt. Iedereen moet dan ook proberen om regelmatig verbinding te zoeken met de natuur om fysieke en mentale in goede conditie te blijven. Door naar buiten te gaan en onder de sterren te slapen, kun je de boel de boel laten en een paar dagen frisse lucht in ademen en rondom een kampvuur bijkomen van alle hectiek. Bovendien is kamperen één van de meest voordelige manieren om even weg te zijn en tevens je vaardigheden van buitenmens te verbeteren, banden met vrienden aan te halen en wat extra tijd met alleen met je partner door te brengen.

12. Survivallen

Door te survivallen kun je niet alleen leren hoe je je in noodgevallen kunt redden, maar ook allerlei nuttige vaardigheden aanleren en nieuwe kennis verwerven ten aanzien van het overleven. Dit kan weliswaar een dure hobby zijn, maar de beginselen onder de knie krijgen, is over het algemeen vrij betaalbaar. Deze vaardigheden kun je immers voor een groot deel in je achtertuin beoefenen. Voor de echte durfals zijn er echter kampen en weekenden te boeken (zowel voor beginners als voor gevorderden) zodat je je vaardigheden kunt testen en verbeteren.

13. Vechtsporten

Er zijn talloze voordelen aan het leren van een vechtsport: je leert jezelf verdedigen, je bouwt zelfdiscipline op, je leert om te focussen, je verbetert je gezondheid en je leert de krijger in jezelf kennen. Er zijn een heleboel verschillende martial arts zodat er altijd wel één zal zijn die bij je past. Wellicht dat je MMA wilt gaan doen en zo wilt leren hoe je een breed scala aan technieken op kunt nemen in je vechtstrategieën.

14. Boogschieten

Terwijl allerlei modern wapentuig pijl en boog vrijwel volledig heeft verdrongen, willen veel mannen hun oude jachtinstinct aanwakkeren. Een pistool is immers een stuk minder subtiel dan een pijl en boog zodat je je beter kunt verbinden met meest primitieve vorm van jagen en zelfbescherming. Bovendien kun je tijdens het boogschieten rust vinden en je aandacht richten en je gedachten even helemaal losmaken van de dagelijkse sleur. Daarnaast is dit, zeker voor een beginner, een redelijk betaalbare hobby die op een heleboel plaatsen kan worden beoefend.

15. Fietsen of wielrennen

De eerste keer zonder zijwieltjes fietsen zal vrijwel iedereen zich nog kunnen herinneren, maar ook de sensatie van de wind in je gezicht zijn de meeste mensen nooit vergeten. Zodra er echter een rijbewijs is behaald, verdwijnt in veel gevallen de fiets voor vaak een enorm lange tijd ergens in de garage. Fietsen, maar ook wielrennen, is echter een prima manier om je conditie op te bouwen terwijl je heerlijk in de buitenlucht bent. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om lange fietstochten te gaan maken en de wereld op een heel andere manier te gaan bekijken.

16. Aquarium of vijver aanleggen

Het houden van vissen is al eeuwenoud, maar tegenwoordig gelukkig niet meer alleen een hobby voor de rijken. Vandaag de dag is het houden van vissen uitgegroeid tot een vrij populaire hobby: zowel het inrichten van een aquarium als het aanleggen van een vijver.

Deze hobby kun je eenvoudig uitbreiden van een kleine vissenkom, naar een aquarium of zelfs een enorme vijver in je tuin. Het houden van vissen is immers veel meer dan alleen elke dag de dieren voeren

17. Wandelen

Een lange wandeling is prima om jezelf te ontspannen, in de buitenlucht te zijn en je geest jong te houden. Bovendien is wandelen doorgaans volkomen helemaal gratis. Je hebt namelijk alleen een paar stevige schoenen nodig en een leuke wandellocatie nodig. Er zijn immers altijd wel een wandelroute te vinden bij je in de buurt. Natuurlijk kun je ook gaan wandelen zonder vooraf een plan uit te stippelen en je dan laten verrassen door alles wat je op je pad komt.

18. Motor rijden

Zowel het rijden op, als het klussen aan, een motor zal voor veel mensen erg plezierig zijn. Deze hobby zal een motorrijder zeker veel meer bieden dan alleen de kosten voor het brandstofverbruik en technische kennis die wordt vergaard. Van beide activiteit wordt je immers erg rustig en kun je de dagelijkse sleur even helemaal vergeten. Bovendien rijd je, anders dan in een auto, in de buitenlucht zodat je de wereld om je heen op een andere manier zult beleven. Uiteraard heb je voor deze hobby wel een geldig motorrijbewijs nodig.

19. Antiek kopen en/of verzamelen

Antiek als een hobby betekent doorgaans dat je dit koopt en/of verzameld in antiekwinkels, op markten, op beurzen en tijdens garageverkopen. Vaak probeer je dan aangekochte stukken weer met winst te verkopen, soms nadat je deze eerst hebt gerestaureerd of hersteld. Je kunt ervoor kiezen om een bepaalde productsoort te gaan zoeken en zo je hobby wat beperkter te houden. Je gaat dan opzoek naar een specifiek product in plaats van naar alleen die ene goede deal te zoeken.

20. Online lessen volgen

Een mens is nooit te oud om te leren en om die reden kun je prima online lessen gaan volgen op een vlak waar je interesses liggen. Online lessen worden immers aangeboden op de meest uiteenlopende vlakken en volgens verschillende leermethoden. Het volgen van online lessen kan bovendien in een groot aantal gevallen gratis. Je leert dus niet alleen nieuwe dingen, maar je kunt eveneens zoveel tijd eraan spenderen als je zelf wilt. Uiteraard kun je ook met een paar vrienden besluiten om online lessen te gaan volgen zodat je elkaar kunt helpen als dat nodig is.

21. Schrijven

Schrijven is een hobby waarvan bekend is dat een heleboel historische personen deze beoefende. Hierbij kun je denken aan het schrijven van een ​​boek, het verkopen van een idee, gedachten op papier zetten, problemen oplossen en zelfs het voorkomen van stress. Door bepaalde zaken aan het papier toe te vertrouwen, kun je immers prima ontstressen en je hoofd leegmaken. Bovendien kun je een fraai naslagwerk maken voor je kinderen of kleinkinderen door je belevenissen en gedachten op te schrijven.

22. Golfen

Geen enkele andere sport zal een zo koninklijk gevoel geven als golfen. De kleding is stoer, de bewegingen zijn sierlijk en de banen zijn verzorgd. Het is echt een sport voor heren die een paar uur samen door willen brengen. Je kunt tijdens het golfen overigens niet alleen spelen tegen anderen, maar ook je eigen prestaties proberen te verbeteren. In vrijwel elke plaats worden er wel golflessen verzorgd zodat je je vaardigheden en kennis steeds verder op kunt bouwen. Vandaag de dag is golfen voor een steeds breder publiek toegankelijk geworden en wordt deze hobby niet langer gezien als een bezigheid voor alleen de rijken onder ons.

23. Zeilen

Veel mensen dromen ervan om de wereldzeeën te bevaren. Velen van hen gebruiken zeilen dan ook om een aantal oude disciplines machtig te worden, zoals het doen van weersvoorspellingen, navigeren en het leggen van knopen. Zeilen is een ware verademing, en zorgt niet alleen lichamelijke- maar ook geestelijke oefeningen. Deze hobby lijkt wellicht erg duur, maar de kosten kunnen worden beperkt door het nemen van zeillessen en het huren van een boot. Om die reden kan vaak heel je gezin meegenieten van deze buitengewoon mannelijke hobby.

24. Drankenkenner

Drankenkenner is eigenlijk een hobby zonder grenzen. Je kunt immers van een heleboel alcoholische dranken genieten en er meer over te weten komen. Je kunt je bijvoorbeeld gaan richten op kleinere producenten van drank bij je in de buurt, of in een bepaalde regio op aarde. Je kunt je ook op een bepaalde soort drank gaan concentreren en een ware expert worden op het gebied van de productie, de bestaande merken en de kwaliteit ervan. Bovendien kun je deze dranken gaan verzamelen en interessante speurtochten opzetten naar een specifieke drank.

25. Model spoorbouw

Met deze hobby bouw je zelf een modeltrein die je toevoegt aan je eigen verzameling. In veel gevallen bouw je er tevens een volledige omgeving omheen: met andere treinen en landschappen. Deze hobby gaat dus veel verder dan het spoorbaantje dat je als kind door de kamer liet lopen, maar uiteraard kun je het geheel zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Deze hobby kun je dan ook zo duur, of juist goedkoop, maken als je zelf wilt, of als je budget toelaat. De mogelijkheden zijn immers eindeloos zodat je je creativiteit en fantasie de vrije loop kunt laten.

26. Rots klimmen

Rots klimmen is een sport waarbij je rotswanden gaat bedwingen om vervolgens van een geweldig uitzicht kunt genieten. Verder zul je zeker een kick krijgen van het klimmen tegen een verticale wand en wel degelijk bepaalde vaardigheden moeten beheersen. Rots klimmen, zorgt er verder voor dat je beter analytische- en probleemoplossende kunt denken. Je moet namelijk steeds weer zoeken naar een volgende kleine houvast op weg naar boven. Rots klimmen kun je, zeker als een beginner, prima in een klimhal leren en eventueel later je in de openlucht begeven. De meeste klimmers zullen echter samen met een klimpartner aan de slag gaan zodat deze hen kan zekeren, maar uiteraard ook voor de gezelligheid.

27. Duiken

Door te gaan duiken kun je de diepte van de zeeën gaan verkennen. Het is een unieke hobby waarbij het echter wel verplicht is om lessen te volgen en certificaten te behalen voordat je deze in de praktijk mag brengen. In zowel binnen- als buitenland is er echter een heleboel interessante locaties te vinden om te duiken. Ook als je een amateur historicus of bioloog bent, kan deze hobby je een heleboel extra’s bieden.

28. Historische gebeurtenissen naspelen

Het is een prima hobby voor mannen om zich onder te dompelen in de geschiedenis door deel te nemen aan het naspelen van een historische gebeurtenis of een –periode. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ter ontspanning beroemde veldslagen na te spelen en zo te voelen wat de mannen in die tijd voelden. Deze hobby stelt je dan ook in staat om in de schoenen te staan van mensen uit een ver verleden, terwijl je toeschouwers ook nog wat kennis over deze geschiedenis bijbrengt.

29. Verzamelen van muziek op vinyl

Door muziek op vinyl te verzamelen en deze te beluisteren, kun je niet alleen de nostalgie laten terugkeren, maar ook anderen een totaal nieuwe ervaring meegeven. Luisteren naar muziek op vinyl zal je jezelf laten concentreren op een album in zijn geheel, in plaats van het overslaan van alle onbekende nummers. Deze hobby stelt je dan ook prima in staat om een verscheidenheid aan muziekstijlen en albums te verzamelen en te beluisteren.

30. Vogels spotten

Vogels spotten biedt veel voordelen: je leert immers een heleboel over één bepaald onderwerp, je komt volledig tot rust en je kunt bovendien een zekere jachtsensatie ervaren (zonder dat er daadwerkelijk vogels worden neergeschoten natuurlijk). Je kunt een dagboek bijhouden van een dagboek met je bevindingen, of misschien de gespotte vogels afvinken op een speciale lijst. Vogels spotten kun je eigenlijk overal en altijd doen en bovendien kun je het jezelf zo moeilijk, of juist makkelijk, maken als je zelf wilt. Je kunt immers op zoek gaan naar een zeldzaam exemplaar, maar even goed genieten van de vogels in je eigen achtertuin.

31. Imker

Imkers bestaan al duizenden jaren en is een uitstekende hobby als je een beetje gevaar niet schuwt en tevens een tastbaar resultaat wilt boeken: het oogsten van een heerlijke honing. Uiteraard moet je de plaatselijke regelgeving natrekken voordat je besluit om bijen te gaan houden. Als imker kun je klein beginnen, met bijvoorbeeld één korf, en je hobby uit gaan breiden als je je hier prettig bij voelt. Natuurlijk dien je er wel voor te waken dat je buren geen last hebben van je bijenvolk(eren).

32. Klussen in huis

Sommige mannen vinden klussen in huis een hels karwei, terwijl anderen hier juist dol op zijn en op die manier kosten willen besparen. Klussen in huis kan dan ook een plezierige manier zijn om een vrije middag door te brengen. De aard van het klussen maakt hierbij weinig verschil. Steeds weer kun je zo bovendien nieuwe vaardigheden leren en je mogelijkheden uitbreiden om je woning te kunnen onderhouden en verbeteren.

33. (Digitale) fotografie

Als je wel kunstzinnig bezig wilt zijn, maar je geen aanleg hebt voor schilderen, dan is (digitale) fotografie vast iets voor jou. Met een digitale camera en wat speciale software kun je immers schitterende resultaten boeken zonder al te veel geld uit te hoeven geven. Deze hobby wordt dan ook niet voor niets steeds populairder en voor steeds meer mensen toegankelijk. Fotografie je altijd en overal gebruiken (eventueel na het volgen van een cursus) en opnames maken van de dingen die je interesse wegdragen. Je resultaten kun je vervolgens (online) delen met familie en vrienden.

34. Windsurfen

Hoewel deze hobby alleen kan worden beoefend door mensen die niet bang zijn voor een nat pak, die genieten van de adrenalinekick en die steeds nieuwe uitdagingen op willen zoeken. Je gaat immers de strijd aan met de grillen van Moeder Natuur en de golven. Op een heleboel plaatsen in ons land worden cursussen gegeven voor zowel beginnende als gevorderde windsurfers.

35. Biljarten

Bij het biljarten, maar ook bij het poolen, worden strategie, meetkunde en psychologie samengebracht bij elke poging om te winnen. Het is bovendien een geweldige manier om tijd met je vrienden door te brengen. Deze hobby kun je, als je er voldoende ruimte en een investering voor over hebt, thuis beoefenen. Anders zul je hiervoor een (biljart- of pool)café voor moeten bezoeken om de strijd met anderen aan te gaan en je eigen vaardigheden te verbeteren.

36. Vrijwilligerswerk doen

Jezelf in dienst stellen van anderen en hen de helpende hand bieden, zal vaak je eigen leven ook sterk verbeterd. In plaats van al je hobby’s op jezelf te richten, kun je anderen van dienst zijn door vrijwilligerswerk te gaan doen. Bovendien kun je zo je eigen problemen in het juiste perspectief zien en afbreken met allerlei vooroordelen. Door regelmatig wat tijd door te brengen als vrijwilliger zal elke man zich al snel weer jong en vitaal gaan voelen. Gelukkig is er binnen het vrijwilligerswerk van alles en nog wat te doen zodat er altijd wel iets is dat je aan zal spreken.

37. Alpinisme

Als je ervan houdt om in de buitenlucht bezig te zijn, dan is alpinisme ofwel bergbeklimmen misschien een hobby voor jou. Alpinisme geen immers een helboel voldoening op het moment dat je de beoogde top hebt weten te bereiken na een slopende klim. De beloning wordt dan gevormd door het adembenemend uitzicht en het feit dat je weer een berg de baas bent geworden.

38. Goochelen

Met één of meerdere goede goocheltrucs kun je absoluut je vrienden, kinderen en ook dames, imponeren. Niets is immers leuker dan de verbaasde blikken van je publiek en hun smeekbedes om je truc uit te leggen. Het leren van een nieuwe truc zal er bovendien voor zorgen dat je concentratie zal verbeteren en dat je de dagelijkse sleur even van je af kunt schudden. Daarbij kun je goochelen erg goedkoop houden. Alles wat je namelijk nodig hebt om aan de slag te gaan, is een goed goochelboek en een (magisch) spel kaarten. Als goochelaar kun je echter steeds nieuwe vaardigheden en trucs leren.

39. Koken

Eigenlijk zou elke man zou moeten kunnen koken. De voordelen hiervan zijn namelijk enorm: je ben onafhankelijker (van anderen voor de bereiding van een maaltijd), je bespaart geld omdat je niet uit eten hoeft te gaan of voorverpakte maaltijden hoeft te kopen, je kunt dames imponeren met je kookkunsten, je eet gezonder en koken is bovendien erg leuk. Omdat je elke dag opnieuw weer moet eten, kun er dan ook beter voor zorgen dat de bereiding ervan leuk is. Koken is een goedkope en toegankelijke hobby voor iedere liefhebber van voedsel.

40. Bloggen

Schrijven op zich is al een erg mannelijke hobby en door te gaan bloggen kun je je eigen draai geven aan interessante onderwerpen. Een blog kan dan ook een prima uitlaatklep zijn voor je passies en vakgebieden. Met je blogs kun je wereldwijd discussies en online vriendschappen beginnen, maar ook je dierbaren op de hoogte houden van je dagelijkse gang van zaken en een blog gebruiken als een soort openbaar dagboek of als een weergave van je professionele loopbaan. Je moet er echter wel rekening mee houden dat bloggen soms verslavend werkt.

41. Paintballen

Oorlog voeren is een echt mannen ding en dat kun je op een vredelievende manier doen door (samen met wat vrienden) te gaan paintballen. Gelukkig is dit geen erg dure hobby omdat je de volledige uitrusting kunt huren. Wanneer je regelmatig gaat paintballen, kun je uiteraard ook je eigen spullen aanschaffen en alleen betalen voor het gebruik van een locatie.

42. Een vreemde taal leren

Er zijn maar weinig hobby’s zo nuttig als het leren van een vreemde taal. Hoe komt namelijk regelmatig voor dat je met iemand uit een ander land maar met moeite kunt communiceren. Dit kan zowel in een privé- als in een zakelijke situatie voorkomen. Het leren van een vreemde taal kan echter best moeilijk zijn, maar kan een tweede taal leren wel een uitstekend doel zijn om te willen bereiken. De mogelijkheden om een vreemde taal te leren, zijn bovendien erg divers.

43. Schermen

Schermen is een sport voor echte heren die zich even willen inbeelden een ridder te zijn. Door te duelleren kun je bovendien je gevoel voor evenwicht, coördinatie, wendbaarheid en focus verbeteren. Elk wapen dat bij schermen wordt gebruikt heeft een typisch gewicht, gebruiksmethode en gevechtsregels. Het is dan ook een ware kunst om tijdens een gevecht een opening te vinden en je tegenstander te verslaan.

44. Bier brouwen

Dat mannen bier drinken is niets nieuws, maar wel dat je ook zelf een lekker bier kunt brouwen. Het brouwen van bier is zelfs een interessante hobby die je thuis goedkoop en eenvoudig kunt beginnen. Zodra je wat meer bekend bent met het brouwproces, dan kun je zelfs gaan experimenteren met de smaak van het bier en maak je eigen limited edition cadeau kunt geven aan vrienden.

45. Amateur astronomie

Wanneer je geïmponeerd bent door de omvang en de grootsheid van de ruimte, dan kun je je gaan richten op alles wat je vanuit je achtertuin kunt gaan zien. Zelfs met een kleine telescoop kan de ruimte je al verbazingwekkende zaken laten zien. Er zijn zelfs amateur astronomen die een aantal grote ontdekkingen hebben gedaan. Bovendien kun je met deze hobby ook enorm veel leren over het universum door boeken te lezen of tentoonstellingen en lezingen te bezoeken.

46. Genealogie

Genealogie is een soort hobby die lijkt wellicht saai lijkt, maar zodra je ermee bent begonnen je in een stevige greep kan houden en zelfs tot een passie uit kan groeien. Je kunt immers te weten komen wie je voorouders zijn en uit welk hout je bent gesneden. Iedere man zou dan ook moeten weten waar zijn roots liggen. Je kunt door eenvoudig ond3erzoek een stamboom van je familie opzetten en soms ver teruggaan in het verleden. Online is een heleboel gratis informatie beschikbaar over mensen die in het verleden hebben geleefd en die tot jou familie gerekend mogen worden.

47. Tekenen en schilderen

Tekenen en schilderen kan een uitstekende manier zijn om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en zelfs aan een depressie. Bovendien heeft het een positief effect op je creativiteit. Door lessen te nemen kun je je talent verder gaan ontwikkelen. Om te beginnen met tekenen heb je bovendien niet veel nodig: een paar tekenpotloden en tekenpapier. Schilderen zal echter wel wat meer opstartkosten met zich meebrengen, maar ook deze zijn doorgaans goed in de hand te houden. Daarnaast kun je op verschillende locaties teken- en schildercursussen volgen, maar ook de kunst leren uit een boek of met behulp van gratis beeldmateriaal op het internet.

48. Programmeren op een computer

Veel mannen verdienen hun geld met het programmeren op een computer, maar er zijn er eveneens een heleboel die dit als hobby doen. Je kunt zo immers de meest onzinnige of grappige games of apps bedenken. Maar uiteraard ook aan de slag gaan om een schitterende website op te bouwen. Er zijn immers een heleboel codetalen die je gratis zou kunnen leren.

49. Hindernisbanen lopen

Hindernisbanen behoren tegenwoordig tot de standaard opleidingen voor militairen en zijn tevens een prima manier om fit te blijven. Je moet hierbij namelijk denken aan elementen zoals kilometers hardlopen, over muren klimmen en onder prikkeldraad doorkruipen. Je hebt hiervoor dan ook niet alleen kracht nodig, maar ook behendigheid en een goede conditie. Het lopen van een hindernisbaan is dan ook een training voor zowel het lichaam als de geest van een man. Je kunt deze hobby in je eentje beoefenen, maar natuurlijk ook met één of meerdere vrienden en strijden tegen anderen of je eigen prestaties proberen te overtreffen.

50. Vissen

Op het moment dat jagen niet echt iets is dat bij je past, kun je overwegen om te gaan vissen. Zo kun je toch je eigen voedsel vangen en bezig zijn in de open lucht. Vissen is een echte hobby voor mannen en een uitstekende manier om vrienden te maken of om een vader en diens zoon samen te brengen. Om te kunnen vissen hoef je bovendien niet veel kosten te maken. Een degelijke hengel, een molen samen met wat haken en dobbers vormen namelijk het grootste deel van de uitrusting van een visser. Ook de kosten van het aas zijn erg laag (en soms kun je dit zelfs zelf vangen of maken). Uiteraard heb je wel een geldige visvergunning nodig om je hengel uit te mogen gooien. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20