Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 07 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

4 zaken die je moet weten over betrouwbaarheid

Logo Business AM
Business

20/08/2019 | Dominique Dewitte | 5 min leestijd

Personen die hun geld aan iemand willen toevertrouwen, laten zich in veel gevallen meer leiden door het uiterlijk dan door de reputatie. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Warwick.

De Britse onderzoekers stelden vast dat potentiële beleggers sneller bereid waren om geld te investeren bij personen met een betrouwbaar uiterlijk, ook al werd hen negatieve informatie verstrekt over de reputatie van de betrokkene.

Het is mogelijk om binnen 20 seconden te bepalen of een vreemdeling betrouwbaar is. Onderzoek aan de University of California in Berkeley toont aan dat er niet meer tijd nodig is om te zien of iemand genetische aanleg heeft voor medeleven en vriendelijkheid. (…) Uiteraard konden de wetenschappers geen genen zien, maar de genetische aanleg voor empathie uitte zich in meer met het hoofd knikken, oogcontact zoeken en vaker lachen.

1. De ‘illusie van het vertrouwen’

Mensen met een dominante persoonlijkheid etaleren een groter zelfvertrouwen en creëren zo wat de onderzoekers ‘de illusie van het vertrouwen’ noemen. Dat betekent dat mensen geneigd zijn mensen te vertrouwen en te volgen wanneer die zelfzeker overkomen.Wie vroeg en vaak zijn mond opendoet zal zien dat mensen hem als een betrouwbaar en competent leider zullen aanvaarden, zelfs als die niets meer over het onderwerp weet dan zijn collega’s.

2. Make-up maakt de vrouw

De onderzoekers lieten respondenten telkens 4 foto’s van 25 verschillende vrouwen zien. Op één foto was de vrouw niet opgemaakt; op de drie andere droeg ze make-up en zag ze er afwisselend ‘natuurlijk’, ‘professioneel’ en ‘glamoureus’ uit. 250 volwassenen kregen daarna de foto’s te zien en werden gevraagd de vrouwen in vier categorieën indelen: aantrekkelijk, betrouwbaar, sympathiek en competent.

Wat bleek? Wanneer de deelnemers werd gevraagd de vrouwen in een oogopslag te beoordelen scoorden alle opgemaakte vrouwen hoger in alle categorieën. Ook wanneer de respondenten meer tijd kregen om de foto’s te bestuderen, gaven ze alle opgemaakte dames hogere scores inzake competentie.

en

Vrouwen die make-up dragen stralen niet enkel meer zelfvertrouwen uit, ze worden ook geacht meer te verdienen en prestigieuzere jobs te hebben.

en

3. Draag een horloge

Horloges: het dragen ervan wordt aangemoedigd omdat ze ‘betrouwbaarheid en stiptheid‘ suggereren.

4. Wie kan een geheim bewaren?

Uit een andere studie blijkt dat 60% van de ondervraagden geheimen van hun beste vrienden aan derden doorvertellen. Een andere studie concludeerde dat een kwart van de deelnemers ‘vertrouwelijke’ sociale informatie toevertrouwen aan op zijn minst drie andere mensen.

“Voor werkgevers komen eerlijkheid en betrouwbaarheid op de eerste plaats bij het evalueren van potentiële medewerkers,” merkt James Reed, voorzitter van het rekruteringsbedrijf Reed, op tegenover het webmagazine Onrec.com. “Daarna volgen inzet, verantwoordelijkheidszin, flexibiliteit en gedrevenheid.”

Pixabay

Er zijn zelfs aanwijzingen dat wanneer expliciet om vertrouwelijkheid wordt gevraagd ( ‘Zeg dat tegen niemand’ of ‘Tussen jou en mij’), de kans dat een geheim en geheim blijft net slinkt, omdat dit soort introductiezinnen de strategische-, roddel- en sociale waarde van de informatie aanzienlijk verhoogt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 66 procent van de werknemers bij afslankingsoperaties sneller geneigd zullen zijn om medewerkers met de juiste ingesteldheid in dienst te houden dan collega’s die alleen op de vereiste vaardigheden teren.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks