Betrouwbaarheid van een lening

Indien je geld wilt lenen, maar dit niet mogelijk is bij een bank, dan kan kun je op zoek te gaan naar een particuliere kredietverstrekker. Deze leenwijze kent echter een aantal voor- en nadelen. De meest betrouwbare kredietverstrekkers vind je doorgans binnen je familie of onder goede vrienden. Bovendien zullen dierbaren je meestal geen hoge rente berekenen. Wel dien je je te bedenken dat geld lenen van familie of vrienden soms de onderlinge verstandhouding kan beïnvloeden, bijvoorbeeld bij betalingsproblemen. Dit worden ondervangen worden door vooraf duidelijke afspraken op papier te zetten.

Geld lenen van een onbekende

Indien je een lening niet wilt, of kunt, aangaan bij familie of vrienden dan kun je overwegen om geld te lenen van een onbekende kredietverstrekker. Online en in kranten kun je regelmatig advertenties vinden van personen die leningen aanbieden. Natuurlijk kun je zelf ook een advertentie plaatsen waarin je om een lening vraagt. Je moet altijd beseffen dan een vreemde je nooit een lening zal verstrekken zonder er zelf voordeel bij te hebben. Vaak betaal je een hoge rente over het geld dat je zo leent.

Tip! Simuleer verschillende leningen online: 

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Betrouwbaarheid van een lening

Als je een onbekende particuliere kredietaanbieder in de arm neemt dan wil je natuurlijk iemand die betrouwbaar is. Helaas zijn er een groot aantal particulieren dat hun geld uit willen lenen, maar waarbij je in (ernstige) problemen kunt komen. De meeste mensen die bij een onbekende particulier geld lenen, zijn vaak radeloos. Voor een aantal personen is dit helaas reden voor misbruik. Door op de volgende signalen te letten, kun je een eventueel risico echter voor een deel beperken:

  • Doe geen zaken met iemand zonder telefoonnummer of met een buitenlands nummer omdat dit de betrouwbaarheid zeker niet zal bevorderen.
  • Indien de leningaanbieder een lagere rente vraagt dan de gemiddelde spaarrekening dan dien je je af te vragen bij de reden waarom deze particulier geld uit wil lenen.
  • Doe nooit een aanbetaling om geld te mogen lenen. Vaak ben je je aanbetaling kwijt en raak je nog verder in de financiële problemen.
  • Informeer of de particuliere kredietverstrekker een contract op wil stellen. Dit biedt voor beide partijen immers meer zekerheid.
  • Ga niet in zee met leningaanbieders die een kopie sturen van hun legitimatiebewijs: dit mag dan betrouwbaar lijken, maar je weet nooit of het gaat om hun ware identiteit of dat er sprake is van een vervalsing.
  • Indien iets te mooi is om waar te zijn dan moet je direct afhaken. Dit geldt zeker als je van een volledig onbekende geld wil lenen.

Betrouwbaarheid van de kredietnemer

Voor een kredietnemer is het cruciaal om geld te lenen van een betrouwbaar persoon. Maar ook voor de verstrekker van de lening is het belangrijk om te weten dat je te vertrouwen bent. Bepaal om die reden vooraf of je wel in staat bent om bepaalde afspraken stipt na te komen. Dit is absoluut aan te raden als je geld leent om rekeningen mee te voldoen, of om uit de geldzorgen te geraken. Door eerlijk naar jezelf en de ander te zijn, kun je bepalen of geld lenen echt de meest geschikte oplossing is voor je financiële miserie.

Wees voorzichtig

Het zal vaak niet eenvoudig zijn om een betrouwbare particuliere partij te vinden die je een lening wil geven. Zeker als je geen beroep kunt doen op mensen uit je naaste omgeving. Het kan soms erg lang duren voordat je een betrouwbaar persoon hebt gevonden die je geld wil lenen tegen acceptabele en eerlijke voorwaarden. Om niet nog verder in de financiële problemen te komen moet je dan ook erg voorzichtig en geduldig te werk gaan.

Tracht altijd telefonisch contact met de particuliere kredietverstrekker op te nemen, of maak een afspraak in levenden lijve. Een betrouwbare partij die je een lening wil verstrekken heeft namelijk zal dit zeker op prijs stellen en heeft bovendien niets te verbergen. Geld lenen van een onbekende is een serieuze zaak. Indien je geen goed gevoel hebt bij een persoon of aanbod, zie dan af van de lening.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20